Ploaie de sancţiuni la SIF Transilvania

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 27 martie 2020

Ploaie de sancţiuni la SIF Transilvania

Amenzi de 15.000 de lei pentru Mihai Fercală, Ştefan Szabo şi Dumitru Carapiti

Constantin Frăţilă a primit o amendă de 3.000 de lei şi avertisment

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a sancţionat cu amenzi contravenţionale sau avertismente pe Mihai Fercală, directorul SIF Transilvania (SIF3), Ştefan Szabo preşedintele societăţii, Dumitru Carapiti vicepreşedinte, Constantin Frăţilă, Crinel Andănuţ şi Marius Moldovan, membri în board-ul societăţii, se arată într-un raport al ASF publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Sunt sancţiuni venite în contextul în care, la finele lunii ianuarie, Constantin Frăţilă a obţinut, în instanţă, anularea deciziei prin care ASF i-a retras fostului arbitru de fotbal autorizaţia de membru în Consiliul SIF-ului.

Totuşi, o parte a conducerii SIF3 susţine că starea de incompatibilitate a lui Constantin Frăţilă cu poziţia de membru în board-ul societăţii nu a încetat, deoarece acesta este în continuare urmărit penal pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar - bancară, ceea ce contravine unor regulamente ASF şi a Actului Constitutiv al SIF Transilvania.

Ştefan Szabo şi Dumitru Carapiti au primit amenzi de câte 15.000 de lei fiecare, pentru modul în care au administrat situaţia creată la nivelul Consiliului de Supraveghere al societăţii, după decizia instanţei din ianuarie. De altfel, printre motivele sancţiunii se află şi nerecunoaşterea calităţii de membru a lui Constantin Frăţilă în board şi somarea ASF să emită un act individual care să ateste sau să infirme această calitate.

Mihai Fercală a fost sancţionat tot cu amendă de 15.000 de lei, supraveghetorul pieţei menţionând că a identificat, atât în cadrul corespondenţei dintre ASF şi directoratul SIF3, respectiv între ASF şi unii membri ai board-ului, precum şi în cadrul rapoartelor curente, unele informaţii trunchiate sau scoase din context, transmise de directorul SIF-ului, ce creează posibilitatea inducerii în eroare a investitorilor şi a Autorităţii, cu privire la situaţia existentă la nivelul Consiliului şi, implicit, a societăţii.

În plus, ASF a ajuns la concluzia că Mihai Fercală nu a dus la îndeplinire hotărârile adoptate de board-ul societăţii în data de 3 februarie 2020, hotărâri prezumate de autoritate ca fiind valide, până în momentul unei infirmări a instanţei.

Constantin Frăţilă a primit avertisment, precum şi o amendă de 3.000 de lei, pentru că a realizat tranzacţii cu acţiuni SIF3 încălcând art. 19 alin. 11 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piaţă, care interzice unei persoane din conducerea unei societăţi să facă tranzacţii cu titluri ale emitentului pe durata unei perioade de 30 de zile înainte de anunţarea unui raport financiar al companiei.

Crinel Andănuţ şi Marius Moldovan au fost sancţionaţi doar cu avertisment.

Acţionarii SIF3 se vor întâlni în data de 28 aprilie într-o adunare care, pe lângă repartizarea profitului obţinut de societate anul trecut, conţine puncte pe ordinea de zi privind pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Constantin Frăţilă, Crinel Andănuţ şi Marius Moldovan pe de o parte şi Mihai Fercală, Ştefan Szabo şi Dumitru Carapiti de altă parte.

Mihai Fercală şi Constantin Frăţilă se află în conflict de mulţi ani, aceştia acuzându-se de-a lungul timpului de diferite încălcări ale legii pieţei de capital.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. asta-i semn rau pentru piata!!! incepe sa aplice regulamentul.......

    1. Baieti!!

    Cititi cu atenție deciziile Asf, mai ales motivările!

    Se spune negru pe alb ca Fercală, Szabo și carapiti acționează coordonat, iar ultimii 2, membrii CS, nu gândesc independent, adică sunt in fapt subalternii lui Fercală, nu supraveghetori ai lui! 

    Pai bine mah fercalezilor....parca Fratila era cu grupul ... nu Fercală ...

    Așadar și prin urmare Grupul lui Fercală a fost demascat și dovedit! Bravos Asf.. . Te-ai prins după .... 20 de ani! 

    1. Nu mai iau spaga din cauza virusului. imposibilitatea intilnirilor la terasa la care trebuia sa schimbe plicul a dus la modul de actiune ASF-ului

    Dacă as lucra la asf intr-un post de decizie, as suspenda consiliul de supraveghere și as institui un comitet de conducere din partea asf! Actualul CS cheltuie bani pentru a-și păstra posturile . Presupun ca aceste cheltuieli in Instanțe sunt consistente! Acest litigiu, Fercală-Fratila dăinuie de ani buni și va continua, întrucât Fercală la vârsta lui nu mai are ce pierde indiferent de sancțiuni iar Fratile și-a rezolvat problema la societatea problema.

    1. deci daca esti la sif4 , e f bine ca te preocupa sif 3, voeba aia,,,,,,,cainele,,,,

      Noroc ca nu lucrezi la ASF pentru ca nu gandesti limpede si nu cunosti legea, amice. CS nu poate cheltui sume ca sa isi pastreze posturile, nu e executiv. Doar fercala poate si o face cu generozitate catre anumiti avocati...de exemplu fiica-sa. Cu sume intr-adevar consistente, pe care o sa le aflam desigur cand fercala va parasi corabia.Curand ! Tot atunci vom afla cum a mituit fercala personaje din ASF, prin sinecuri mizerabile.

    De cand a inceput acest conflict,aici nu citesc decat postari ale unor indivizi,sau individ,a cărui singura treaba este....Fercala out.

    Voi chiar credeti ca un Sif este un srl in care sa jonglati voi dacă ajungeți la putere cu nir urile si cu intențiile voastre de a împărți activele..ia si tu,da si mie.. 

    Cum afirmați prin postari ca banul conteaza, nr de acțiuni dictează iar voi sustineti asta in detrimentul acționarilor mici,pot spune ca jocul vostru este sa puneti mana pe patrimoniul sif urilor. 

    Voi dacă,e îndoielnic,o sa conduceți societatea,se duce in cap in maxim 1 an.Ptr noi.Ptr voi nu ca ati facut imparteala de cand v ati aliat împotriva lui Fercala.

    Voi nu stiti nici 10% din cat a uitat ala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb