Criza se resimte şi în cadrul Bursei de Valori Bucureşti, conducerea acesteia fiind nevoită să revizuiască cheltuielile. Cum de salarii te atingi mai greu, prima soluţie de economisire a fost găsită în încetarea colaborării cu italianul Giulio DiCerbo.
Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central începuseră colaborarea cu Giulio DiCerbo, fost managing director la Citigroup Londra, în toamna anului trecut, cu scopul de a implementa o platformă internaţională de tranzacţionare - MTF - Multilateral Trading Facility.
Stere Farmache, preşedintele BVB, ne-a declarat: "Constituirea unui MTF (sistem alternativ de tranzacţionare, conform terminologiei din legea românească), atât pentru emitenţi din ţară cât şi din străinătate se află printre priorităţile BVB pentru acest an, iar încetarea colaborării BVB cu domnul Giulio DiCerbo nu afectează continuarea proiectelor BVB".
La începutul acestui an, Giulio DiCerbo a declarat, în cadrul unui interviu pentru ziarul BURSA, că este foarte optimist în ceea ce priveşte piaţa noastră, care, deşi este relativ tânără, prezintă potenţial de creştere.
"Vrem să devenim mai deschişi către Europa Centrală şi de Est, mai europeni, mai internaţionali şi avem toate şansele să reuşim", ne-a spus, la acel moment, Giulio Di Cerbo. Domnia sa a avut numai cuvinte de laudă pentru echipa de la Bucureşti.
Se pare că doar cei din cadrul BVB au decis să renunţe la serviciile domnului DiCerbo, în timp ce echipa Depozitarului Central continuă colaborarea cu acesta.
• Pe timp de criză, control mai mare asupra cheltuielilor decât asupra veniturilor
Preşedintele Bursei de la Bucureşti, domnul Stere Farmache, a avut amabilitatea să ne detalieze planul de control şi de reducere a costurilor, precum şi să ne spună care este situaţia veniturilor şi a cheltuielilor până în acest moment.
Domnia sa ne-a declarat: "În contextul în care volumul de activitate la începutul anului 2009 s-a redus, BVB şi-a propus să monitorizeze operativ evoluţia veniturilor şi cheltuielilor. În această perioadă de criză, BVB are un control mai mare asupra cheltuielilor decât asupra veniturilor. Astfel, am iniţiat un program de reducere a cheltuielilor de exploatare care nu afectează buna funcţionare şi proiectele BVB pe anul 2009".
Stere Farmache ne-a explicat că s-a trecut la renegocierea contractelor cu terţii, a cheltuielilor cu mentenanţa IT şi la ţinerea sub control a cheltuielilor cu salariile.
"Consiliul Bursei a decis să suspende în acest an stimularea personalului prin participarea la profit deşi, există prevederi bugetare pentru această destinaţie aprobate de AGA în luna decembrie 2008", susţine preşedintele Bursei.
• BVB - profit brut de 500.000 lei la sfârşitul lunii februarie
Dovadă a faptului că măsurile adoptate au fost eficiente, BVB a înregistrat, în primele două luni din acest an, un profit brut de jumătate de milion de lei.
"S-au înregistrat reduceri la capitolele deplasări, publicitate şi marketing, astfel încât, la sfârşitul lunii februarie, BVB a înregistrat un profit brut de circa 500.000 de lei", ne-a spus şeful BVB.
Potrivit domniei sale, cheltuielile realizate de BVB în primele două luni ale anului sunt de circa 60% faţă de bugetul aprobat, iar veniturile sunt în proporţie de aproximativ 66%, în condiţiile în care în buget s-a prevăzut o valoare medie zilnică tranzacţionată de aproape 20 milioane lei.
Domnul Farmache ne-a mai spus că "mediile înregistrate în primele două luni din 2009 au fost au fost sub acest prag (tranzacţiile cu acţiuni au înregistrat o medie zilnică de numai 13 milioane lei în ianuarie şi 10,4 milioane lei în februarie, urmând o valoare ceva mai bună în martie, de 16,1 milioane lei).