Pieţele financiare globale se pregătesc pentru un posibil război valutar în 2025, ca urmare a temerilor că China ar putea devaloriza yuanul din cauza tensiunilor comerciale cu SUA, potrivit comunicatului remis redacţiei. Aceasta ar putea duce la devalorizări competitive, mai ales în Asia. Totuşi, analiştii iBanFirst consideră că o depreciere semnificativă a yuanului este puţin probabilă.
Pentru România, principalul risc în 2025 este deteriorarea situaţiei fiscale din cauza creşterii randamentelor obligaţiunilor globale, ceea ce ar putea afecta stabilitatea economică şi încrederea investitorilor. Creşterea randamentelor obligaţiunilor americane, de 40 de puncte de bază, nu este cauzată de politicile fiscale ale lui Trump, ci de reducerea aşteptărilor pieţei privind scăderi rapide ale dobânzilor din partea Fed, având în vedere rezilienţa pieţei muncii. Această creştere a randamentelor duce la costuri mai mari de împrumut la nivel global.
În 2025, randamentele mai mari ale obligaţiunilor globale vor pune România sub o supraveghere mai strictă din partea investitorilor, având în vedere poziţiile fiscale fragile. Deficitul prognozat al României va atinge 7,0% din PIB, iar majorarea pensiilor cu 12,1% va creşte acest deficit. Incertitudinea politică din perioada alegerilor ar putea spori prima de risc pentru obligaţiunile româneşti, ducând la costuri de împrumut mai mari.
"În opinia noastră, principalul risc pentru România în 2025 nu este reprezentat de politica tarifară a lui Trump, recesiunea din Germania sau războiul din Ucraina, ci deteriorarea continuă a situaţiei fiscale pe fondul creşterii randamentelor obligaţiunilor globale. Retrogradarea ratingului de credit al României este inevitabilă dacă tendinţele actuale vor persista", afirmă Alin Latu, Country Manager România şi Ungaria în cadrul iBanFirst.
În 2025, piaţa valutară din România se preconizează a fi relativ stabilă, cu BNR continuând să intervină pentru a gestiona surplusul de lichiditate şi pentru a preveni instabilitatea. Analiştii nu prevăd volatilitate majoră pentru perechea EUR/RON. Totuşi, fluxurile de capital influenţează cursurile de schimb, iar preferinţa investitorilor pentru piaţa de acţiuni din SUA, din cauza randamentelor mai mari şi riscurilor mai mici, va determina o apreciere a dolarului, ceea ce ar putea duce cursul USD/RON la 5,00. Se estimează ca perechea EUR/USD să se stabilizeze între 1,05 şi 1,10 în 2025.
iBanFirst, un fintech din 2016, se specializează în servicii de plăţi transfrontaliere şi management al riscurilor valutare, sprijinind IMM-urile din întreaga lume. Cu o echipă globală şi un volum lunar de tranzacţii de aproximativ 1,4 miliarde de euro, compania este susţinută de investitori precum Bpifrance, Elaia, Xavier Niel şi Marlin Equity Partners.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 10:42)
Nimic nou sub soare,
razboiul e continu,
euro e pe faras
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 13:08)
Rubla e forță și bineînțeles dolarul nu mai are valoare?!
:)))) vise rusești!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 13:37)
Euro încă se peste paritate față de dolar. Pe făraș în raport cu ce?
Îți trebuie mai mult de 100 ruble pentru 1 euro. Chiar și trei miliarde de forinți nu reprezintă vreo scofală. :
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 15:34)
China va apara yuanul. Cu ce succes, vom vedea.
1.4. Ne comparam cu outsaideriii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Axxa în data de 08.01.2025, 16:13)
Stabilitatea Leului fata de EUr este un fapt real (depreciere medie de 0.6%/an in ultimii 6 ani), numai ca nici EUR nu se simte deloc bine, Este motivul pentru care ne avantajeaza sa ne comparam cu el. Numai ca fata de USD avem depreciere medie de peste 3% in aceeasi perioada de 6 ani. Numai anul trecut a fost de 6.25%. Mugurel blocheaza deprecierea leului, dar a dus de rapa balanta comerciala, si asa dezechilibrata.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 16:42)
China va fi obligată să-și aprecieze yuanul dacă mai vrea relații comerciale cu US. :