Ponta: Am dubii că banii de la Guvern s-au cheltuit legal, Corpul de Control va face verificări

Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2012

Ponta: Am dubii că banii de la Guvern s-au cheltuit legal, Corpul de Control va face verificări

Premierul Victor Ponta va cere Ministerului Finanţelor şi Corpului de control să verifice modul în care administraţiile locale au cheltuit fondurile alocate de Cabinetul Ungureanu, spunând că are "dubii că banii au ajuns în contracte legale" şi că "există cazuri celebre - Pinalti şi Flutur". Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, la Târgu Jiu, că restituirea banilor care au fost deja cheltuiţi de către primării nu mai este posibilă, dar modul în care au fost folosiţi va fi verificat de către instituţiile abilitate ale statului.

"Cei care i-au cheltuit, i-au cheltuit. Cei care i-au cheltuit, însă, sunt câteva cazuri celebre, domnul Pinalti, domnul Flutur, voi cere Ministerului Finanţelor şi Corpului de Control al premierului să vedem dacă i-au cheltuit legal pentru că am serioase dubii că aceşti bani au ajuns în contracte legale. Mai degrabă au ajuns în materiale de campanie electorală pentru respectivii domni", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Întrebat când vor începe aceste controale, Ponta a spus: "De mâine".

De asemenea, el a spus că aşteaptă în 30 de zile un audit de la toate instituţiile din sub-ordinea Guvernului cu privire la modul în care au fost folosite fondurile publice, el menţionând că în unele cazuri este necesar mai mult decât un audit.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Minis-terul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit "ilegal şi ilegitim" 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

Mulţi dintre primarii care au primit bani de la Cabinetul Ungureanu spun acum că nu mai pot returna sumele întrucât le-au cheltuit, în special pentru plata unor datorii.

PDL: Retragerea banilor de la primării, un abuz; vom folosi toate mijloacele juridice pentru a-l opri

PDL consideră "abuzivă" Ordonanţa de Urgenţă 15/2012 referitoare la retragerea sumelor acordate comunităţilor locale, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, potrivit căruia PDL "va folosi mijloacele juridice" pentru a opri acest abuz. "Vom merge pe căile de control judiciar şi constituţional în ce priveşte această ordonanţă de urgenţă pe care o considerăm abuzivă. Vom folosi mijloacele juridice care stau la dispoziţie conform legii, conform Constituţiei, ca să oprim acest abuz, pentru că e fără îndoială un abuz şi un spectacol politic şi electoral penibil al domnului Ponta făcut pe seama unor comunităţi locale care au datorii", a spus Sever Voinescu într-o conferinţă de presă.

El nu a putut să precizeze concret care vor fi căile de atac folosite de PDL, dar a arătat că "este o minciună" faptul că printr-o HG s-au acordat bani electorali comunităţilor locale, iar oamenii trebuie să ştie că PDL nu-i va lăsa pe cei de la PSD "să le ia banii care li se cuvin pentru acoperirea unor nevoi ale comunităţilor locale".

Voinescu a mai spus că Ponta "ţine să-şi arate la televizor muşchii politici într-un fel degradant" prin toată această poveste cu luarea banilor care s-ar fi dus pe considerente electorale la comunităţile locale.

De asemenea, Voinescu a catalogat drept "minciună" declaraţia conform căreia aceşti bani au mers doar către primăriile PDL, arătând că prin hotărârea de guvern emisă înainte de guvernarea Ponta banii au mers şi spre primăriile PSD, PNL şi UNPR.

Potrivit lui Voinescu, OUG 15/2012 stabileşte că sumele care au fost distribuite către autorităţile locale prin hotărâre de guvern prin acoperirea unor arierate şi cofinanţarea internaţională a unor proiecte să fie blocată şi că unităţile administrativ-teritoriale care au fost vizate de această hotărâre de guvern dar nu au utilizat încă sumele sunt puse într-o situaţie financiară "foarte delicată".

"Nu cred că există formulă mai grosolană de încălcare a autonomiei locale decât intervenţia directă a Guvernului prin presiune financiară asupra bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi mi se pare că e ceva foarte grav. Cu atât mai mult cu cât domnul Ponta face un spectacol electoral grotesc", a adăugat Voinescu.

La rândul său, preşedintele PDL, Emil Boc, a susţinut că Guvernul Ponta a intervenit "cu bocancii" în finanţele primăriilor şi ale consiliilor judeţene, resurse publice care erau date pentru achitarea datoriilor la spitale, şcoli, grădiniţe. "Acum nu putem vorbi despre o încălcare a ceea ce înseamnă drepturile colectivităţilor locale, drepturile primăriilor de a-şi administra resursele financiare? După ce acestea au făcut modificări de buget, au făcut modificări în interiorul obiectivelor pe care le-au aprobat în Consiliul local, acum intervin cu bocancii în structurile bugetare ale administraţiilor publice locale", a mai spus Boc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sunt pensionar,dar condamn aceste practici!Craiova a pierdut 3,5 milioane lei , care erau pentru reparatii drumuri.Consilierii Olgutei au votat impotriva cheltuirii banilor pe drumuri,a venit HG sa fie returnati,astfel ca banii s-au dus inapoi.Cum dracu' s-o mai votezi pe Olguta asta pentru primar cand colegii sai uslasi voteaza contra intereselor orasului in care traiesc,ba chiiar le da si paine sa manance(si inca alba).Sa speram ca nu mai voteaza nimeni USL-ul la alegerile locale pentru Craiova!Sa-ti fie rusine Olguto tata,tie si colegilor tai de alianta!RETRAGE-TE din cursa pentru primarie !

    1. Stati linistiti; sunt poante 'a la Ponta. 

    Deformatie profesionala: procurorul Ponta, in loc sa vina cu masuri constructive pentru tara, suspecteaza si acuza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb