Piaţa "spot" de la Sibiu deocamdată nu are emitenţi

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2008

Piaţa "spot" de la Sibiu deocamdată nu are emitenţi

Bursa de la Sibiu a hotărât că vrea să devină competitor pentru piaţa spot de la Bursa de Valori Bucureşti(BVB). În consecinţă, conducerea Sibex a decis să achiziţioneze o platformă spot şi să o implementeze până la sfârşitul anului.

Brokerii sunt de părere că succesul pieţei spot de la Sibiu depinde de abilitatea conducerii de a aduce emitenţi importanţi şi de a oferi investitorilor condiţii cel puţin la fel de bune ca cele de la BVB.

Marius Plugaru consideră că "Bursa de la Sibiu ar trebui să facă o analiză înainte de implementarea platformei şi să se asigure că oferă investitorilor toate cerinţele pe care aceştia le cer Bursei de Valori Bucureşti". Domnia sa a mai adăugat: "Sibex trebuie să înveţe din greşelile pe care le-a făcut BVB atunci când a lansat piaţa derivatelor."

Domnul Plugaru este de părere că "singura problemă care ar putea să apară ar fi legată de nivelul serviciilor, o problemă importantă deoarece investitorii pot face comparaţii cu BVB".

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, ne-a explicat: "A realiza o piaţă spot este destul de dificil şi va dura mult. Trebuie înfiinţat un depozitar central, trebuie stabilite anumite reglementări şi, mai ales, trebuie găsiţi emitenţi". Pentru a atrage emitenţi trebuie să existe nişte criterii mai relaxate, a adăugat analistul citat.

Marius Pandele, analist şef la "Vanguard", estimează că succesul pieţei spot de la Sibiu "va depinde în primul rând de abilitatea conducerii de a găsi emitenţi, din cauză că Bursa de la Sibiu nu îşi va putea permite să aştepte ca emitenţii să vină la ea".

Domnul Pandele consideră că investitorii îşi vor pune întrebarea: "De ce să alegem Sibiul şi să nu ne listăm la Bucureşti, unde condiţiile de admitere sunt aceleaşi şi în plus suntem în lumina reflectoarelor?".

Dacă oficialii Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri Sibiu (BMFMS) vor găsi un răspuns convingător la această întrebare, vor avea câştig de cauză, şi vor putea întemeia o piaţă spot, opinează Marius Pandele.

Mai încrezător, Radu Popescu-Buzeu, analist la "Tailwind Securities" consideră că "Sibiul are şansa ca pe spot să atragă nişte companii interesante pentru investitori, companii ce evident nu se găsesc la Bucureşti".

În primul semestru al acestui an, volumul tranzacţiilor efectuate pe piaţa Sibex (Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu) a fost de 1.874.580 de contracte futures şi options, în valoare totală de 5,38 miliarde lei, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Rulajul din primele şase luni ale acestui an reprezintă aproape 54% din totalul aferent anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb