PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,7568 lei

EMMA PANĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 martie 2019

Euro a crescut ieri cu 0,52 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,7568 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orei 17:00, un euro era tranzacţionat la 1,1270 dolari, în apreciere cu 0,20% faţă de închiderea precedentă, potrivit datelor Inves-ting. Tranzacţiile pe euro/dolar au deschis la 1,1247 dolari şi au avut loc, până la ora menţionată, între un minim de 1,1244 şi un un maxim de 1,1289.

Dolarul american a scăzut cu 0,42 bani, BNR anunţând un curs de 4,2215 lei, faţă de 4,2257 lei, valoarea din şedinţa precedentă.

Francul elveţian a fost cotat de BNR la 4,1838 lei, înregistrând o scădere de 0,37 bani de la valoarea de 4,1875 lei anunţată anterior.

Gramul de aur a fost cotat la 175,8695 lei, în scădere cu 21,94 bani, comparativ cu valoarea stabilită în şedinţa precedentă, de 176,0889 lei.

Specialişti reuniţi în cadrul grupului de lucru Macroeconomics din cadrul AmCham România sunt de părere că "într-o ţară în care circulaţia capitalului nu este îngrădită şi rata dobânzii de politică monetară este independentă, cursul de schimb trebuie lăsat să fluctueze.

Potrivit acestora, "teoria economică citează imposibila trinitate (policy trilema) - o ţară trebuie să aleagă între (1) libertatea de circulaţie a capitalului (putem face plăţi oriunde în lume şi primi bani de oriunde din lume), (2) managementul cursului de schimb (laşi cursul să varieze pe baza cererii şi ofertei sau ai un curs de schimb fix) şi (3) autonomia politicii monetare (îţi foloseşti instrumentele de politică monetară ca să îţi adresezi problemele specifice ţării tale sau execuţi automat ce face Banca Centrală dintr-o altă ţară)."

Dacă o ţară îşi doreşte să aibă un curs de schimb relativ fix, dar o rată a dobânzii de politică monetară independentă, nu poate permite libera circulaţie a capitalului. Or, libera circulaţie a capitalului este o condiţie sine qua non de apartenenţă la Uniunea Europeană.

Dacă însă cursul de schimb este fixat, dar ţara permite libera circulaţie a capitalului, nu poate avea o politică monetară independentă. Invers, dacă ţara permite libera circulaţie a capitalului şi are o politică monetară independentă, cursul de schimb trebuie lăsat să fluctueze, informează specialiştii AmCham România.

"Este exact situaţia României. Diversele măsuri şi faza ciclului macroeconomic au creat presiuni inflaţioniste pe care Banca Naţională a încercat (şi într-o mare măsură) a reuşit să le tempereze. Acest lucru a fost posibil pentru că avem o politica monetară independentă de a altor state", mai spun specialiştii AmCham România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb