Achiziţiile de gaze naturale lichefiate ale Europei din Rusia au atins un nivel record în primele 15 zile din 2025, comparativ cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi, conform unei ştiri de la Politico, pe baza datelor de la Kpler.
"Europa cheltuieşte miliarde de dolari pe care Kremlinul le poate folosi pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina, la doar câteva săptămâni după ce încheierea unui acord major de tranzit a creat speranţe că dependenţa continentului de Moscova ar putea fi ruptă", subliniază Politico.
Importurile de GNL din Rusia au ajuns la 837,3 mii tone în primele 15 zile ale lunii ianuarie 2025, în creştere de la 760,1 mii tone în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Această creştere reprezintă consecinţa directă a deciziei guvernului de la Kiev de a nu prelungi contractul de livrare prin conducte a gazelor din Rusia.
Politico scrie că "întreruperea nu a redus apetitul mai larg al Europei pentru gazul rusesc". Charles Costerousse, analist la Kpler, a precizat că "există o furtună perfectă de factori care explică acest lucru", formată din perioada rece care a început în a doua jumătate a lunii decembrie 2024, precum şi de scăderea producţiei în centralele eoliene.
Analistul de la Kpler a mai declarat că aproape 96% din gazul rusesc care ajunge în Europa vine de la exploatarea Yamal din nordul Siberiei, pe baza unor contracte pe termen lung.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că eforturile de a reduce cota Moscovei din importurile de cărbune, petrol şi gaze "au rupt deja influenţa Rusiei asupra sistemului energetic european", însă "energia rusă, în special gazul, este încă prezentă în UE, iar importurile de gaze din Rusia au crescut în 2024, inclusiv importurile de GNL", iar "acest lucru dă naştere unor îngrijorări serioase".
Politico arată că mai multe ţări europene cer interzicerea importurilor de GNL din Rusia cât mai curând posibil şi aminteşte că "UE se află, de asemenea, sub presiune pentru a cumpăra mai mult combustibil din Statele Unite".
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut deja ideea de a cumpăra mai mult combustibil american pentru a eradica alternativa sa rusească, după cum mai scrie Politico, care mai citează o declaraţie a sa, conform căreia "GNL-ul american este mai ieftin pentru noi şi ne scade preţurile la energie".
O astfel de declaraţie în privinţa preţurilor relative ale GNL importate în UE pare să ignore opiniile analiştilor de pe piaţa energiei, conform cărora gazele lichefiate importate din SUA sunt mult mai scumpe decât cel importate din alte surse, inclusiv Rusia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 21:34)
Asta n o fi pe placul actorului planetar rasuflat alintat. Lui poate i ar place sa inghete Europa de frig in timp ce il pompeaza pe el cu mii de miliarde.
Atentie sa nu ne pedepseasca, vai vai !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2025, 21:37)
Lasa ca se ocupa Ursula sa se cumpere de dincolo cu 400% mai scump