România se confruntă, în continuare, cu tăieri ilegale şi distrugerea pădurilor, dar cu toate acestea, există o criză a masei lemnoase pentru prelucrare superioară în industria mobilei, dar şi pentru asigurarea încălzirii populaţiei, se arată într-o rezoluţie adoptată de Biroul Politic Naţional al PNL trimisă redacţiei.
Potrivit acestui document, distrugerea pădurii are consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei, iar siguranţa cetăţenilor şi a comunităţilor locale este pusă în pericol şi de riscul crescut de producere a inundaţiilor şi alunecărilor de teren ca urmare a tăierilor ilegale.
Pe de altă parte, arată rezoluţia PNL, deşi în România se taie ilegal şi se distrug păduri, populaţia se confruntă cu o criză a lemnului de foc pentru asigurarea încălzirii.
"Aprovizionarea cu lemn de foc pentru populaţie se face doar în proporţie de o treime în mod legal, restul de două treimi fiind asigurată din lemn furnizat fără acte, provenit din tăieri ilegale", se mai arată în document.
În ceea ce priveşte criza de lemn pentru prelucrare în industria mobilei, liberalii amintesc că la nivelul Comisiei Europene a fost elaborată strategia industriilor bazate pe exploatarea pădurilor.
"Nouă strategie precizează clar care sunt principiile de bază în domeniu, şi anume valorificarea superioară a lemnului, crearea de locuri de muncă şi prelucrare locală. În toate ţările UE, autorităţile au grijă ca producătorii de mobilă să fie asiguraţi cu resursă de masă lemnoasă din zonă pentru a susţine industria locală, dar şi pentru că transportarea lemnului pe distanţe mari nu este competitivă. În România, firmele au fost obligate să cumpere materie primă chiar foarte scump, iar astăzi lucrează în pierdere, doar ca să-şi onoreze contractele şi să nu-şi piardă clienţii. Din cauza lipsei de lemn, există deja firme mari care au fost obligate să renunţe la contracte externe, au redus numărul de angajaţi şi perioada de lucru", susţin reprezentanţii PNL.
Aceştia cer Guvernului să îi sprijine pe proprietarii de păduri astfel încât ei să asigure protecţia şi gestionarea durabilă a pădurilor.
Liberalii solicită Ministerului Mediului să modifice legislaţia subsecventă Codului Silvic, astfel încât să oblige Romsilva să asigure vânzarea lemnului de foc direct către populaţie prin ocoale silvice. De asemenea, cer Guvernului să sprijine industria mobilei pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime şi a deveni competitivă prin modificarea legislaţiei subsecvente.
PNL se pronunţă şi pentru accelerarea procedurii privind plata contravalorii asigurării pazei pădurilor până la 30 hectare, astfel încât plăţile să fie făcute iar suprafeţele de păduri nepăzite să fie reduse considerabil.
Totodată, liberalii susţin emiterea unei hotărâri de guvern privind acordarea compensaţiilor financiare pentru toţi proprietarii care nu pot recolta masă lemnoasă din cauza restricţiilor impuse, conform sursei citate.