PNL acuză Guvernul de ilegalităţi în realizarea autostrăzii Bucureşti-Borş

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Politică / 22 ianuarie 2004

Liberalii îl iau la întrebări pe Miron Mitrea

PNL acuză Guvernul că a încălcat legea achiziţiilor publice, prin încredinţarea fără licitaţie a lucrărilor de realizare a autostrăzii Bucureşti-Braşov-Tîrgu Mureş-Cluj-Oradea-Borş, către firma americană "Bechtel". Relu Fenechiu, preşedintele Comisiei de politici regionale din cadrul PNL, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, că, prin contractul de parteneriat public-privat semnat cu firma "Bechtel", statul român îşi asumă integral povara finanţării autostrăzii, însă, potrivit unor informaţii neoficiale pe care le deţine, grupul american are rezervată o finanţare de 800 milioane de dolari, credit rambursabil de la "US Exim Bank". "Banca acoperă numai 144 milioane de euro, deşi garanţia iniţial anunţată era de peste 500 milioane de euro. Restul de finanţare se va obţine prin licitaţie din credite garantate de Ministerul Finanţelor", a menţionat reprezentantul PNL.

Relu Fenechiu a arătat că finanţarea prin contractarea unor credite de la bănci străine este o finanţare din bugetul de stat. "Prin încredinţarea directă, în lipsa unei licitaţii, există mari dubii asupra costurilor autostrăzii", a mai precizat Fenechiu.

Reprezentantul PNL consideră că se pune în discuţie seriozitatea cu care a fost negociat contractul de parteneriat cu firma "Bechtel", întrucît "nu putea exista o variantă mai defavorabilă pentru statul român". Liberalii susţin că, prin faptul că nu a fost organizată licitaţia pentru lucrările la autostradă, se pierde cel puţin 25% din valoarea investiţiei.

În consecinţă, PNL îi solicită ministrului transporturilor, Miron Mitrea, să facă publice prevederile contractului cu firma «Bechtel» şi să explice de ce s-a apelat la încredinţarea directă. De asemenea, PNL îi cere lui Miron Mitrea să spună care este contribuţia financiară a partenerului, avînd în vedere că statul român a aprobat, pentru acest proiect, credite de aproape trei milioane de euro, şi să explice de ce valoarea inves-tiţiei la autostrada Bucureşti-Borş este de trei ori mai mare, pe kilometru, decît la autostrada Bucureşti-Cernavodă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb