Pieţele europene mizează pe sectorul financiar

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 octombrie 2009

Pieţele europene mizează pe sectorul financiar

Ieri, în Europa, la orele 16, se înregistra un uşor trend ascendent, în pofida pierderilor Shell (Royal Dutch Shella), care ieri a publicat rezultatele trimes­triale neauditate cu 62% mai mici decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Acţiunile Shell au mai pierdut şi ieri 2,68 de procente, până la valoarea de 20,62 de euro. Anunţul a survenit imediat după cel al BP Plc., al doilea mare producător de petrol al Europei, care a dat publicităţii schimbări către bine în raportul său: 1 miliard reducere a costurilor de producţie şi estimări de profituri viitoare cu 50% peste aşteptări au propulsat timp de două zile acţiunea BP, care a mai câştigat şi ieri 2,5 procente, atingând valoarea de 58.21 de dolari americani la New York.

France Telecom a fost printre perdante, cu 2,28 de procente, până la 17,355 de euro per acţiune.

În privinţa trendului european de creştere, el s-a bazat pe revenirea bruscă a acţiunilor grupului bancar belgian KBC, care a declarat că negocierile sale la Comisia Europeană, pentru ajutor financiar merg bine şi a infirmat zvonurile că ar putea majora capitalul pentru plata datoriilor sale la stat. Investitorii au socotit că acţiunea a coborât suficient în pesimismul ultimelor zile şi au cumpărat până ce KBC a înregistrat o specataculoasă apreciere de 17 procente la orele după-amiezii. După el, principalii asiguratori europeni s-au apreciat şi aceştia considerabil, deşi KBC are numai vreo 3,2 procente din activitate dedicată asigurărilor, deci nu face parte decât ca titulatură din acest sector. Norocul a surâs, astfel, către Aegon, cu 6,41 procente creştere, Fortis, cu 6,13 procente apreciere, ING Groep, cu 5,39 procente şi Natixis cu 5,34 de procente adăugate ieri la valorile lor. Una peste alta, indicele Euronext 100 a evoluat crescător, cu 1,25 de procente , atingând valoarea de 646,78 de puncte.

Bursa Londrei s-a aflat, de asemenea, în uşoară creştere, FTSE 100 a urcat până la valoarea de 5.116,06 de puncte.

În Asia, continuă trendul descrescător. Profiturile declarate ale marilor companii chineze pentru al treilea trimestru al anului se află sub aşteptările publicului şi acest lucru se reflectă în investiţii. PetroChina, cel mai mare producător de petrol chinez, s-a devalorizat ieri la Hong Kong cu 4 procente după ce profiturile sale s-au diminuat cu un sfert faţă de cele corespunzătoare aceleiaşi perioade a anului trecut. Cum nici celelalte companii petroliere nu au anunţat rezultate mai bune, piaţa petrolului rămâne scăzută. Sinopec, concurenţa PetroChina, are rezultate ceva mai satisfăcătoare, însă şi preţul său a rămas jos ieri noapte (în coborâre cu 1,3 procente), afectat de trendul general, întrucât publicarea rezultatelor sale a survenit prea târziu pentru a prinde ziua de tranzacţionare. Cum presa a sărbătorit rezultatele Sinopec, ne putem aştepta ca mâine să recupereze în preţul acţiunii. A mai pierdut la Hong Kong şi Banca Industrială şi Comercială a Chinei, datorită planurilor guvernamentale de înăsprire a criteriilor de creditare pentru persoanele fizice. Cu toate acestea, bancherii asiatici încurajează retragerea fondurilor de pe pieţele de capital, văzând oportunitatea ca aceste lichidităţi să fie depuse tot în conturile bancare. Astfel, indicele Hang Seng s-a depreciat cu 2,3 procente, până la valoarea de 21.264,99 de puncte. Indicele CSI 300 dal Chinei coboară cu 2,5 procente până la 3.247,05 puncte.

La Tokyo, trendul descrescător este mai uşor, dar mai stabil. Yenul japonez se apreciază, pe când întreprinderi ca Advantest Corporation, cel mai mare producător de cipuri pe plan mondial, sunt devansate tot din cauza rezultatelor slabe. TOPIX a pierdut 0,7 din valoare ieri, atingând 882,26 puncte.

La New York, bursa s-a deschis cu o mică fracţiune mai sus decât închiderea zilei precedente. În primele minute de tranzacţionare, NYSE Composite s-a apreciat cu 1,65 de procente, până la valoare de 6.877,00. De asemenea, Dow Jones a crescut cu 0,74 de procente, atingând imediat după deschidere 9.835,09 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb