Comisia Europeană a anunţat o actualizare a politicii de coeziune a Uniunii Europene pentru a sprijini mai eficient competitivitatea, decarbonizarea, securitatea, regiunile de frontieră şi accesul la locuinţe la preţuri accesibile, se arată într-un comunicat emis redacţiei, din care redăm următoarele. Statele membre vor putea să reorienteze o parte din fondurile de coeziune aferente perioadei 2021-2027 către aceste priorităţi strategice.
Pentru a reduce decalajele în materie de inovare şi pentru a stimula competitivitatea, Comisia propune extinderea sprijinului financiar către întreprinderile mari din domenii strategice, precum apărarea, tehnologiile avansate şi decarbonizarea. În plus, statele membre sunt încurajate să investească în tehnologii de vârf prin intermediul platformei "Tehnologii strategice pentru Europa".
Fondurile de coeziune vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii necesare mobilităţii militare şi pentru sprijinirea industriei de apărare. De asemenea, regiunile estice afectate de conflictul din Ucraina vor beneficia de prefinanţare preferenţială dacă redirecţionează cel puţin 15% din fondurile lor către noile priorităţi strategice.
Pentru a facilita accesul la locuinţe la preţuri accesibile, fondurile dedicate acestui sector vor fi dublate. Totodată, Comisia va colabora cu Banca Europeană de Investiţii pentru a mobiliza finanţare suplimentară. În plus, noile măsuri prevăd creşterea investiţiilor în infrastructura de apă, digitalizarea acestui sector şi combaterea efectelor secetei şi ale deşertificării, precizează sursa.
Noile reglementări vor sprijini investiţiile în interconexiuni energetice, infrastructură de reîncărcare pentru vehicule electrice şi măsuri de decarbonizare, pentru a impulsiona tranziţia către o economie mai verde şi sustenabilă.
Proiectele derulate în cadrul priorităţilor strategice europene vor putea primi prefinanţare de până la 30%, iar programele care redirecţionează cel puţin 15% din fondurile lor vor beneficia de un nivel şi mai ridicat de plăţi în avans. În plus, finanţarea UE va putea acoperi până la 100% din costurile proiectelor eligibile.
Propunerile de modificare a legislaţiei privind politica de coeziune vor fi analizate de Parlamentul European şi Consiliu. Comisia Europeană îşi propune ca procesul de reprogramare să fie finalizat în 2025, astfel încât noile programe să fie implementate la începutul anului 2026.