Ponderea veniturilor bugetare creşte la 39,3% din PIB în 2008

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2007

Ponderea veniturilor bugetare creşte la 39,3% din PIB în 2008

Ponderea veniturilor în Produsul Intern Brut va creşte la 39,3% anul viitor, reprezentând o majorare de aproape 6 procente din PIB, iar cheltuielile vor reprezenta 42 la sută din PIB, a arătat, ieri, la Palatul Victoria, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Potrivit ministrului de resort, în acest an ponderea în PIB a veniturilor nu va atinge ţinta stabilită, de circa 36,9 la sută din PIB, ci se va situa la aproximativ 33-34 la sută din PIB, pe fondul scăderii veniturilor din accize şi TVA din prima jumătate a anului, determinată de aderarea la Uniunea Europeană, precum şi din cauza ritmului de absorbţie a fondurilor europene.

În 2008, veniturile vor ajunge la 172 miliarde lei, iar cele mai mari creşteri sunt prognozate pentru impozitul pe venit- de 28 la sută, impozitul pe profit- 12 la sută, veniturile din TVA - 16 la sută şi veniturile din accize- 6 la sută.

Cheltuielile prognozate sunt de 184,7 miliarde lei. Cel mai mult vor creşte, anul viitor, cheltuielile de capital- cu 34 la sută (reprezentând 1 la sută din PIB), cele pentru asistenţă socială- cu 30 la sută, în timp ce cheltuielile de personal vor creşte cu doar 6,5 la sută. Deficitul bugetar pentru anul viitor a fost stabilit la 2,7 la sută din PIB.040584

Proiectul de buget pentru anul viitor, adoptat de Guvern în şedinţa de miercuri, este construit pe o creştere economică de 6,5 la sută, o inflaţie de 3,8 la sută şi o majorare a salariilor de 12,3 la sută. Numărul de salariaţi va creşte cu doi la sută iar rata şomajului va fi de 4,3 la sută. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că bugetul de stat pentru anul 2008 reprezintă "bugetul dezvoltării" României şi are în vedere investiţii în domenii prioritare.

Potrivit primului-ministru, învăţământul va primi, anul viitor, 6 la sută din Produsul Intern Brut pentru prima dată în perioada postdecembristă. Sectorul învăţământului va primi cu 27 la sută mai mulţi bani decât în 2007. Pentru domeniul cercetare-inovare s-au prevăzut 0,6 la sută din PIB. Creşteri importante de fonduri, de peste 27 la sută faţă de acest an, vor fi consemnate şi la Sănătate, care va primi 4,5 la sută din PIB, respectiv cu 1,3 miliarde euro mai mult decât în acest an. Bugetul pentru Transporturi va fi de 4 la sută din PIB, cu 14 la sută mai mare decât în 2007. Fondurile vor fi destinate lucrărilor la Coridorul IV de transport, la centurile oraşelor de pe coridor, inclusiv Autostrada Transilvania, ultima porţiune a Autostrăzii Soarelui şi Autostrada Bucureşti-Braşov, porţiunile Bucureşti-Câmpina şi Câmpina-Predeal. "Va fi demarat, totodată, un program consistent pentru modernizarea de căi ferate şi interconectarea reţelei naţionale cu cea europeană", a precizat primul-ministru. Agricultura va primi 2,7 la sută din PIB, cu 13 la sută mai mult decât în 2007, în timp ce bugetul de asigurări şi asistenţă socială va ajunge la 11,9 la sută din PIB, cu 30,05 la sută mai mult decât în 2007. În acest din urmă buget a fost prevăzută şi creşterea alocaţiei de stat pentru copii de la 25 la 32 lei. Produsul Intern Brut este estimat să ajungă la 138 miliarde de euro (aproximativ 440 miliarde lei), faţă de 58 miliarde euro în 2004. PIB/locuitor va ajunge astfel, potrivit premierului, la 7000 de euro. Salariul mediu brut va ajunge la 1.550 lei. Contribuţiile de asigurări sociale se vor reduce cu 6 la sută, cumulat la angajat şi angajator. Reducerea CAS este prevăzută în trei etape, respectiv ianuarie, iulie şi decembrie. Formarea brută de capital fix (investiţiile) va creşte cu 13 la sută. Pe de altă parte, premierul Tăriceanu a subliniat că bugetul corespunde intereselor tuturor categoriilor sociale şi vizează menţinerea unei politici fiscale stimulative, în condiţiile în care nu este prevăzută nicio majorare de taxe sau impozite şi nu vor fi introduse unele noi. Premierul a precizat, de asemenea, că negocierile la buget cu partenerii sociali şi cu partidele parlamentare nu puteau avea loc doar pentru un simplu proiect, ci pe unul definitivat, pe care Guvernul are obligaţia să-l transmită Parlamentului, care va aduce la rândul său amendamentele necesare acestuia. Tăriceanu a mai arătat că niciun minister nu primeşte sume mai mici decât anul trecut, ci doar diferite instituţii care nu au activităţi pe direcţii prioritare de dezvoltare. Premierul a precizat că, de pildă, Cancelaria primului-ministru şi Secretariatul General al Guvernului vor avea bugete mai mici.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb