Comisia Europeană a refuzat cererea guvernului Dăncilă de decontare din fondurile europene a proiectele de apă şi canalizare realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). DG Regio, Departamentul pentru politică regională şi urbană al Comisiei Europene, a transmis, ieri, Ministerului Fondurilor Europene, condus de ministrul Roxana Mânzatu, că exclude o asemenea propunere, conform informaţiilor furnizate de site-ul g4media.ro.
Guvernul dorea să recupereze în acest mod 1,8 miliarde de lei, adică aproape 0,2% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Cu ajutorul acestei sume, cabinetul Dăncilă ar fi crescut artificial gradul de absorbţie a fondurilor europene şi ar fi diminuat deficitul bugetar, deoarece plăţile iniţiale pentru proiecte au fost făcute de la bugetul de stat.
Comisia Europeană a refuzat propunerea guvernului pentru că proiectele finanţate prin PNDL nu respectă standardele europene şi nici nu se înscriu în strategia Uniunii. În plus, experţii executivului european au transmis că PNDL a fost creat special pentru a submina fondurile europene.
Guvernul Dăncilă voia să treacă proiectele de apă şi canal deja realizate de la PNDL la POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare), finanţat din fonduri europene. Propunerea nu a fost făcută publică niciodată de guvern sau de conducerea PSD. Ea s-a materializat ca amendament depus de Comisia pentru buget din Camera Deputaţilor la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţn a Guvernului nr.30/2018, OUG aprobat în luna aprilie de Guvernul Dăncilă.
Amendamentul a fost aprobat de Comisia de buget şi a fost votat apoi de plenul Camerei Deputaţilor.
Amendamentul votat arată că poiectele nefinalizate, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pot face obiectul decontării din fonduri europene structurale şi de investiţii, în perioada de programare 2014 - 2020.
PNDL e un proiect controversat şi criticat de-a lungul timpului atât de Comisia Europeană, cât şi de Fondul Monetar Internaţional chiar şi în guvernarea PDL, când se numea PNDI (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii). Criticile au apărut din cauza atribuirii proiectelor pe criterii politice, din cauza lucrărilor prost făcute şi a decontării indiferent de rezultate.