POLONIA:  Noua lege privind conversia în zloţi a creditelor în valută va costa băncile 5,75 miliarde de dolari

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2015

Noua lege privind conversia în zloţi a creditelor în valută va costa băncile 5,75 miliarde de dolari

Legea privind conversia în zloţi a creditelor ipotecare în valută, dacă va fi implementată în forma actuală, ar putea costa băncile poloneze aproximativ 22 miliarde zloţi (5,75 miliarde de dolari), arată un document elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) şi publicat de agenţia de presă PAP, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Aproximativ o treime dintre creditele ipotecare denominate în franci elveţieni şi euro vor îndeplini condiţiile din noua lege şi vor fi eligibile pentru convertirea în zloţi, arată datele KNF.

Costul conversiei va depăşi profitul net al băncilor înregistrat în 2014, arată rezultatele unui studiu la care au participat zece instituţii de creditare, care au acordat credite ipotecare denominate în franci elveţieni şi euro. Alte şase bănci susţin că nivelul costurilor va depăşi de trei ori profitul de anul trecut.

Camera Inferioară a Parlamentului de la Varşovia a adoptat o lege ce prevede ca unele persoane care au creditele ipotecare în valută să-şi poată converti împrumuturile în zloţi. Legea trebuie adoptată de Senat şi semnată de preşedinte pentru a intra în vigoare.

Şi guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii că trebuie să se pregătească pentru conversia în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni.

"Băncile trebuie să ştie că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul şi vor creşte, astfel că trebuie să se pregătească din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor şi acoperirea costurilor", a declarat Marek Belka.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceştia au probleme la rambursare, în urma deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul.

Şi în România, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat luna trecută că proiectul de lege privind conversia în lei a creditelor în valută va fi modificat, în sensul că limita de venit, dar şi cea privind valoarea creditului vor fi eliminate, astfel că toţi cei care au contractat credite în valută vor putea apela la conversia în lei, dacă îndeplinesc celelalte cerinţe prevăzute în proiect.

El a precizat că băncile vor fi cointeresate să intre în mecanism prin faptul că statul garantează 50% din creditul rămas de plată în urma conversiei, dar şi nivelul discountului este important.

Potrivit proiectului de lege, acest discount este de 15% din creditul rămas de plată în urma conversiei, iar reprezentanţii clienţilor cu credite în franci solicită cel puţin 25%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se vede k in Polonia se misca treburile cum trebuie pt ca gasesc solutii pt populatie , solutii care chiar costa ceva dar important este k ei se gandesc si la populatie fata de ai nostri care isi vad numai de ale lor personale !!! Huooo Guvernului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb