PNL a depus moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Ponta

O.V.
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2015

PNL a depus moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Ponta

Actualizare 16:15 Votul pe moţiunea de cenzură va avea loc pe 29 septembrie

------------------

Actualizare 20:30 Dragnea: "Aud zvonuri, dar refuz să cred că un ales PSD ar şantaja Guvernul în privinţa moţiunii"

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat azi că a auzit şi el "zvonuri" despre parlamentari ai partidului care condiţionează susţinerea Guvernului de adoptarea legii privind pensiile speciale ale aleşilor, însă refuză să creadă că un senator sau deputat PSD ar "şantaja" partidul.

"Eu am auzit zvonul acesta. Refuz să cred că un parlamentar PSD îşi permite să şantajeze cu un proiect de lege susţinerea sau nu a Guvernului din care face şi partidul lor parte. Eu vreau să avem o discuţie cu colegii din grupurile parlamentare, încercăm să începem astăzi, despre acest subiect", a declarat Dragnea.

Kelemen: "UDMR va lua o decizie privind moţiunea de cenzură înainte de vot. Probabil că vom susţine"

UDMR va lua o decizie privind moţiunea de cenzură depusă de PNL înainte de vot, a declarat, azi, preşedintele UDMR Kelemen Hunor arătând că este clar că parlamentarii Uniunii nu vor vota împotriva moţiunii şi, probabil, că vor susţine demersul PNL, potrivit surselor din presă.

"Nu pot să vă dau un răspuns în acest moment pentru că noi nu am discutat în UDMR, urmează să discutăm, să luăm o decizie, dar decizia o vom lua înainte de vot, nu acum. Un singur lucru este clar: că UDMR nu va vota împotriva moţiunii de cenzură şi probabil, că în acest caz, fiind în Opoziţie, marea majoritate a colegilor vor spune că trebuie să votăm această moţiune de cenzură. Faţă de data trecută, din sesiunea de primăvară, înainte de acest anunţ liberalii ne-au căutat, am avut o discuţie fără să ştim textul, fără să cunoaştem textul", a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că UDMR doreşte să ştie ce se va întâmpla după ce cade Guvernul Ponta şi că va avea discuţii cu PNL pe această temă.

"Pe noi ne interesează în primul rând ce se va întâmpla dacă pică Guvernul sau dacă Victor Ponta, premierul, face un pas înapoi pentru că şi această posibilitate există, bănuiesc. Ce urmează, ce program de guvernare şi ce proiecte până la alegerile de anul viitor. Sunt lucruri la fel de importante ca şi moţiunea de cenzură. Fiind în Opoziţie logic dacă încercaţi să ajungeţi la o concluzie ce vom face, se conturează, dar decizie formală nu există şi nici nu vom lua această decizie. Vom avea discuţii cu PNL, cu conducerea PNL în zilele următoare, cel puţin joia trecută când am avut o primă discuţie la telefon, aşa a rămas şi vă ţinem la curent", a adăugat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că toate variantele sunt posibile, inclusiv alegerile anticipate sau cea de a merge mai departe cu acest Guvern, deoarece soarta Executivului va fi decisă de coaliţie.

"Orice idee este realistă, inclusiv alegerile anticipate împreună cu alegerile locale, de ce nu. Toate variantele sunt posibile, cum este posibilă şi varianta de a merge mai departe cu acest Guvern, fiindcă nu noi vom decide soarta Guvernului. Soarta Guvernului va fi decisă de Coaliţia care susţine acest Guvern din care noi nu facem parte. Noi, cu liberalii şi cine mai e în Opoziţie, putem vota orice moţiune de cenzură fiindcă este un instrument constituţional şi e bine să existe moţiuni de cenzură", a mai spus Kelemen Hunor.

Udrea: "Voi vota moţiunea de cenzură PNL pentru motivele mele"

Elena Udrea scrie pe Facebook că va vota moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta, dar spune că, citind textul moţiunii, a avut "surpriza" să constate că, după cum e concepută, pare fie că liberalii nu cred în şansele de a fi votată, fie că "le-a fost lene să facă ceva serios".

"PNL depune moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Ponta. Vorbind cu un coleg din fostul PDL, actual PNL, care mergea să o semneze la Parlament, i-am spus că mă gândesc să le-o semnez şi eu şi, evident, să o votez", a notat deputatul, pe contul său de Facebook.

Udrea a adăugat că primul motiv pentru care a decis să susţină moţiunea "este diletantismul cu care Guvernul Ponta a reacţionat la problema imigranţilor", iar al doilea, "faptul că nici până acum nu se pot accesa fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020, ceea ce va duce la pierderea altor miliarde de euro, la fel cum s-au pierdut deja 7-7,5 miliarde din bugetul 2007-2013".

"Ce surpriză am avut când am citit textul moţiunii!? După cum este concepută, pare fie că nici pnl-iştii nu cred că au vreo şansă să fie votată, fie că le-a fost lene să facă ceva serios. Ideea pe foarte scurt exprimată în două pagini A4 cu tot cu formulele de adresare standard este să dăm jos Guvernul pentru că Ponta este trimis în judecată", a continuat Elena Udrea.

"Ca urmare, până ne vor spune judecătorii dacă premierul este vinovat sau nu, voi vota moţiunea de cenzură pentru motivele mele, pe care le-am enumerat deja", a conchis ea.

(A.C.)

-------------------

Actualizare 16:40 Oprea: "Poziţia UNPR este neschimbată, susţinem coaliţia şi Guvernul din care facem parte"

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, azi, la plecarea de la şedinţa coaliţiei care a avut loc la Parlament, că formaţiunea pe care o conduce susţine în continuare guvernul şi nu va vota moţiunea de cenzură a PNL, potrivit surselor din presă.

"Poziţia UNPR este neschimbată. Suntem un partid serios, care ne ţinem de cuvânt. De aceea cred că am crescut în încrederea românilor în ultimul timp. Ne menţinem aceeaşi poziţie, în sensul că sprijinim, şi e de bun-simţ, coalţia, Guvernul din care facem parte, e normal", a spus Oprea, respingând varianta de a susţine moţiunea de cenzură a PNL.

(A.C.)

----------------

Actualizare 15:39

Liberalii au depus moţiunea de cenzură "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta", documentul fiind semnat de 180 de parlamentari, iar Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să stabilească azi calendarul dezbaterii moţiunii, a declarat deputatul liberal Eugen Nicolăescu.

Potrivit unui comunicat al liberalilor, remis azi redacţiei, textul moţiunii este următorul:

"Domnilor preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului,

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi ai României

Parlamentul este primul for democratic care are datoria să reprezinte interesele poporului român şi să sancţioneze situaţiile în care puterea nu mai guvernează pentru cetăţeni.

Am cerut convocarea Parlamentului pentru a discuta despre cum vrem, dar în primul rând despre cum doresc românii să arate România, mâine. Constatăm cu toţii că suntem singura ţară din lume în care există un prim-ministru inculpat trimis în judecată, aflat încă în funcţie.

Îşi permite România să fie reprezentată la nivel de prim-ministru de un inculpat trimis în judecată? Cetăţeni, politicieni, ne mai permitem să tolerăm minciuna, corupţia şi impostura actualului prim-ministru? Sunt întrebări la care trebuie să răspundem acum! Cei mai mulţi concetăţeni au făcut-o deja, au semnat pentru demiterea lui Victor Ponta, în sondajele de opinie îşi exprimă nemulţumirea faţă de un asemenea premier, după ce l-au respins la prezidenţiale.

Partidul Naţional Liberal a decis să depună, de îndată, această moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că situaţia actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă. În orice altă ţară din UE premierul şi-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni de zile.

În acest moment, România are un prim-ministru care în orice cancelarie europeană este privit doar ca un inculpat. Au apărut chiar exemple concrete de miniştri luaţi în derâdere de omologii lor din cauza acestui politician, care se vrea de neînlocuit. Toţi oficialii europeni ştiu că Victor Ponta se află în boxa acuzaţilor. PNL este partidul care apără prezumţia de nevinovăţie, dar această prezumţie nu poate fi folosită ca pretext pentru discreditarea totală a poziţiei de prim-ministru.

Aşadar, stimaţi parlamentari, dragi români, Victor Ponta trebuie să plece din fruntea Guvernului, pentru că: un premier acuzat de fals în înscrisuri nu poate semna acte normative ale României; un premier acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată nu poate gira bugetul României; un premier aflat în faţa judecătorilor pentru spălarea banilor nu poate avea pe mână taxele şi contribuţiile românilor; un premier acuzat de fapte legate de corupţie nu va putea garanta românilor un scrutin corect în 2016; un astfel de premier va negocia cu FMI doar de pe treptele tribunalului, între două înfăţişări.

În ciuda propriilor sale laude, acest prim-ministru lasă o economie cu probleme structurale, plină de incertitudini. Guvernul Ponta este guvernul care a tăiat masiv investiţiile şi a blocat construcţia de autostrăzi, de noi spitale şi şcoli. A făcut praf marile privatizări, abandonându-le, bineînţeles, în mari anchete de corupţie.

Vă cerem astăzi, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, să puneţi capăt, în al doisprezecelea ceas, acestei situaţii ruşinoase în care ne aflăm.

Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneţi tuturor, acum, care este interesul naţional care reclamă menţinerea lui Victor Ponta cu preţul decredibilizării acestei ţări. Puneţi în balanţă promisiunea făcută lui Ponta şi interesul acestui popor. Ce alegeţi?!

Domnule Liviu Dragnea, vorbeaţi recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceţi decât să vindeţi iluzii românilor. Menţinerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundaţi România cu partidul! Dacă vi-l doriţi pe Ponta şi nu puteţi scăpa de el, folosiţi-l la PSD, dar nu la Palatul Victoria. PSD-ul ce alege, România sau Victor Ponta?!

Dacă sunteţi alături de Ponta, sunteţi complicii lui. Dar în această situaţie sunteţi poate chiar mai vinovaţi decât el. Distrugeţi iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitaţi-vă în presa internaţională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupţia sau care acceptă corupţi la vârful celor mai importante instituţii.

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, vă cerem să analizaţi cu înţelepciune şi în folosul României. Cei care v-au votat şi v-au trimis în Parlament nu v-au cerut să ţineţi în funcţia de premier un inculpat urmărit penal. Dacă veţi vota împotriva acestei moţiuni de cenzură, veţi trăda speranţa românilor care mai cred că viitorul aparţine celor cinstiţi.

Este timpul ca din banii cetăţenilor să nu mai plătim dezonoarea. Ne aflăm acum, mai mult ca oricând, în situaţia în care aveţi obligaţia să spuneţi că vă pasă de această ţară.

Dacă veţi fi de acord cu demersul nostru, înseamnă că veţi considera că Romania este mai importantă decât interesul PSD de a guverna oricum, inclusiv cu un prim-ministru inculpat trimis în judecată.

Votul de astăzi îl acordaţi pentru sau împotriva decenţei, corectitudinii şi responsabilităţii în exercitarea funcţiei publice. Numai aşa putem reclădi o Românie demnă, şi aceasta este posibilă numai «fără Victor Ponta»".

(A.C.)

--------

Actualizare 13:00 Ponta: "Bineînţeles că UNPR ne va susţine"

Premierul Victor Ponta a susţinut, azi, la Parlament, că UNPR va susţine Guvernul în eventualitatea depunerii unei moţiuni de cenzură de către PNL, transmit surse din presă.

Întrebat dacă UNPR va susţine Executivul la moţiunea de cenzură, Ponta a răspuns: "Bineînţeles. Am vorbit deja. V-a spus domnul Oprea de fiecare dată. Întrebaţi-l acum şi vă zice".

Premierul a afirmat că este dreptul PNL să depună o moţiune de cenzură.

(A.C.)

---------------

Liderii PNL au anunţat, zilele trecute, la Poiana Braşov, decizia luată de parlamentarii liberali să depună, astăzi, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului şi să organizeze un miting în Bucureşti. Întrebat dacă ar susţine un guvern condus de Gabriel Oprea din care să facă parte şi PNL, Vasile Blaga, copreşedinte PNL a declarat că partidul va sprijini un guvern condus de Cătălin Predoiu, prima opţiune a liberalilor fiind un guvern minoritar PNL.

"Am obţinut o decizie politică pe un subiect foarte important, nu doar pentru PNL, ci pentru întreaga societate românească. Avem un premier trimis în judecată pentru fapte de corupţie care refuză să facă un gest elementar, igienic, acela de a-şi da demisia, (...) care ar reperezenta, cred eu, ceea ce interesul naţional cere. (...) PNL a decis, să depună, luni, o moţiune de cenzură pe tema lipsei de credibilitate a guvernlui Ponta", a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu la finalul Colegiului Director întrunit la Poiana Braşov.

Domnia sa consideră că această moţiune de cenzura va fi cea mai scurtă şi cea mai de impact moţiune de cenzură de la revoluţie şi până acum.

Potrivit lui Gorghiu, reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare sunt "la fel de vinovaţi precum ", dacă vor continua să îl susţină pe premier.

Copreşedintele PNL a precizat că PNL îşi propune să organizeze un miting în Bucureşti, la Parlament, afirmând că organizaţia PNL Bucureşti a primit sarcina de a obţine aprobările necesare.

Potrivit lui Vasile Blaga, PNL a început procesul de strângere a semnăturilor pentru moţiune, imediat ce liberalii au decis prin vot depunerea moţiunii de cenzură, cu prilejul Ligii Aleşilor Locali.

Vasile Blaga a mai declarat, întrebat dacă ar susţine un guvern condus de din care să facă parte şi PNL, că partidul va sprijini un guvern condus de Cătălin Predoiu, prima opţiune a liberalilor fiind un guvern minoritar PNL,care să pună în practică programul formaţiunii liberale.

Dragnea: "Nu putem vota o moţiune împotriva noastră!"

Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a declarat, sâmbătă, la Braşov, că partidul pe care îl conduce nu poate vota o moţiune împotriva sa. "O eventuală demitere a lui Victor Ponta nu se va face prin votarea moţiunii depuse de PNL, ci o vom face în interiorul partidului", a explicat Dragnea. PSD nu are pregătită nicio variantă de rezervă, dar Dragnea a dat asigurări că partidul pe care îl conduce nu este atât de mic încât să fie luat pe nepregătite în cazul în care Victor Ponta se va retrage din fruntea PSD. De asemenea, Dragnea a anunţat că se bazează pe sprijinul UNPR în momentul votării moţiunii, reprezentanţii Uniunii spunând că nu vor vota o moţiune îndreptată împotriva unui Guvern din care fac parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb