Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) obligă Consiliul de Administraţie al Societăţii de Administrare a Investiţiilor "Pioneer Asset Management" să convoace acţionarii ca să decidă dacă societatea va fi dizolvată, sau după caz, dacă îi va fi redus ori majorat capitalul social, dat fiind că activul net al societăţii s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, se arată într-o Ordonanţă a CNVM. "Pioneer Asset Management" SAI are un capital social subscris de 7,55 milioane de lei, potrivit informaţiilor de pe site-ul societăţii.
Contactat de ziarul BURSA, Florin Dolea, directorul executiv al "Pioneer Asset Management", a declarat că societatea a înregistrat pierderi de circa patru milioane de lei în ultimii trei-patru ani, în special, ca urmare a cheltuielilor cu investiţiile în dezvoltarea reţelei de distribuţie a fondurilor administrate de "Pioneer". Domnul Dolea este optimist că acţionarii nu vor decide dizolvarea societăţii, având la îndemână şi posibilitatea legală să opteze pentru reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve sau pentru majorarea lui. Florin Dolea ne-a declarat: "În ultimii 3-4 ani am acumulat pierderi de circa patru milioane de lei şi activele nete ale societăţii s-au diminuat la mai puţin de jumătate din capitalul social subscris. Pierderile au rezultat, practic, din cheltuielile cu inves-tiţiile efectuate în dezvoltarea reţelei de distribuţie, cheltuieli normale, de altfel. Cred că CNVM s-a cam grăbit cu Ordonanţa, trebuia să aştepte să avem situaţiile financiare pe 2010 aprobate. Ca urmare a evoluţiei pozitive a activităţii societăţii, sunt convins că AGEA nu va decide dizolvarea societăţii, ci, dimpotrivă, restabilirea raportului necesar între activele nete şi capitalul social subscris. Este vorba de o procedură pur formală şi se va realiza în perioada imediat următoare".
"Pioneer Asset Management" administrează, printre alele, fondurile de investiţii Stabilo şi Integro.
Articolul 153^24, alineatul 1 din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale menţionează: "Dacă directoratul sau consiliul de administraţie, constată că, în urma unor pierderi, stabilite prin situaţiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societăţii, determinat ca diferenţă între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată".
Alineatul 4 prevede "Dacă AGEA nu hotărăşte dizolvarea societăţii, atunci societatea este obligată ca, cel târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile şi sub rezerva dispoziţiilor art. 10, să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net al societăţii nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social".