PIPEREA DESPRE COCOR: "Manipulare masivă şi naivă"

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2012

În această clădire se află imobilele anunţate ca vândute de către Cocor SA.

În această clădire se află imobilele anunţate ca vândute de către Cocor SA.

Cocor SA Bucureşti, companie listată pe piaţa Rasdaq, a anunţat ieri că două dintre spaţiile comerciale deţinute de companie, cu o suprafaţă totală de 196 de metri pătraţi, şi amplasate în Piaţa Unirii, au fost vândute cu puţin peste 20.000 de euro metrul pătrat, valoarea tranzacţiei atingând aproape patru milioane de euro. În realitate, compania a încheiat două antecontracte până la acest moment, acestea nefiind nici măcar aprobate de acţionari. Potrivit unui raport al companiei, publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), contractul de vânzare-cumpărare urmează să fie semnat abia peste trei ani, în 2015. Atât preţul negociat pentru metrul pătrat - care este suspect de mare pentru piaţa din ţara noastră - cât şi faptul că reprezentanţii companiei nu au oferit detalii despre tranzacţie, dau de bănuit avocaţilor.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Este manipulare de piaţă masivă şi naivă. Antecontractul poate fi anulat, până la semnarea propriu-zisă a tranzacţionării acelor spaţii, care este fixată pentru 2015, cu atât mai mult cu cât acesta este atât de prost făcut. Practic, cel care a cumpărat a primit o donaţie, din moment ce plata se face într-o perioadă atât de mare de timp".

Domnia sa este de părere că interesele, în acest caz, sunt să lase impresia că s-a vândut la un preţ uriaş: "Se dă impresia că s-a realizat o tranzacţie cu o valoare mare, făcută bine şi venită ca o soluţie pentru acţionari, în vederea achitării unei părţi din creditul la BCR, dar, în realitate, nu este altceva decât o donaţie".

Florea Popescu, preşedinte CA "Cocor": "Cumpărătorul spaţiilor Cocor va deveni proprietar, doar după achitarea celor 4 milioane de euro"

Actul de vânzare-cumpărare pentru cei 196 de metri pătraţi urmează să fie semnat în luna octombrie, după cum arată raportul Cocor remis către BVB. Plata sumei urmează să fie efectuată în 33 de rate, a câte 110.000 de euro fiecare, cumpărătorul fiind nevoit să achite un avans de circa 333.000 de euro pentru spaţiile negociate.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Cocor SA nu au dorit să ofere informaţii despre cum şi când vor fi încasaţi banii, dar ne-au declarat: "Vânzătorul nu are niciun risc la această tranzacţie, întrucât dreptul de proprietate se va transmite doar după încasarea integrală a preţului. Alte detalii rămân confidenţiale, fiind parte dintr-un contract între părţi", punctează Florea Popescu, preşedintele Consiliului de Adminis-traţie Cocor SA Bucureşti.

Legat de confidenţialitatea invocată, avocatul Piperea ne-a spus următoarele: "Mai ales că nu au dat declaraţii despre cum vor fi plătite acele rate, cu atât mai mult este suspectă tranzacţia".

Domnia sa mai afirmă că posibilul cumpărător este, probabil implicat în managementul societăţii:"Consider că numele acestuia ar fi trebuit dat publicităţii, fiind o companie listată. Sunt convins că este vorba despre o inducere în eroare, cu precădere pentru că nici măcar antecontractul nu a fost abrobat, urmând să fie ratificat în luna octombrie, în AGA".

Avocatul Duţescu: "O manipulare a pieţei nu ar fi rentabilă în acest caz, pe piaţă nefiind lichiditate"

Pe marginea subiectului şi-a exprimat opinia şi avocatul Cristian Duţescu, de la "Duţescu şi Asociaţii", care ne-a declarat: "Nu cred că cineva s-ar juca să transmită informaţii false, iar dacă ar fi aşa, ar fi grav. Dacă informaţia transmisă este eronată, se pot ridica suspiciuni de manipulare a pieţei".

Domnia sa mai crede că o posibilă manipulare a pieţei de către Cocor SA pentru a vinde acţiuni, nu este rentabilă în condiţiile actuale ale pieţei de capital, când numărul tranzacţiilor este scăzut.

Reprezentanţii CNVM nu ne-au oferit declaraţii în subiect, informându-ne că, întreaga zi a fost consacrată unei şedinţe.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ca e o manipulare stupida... este cat se poate de evident pentru cei care analizeaza comunicatul dat pe BVB de COCOR.

    De fapt, e ca in bancul de la Radio Erevan... nu s-a vandut ...ci urmeaza (poate) sa se vanda....nu s-au incasat pretul de 3.988.322 euro ci numai 332.384 euro (care de fapt reprezinta 1.695 euro/mp adica un pret ce poate parea normal dar care se situeaza la limita inferioara a preturilor dar daca punem si dobanda ...lucrurile pot sa capete o alta infatisare),...nu s-a incheiat un contract ...ci urmeaza sa se incheie in 2015. 

    Speculatiile lui CD legate de lipsa intentiei de manipulare raportat la lichiditatea pietei sunt ...doar o opinie care sa difere de cea anterioara... atat timp cat COCOR nu clarifica daca este vorba de o vanzare reala sau este un imprumut garantat cu spatiile respective si nici nu clarifica daca operatiunea s-a efectuat cu un actionar sau un administrator. 

    Evident.... astfel cum au fost prezentate lucrurile ... acestea dau un semnal fals si daca acum sunt numai semnale false care par a nu avea urmarii...aceste urmari nu vor intarzia sa apara....

    Totul e sa urmaresti evolutia COCOR si apoi sa invoci semnalele false pentru acoperirea prejudiciilor. 

    O sedinta de o zi?!

    Barcuta e tot mai mica !

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb