• Costul estimat este de 200.000 euro/companie pentru Piaţa Principală şi 25.000 euro/companie pentru Piaţa Alternativă
Circa 280 de firme vor fi sprijinite să se listeze la bursă până în 2026, măsură pentru care este alocat un buget de 35 milioane de euro, se menţionează în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Beneficiari sunt IMM-urile şi întreprinderi mari, iar costul estimat este de 200.000 euro/companie pentru listări în Piaţa Principală Reglementată şi 25.000 eurp/companie pentru Piaţa Alternativă.
Conform documentului, între 2019 şi 2021, piaţa de capital din ţara noastră a avut o evoluţie dinamică, remarcându-se în mod deosebit interesul foarte ridicat din partea companiilor mici şi mijlocii pentru finanţarea prin instrumente specifice, respectiv emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni noi.
"Astfel, la nivelul Bursei de Valori Bucureşti, au avut loc peste 30 de runde de finanţare, prin care companii private, majoritatea din segmentul IMM, s-au capitalizat cu peste 250 de milioane de euro. Aceste date demonstrează că antreprenorii locali sunt deschişi către oportunităţile prezente în piaţa de capital. Pe de altă parte, aceste tendinţe sunt la început de drum în România, iar potenţialul real este cu mult mai ridicat. Facilitarea accesului la piaţa de capital prin educaţie şi prin finanţarea costurilor relevante poate duce la o creştere accelerată", se arată în document.
Conform Planului, accesul întreprinderilor la o piaţă de capital funcţională, cu o activitate dinamică şi sustenabilă pe un orizont de timp mediu şi lung, poate reprezenta o alternativă de finanţare, atunci când microfinanţarea oferită de IFN-uri şi creditarea bancară acordată de băncile comerciale implică costuri ridicate în raport cu rata de rentabilitate a afacerii derulate.
Economia ţării noastre poate beneficia semnificativ de creşterea pieţei de capital inclusiv prin: diversificarea surselor de finanţare pentru companiile private;
corectarea decalajelor în accesul la finanţare dintre companiile mari şi IMM-uri; încurajarea inovaţiei in rândul antreprenorilor locali şi susţinerea potenţialului de creştere al acestora; dezvoltarea unui sistem financiar modern şi capabil să genereze soluţii variate pentru finanţarea companiilor; optimizarea alocării economiilor populaţiei prin finanţarea proiectelor cu potenţial foarte ridicat de creştere, se menţionează în document.
Schema de finanţare va fi disponibilă pentru companiile cu capital majoritar privat, cu sediul social în ţara noastră, fără să existe limitări legate de dimensiunea sau sectorul de activitate al companiilor, se mai arată în Plan
"Ţinând cont de structura actuală a agenţilor economici activi în România, precum şi de cele mai dinamice segmente ale economiei, considerăm că companiile din categoria IMM, precum şi cele active în sectoare cu nivel ridicat de creştere şi cu necesar substanţial de finanţare, precum IT, energie vor fi principalele beneficiare ale acestui program, putând fi incluse în acest sens criterii de ierarhizare în cadrul grilei de evaluare", se menţionează în document.
Măsura este denumită "Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă", iar conform calendarului de implementare, până în trimestrul al doilea al anului viitor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va selecta un administrator de schemă şi va aproba schema de minimis plus lansare apel, până în trimestrul al doilea din 2025 se vor contracta 280 de proiecte, iar până în trimestrul al doilea al anului 2026, se are în vedere listarea celor circa 280 de întreprinderi.
De asemenea, în PNRR se vorbeşte despre eliminarea obstacolelor legislative care împiedică în prezent valorificarea, prin pachete minoritare, a participaţiilor statului în sector şi se menţionează listarea unui pachet de acţiuni de până la 15% al Hidroelectrica
1. fără titlu
(mesaj trimis de emil în data de 03.06.2021, 07:13)
o operatiune mascata prin care statul va imparti bani firmelor prietene de partid prin bursa. Restul faliment dar cu crestere economica de 7%.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2021, 07:45)
Cate dintre firmele falimentate au inghetat in piata Vicoriei dand mu.e pesede,scum se intoarcea roata
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de STATY în data de 03.06.2021, 10:40)
GUVERNANTI , VA ORDON , TREZITI-VA !!! DESCHIDETI OCHII VOSTRII , MICI SI URATI , SI REVENITI INAPOI , DE LA FATA MORGANA , DE UNDE SANTETI !!! DE 30 DE ANI INCOACE , A-TI PROSTIT POPORUL , CU TELEVIZORUL !!! ACUM , A-TI INNEBUNIT , CU REZILIENTA !!! AUZI LA EI , PROPAGANDA !!! 280 DE COMPANII , SE V-OR LISTA , PE PIATA DE CAPITAL !!! DE UNDE STITI ??? AAAAAA , A-TI FACUT PLANURI !!! V-ATI SCARPINAT IN CAP !!! SI DACA N-O SA FIE 280 ??? SI OR SA FIE , NUMAI 20 - 30 ??? NU-I NIMIC , PROPAGANDA RAMANE !!! PRINCIPALUL E , SA TRANSMITETI ASTA , CICA SA AFLE LUMEA !!! CE AVETI DE GAND !!! O SA FACEM !!! MAI ZICEA UN COMUNIST , ACUM VREO 2 ANI SI JUMATATE LA TELEVIZOR , CAND ERA EL , MARE SI TARE : O SA DAM LA FIECARE FAMILIE DE ROMANI , CATE 20.000 DE LEI !!! DUPA CARE S-A OPRIT , SI SE UITA CU MARE ATENTIE IN JUR , CA SA VADA REACTIA CELOR DE FATA !!! ACUM E LA PARNAIE , DE VREO 2 ANI , INCOACE !!! SA VEDEM UNDE O SA AJUNGETI VOI !!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2021, 12:26)
bani de tocat pe cafele si protocoale, emitentii vin singuri daca vor