Premierul Victor Ponta, aflat la Roma, a fost primit, ieri, în audienţă, de Suveranul Pontif, Papa Francisc I, la Palatul Apostolic din Vatican, în biblioteca privată, şeful Executivului făcându-i cadou Papei o icoană din partea Patriarhului, Preafericitul Daniel, un tricou semnat de fostul fotbalist Gheorghe Hagi şi un coş cu produse bio, transmit surse din presă.
Ponta a avut şi o întrevedere cu Pietro Parolin, Cardinal Secretar de Stat al Vaticanului.
Prim-ministrul a declarat, după întrevederea cu Suveranul Pontif: "A fost un moment extrem de emoţionant, pentru orice om cred că este aşa. I-am spus despre România ca despre o ţară în care nu doar că se respectă toate drepturile tuturor cultelor religioase, dar există realmente o capacitate de a trăi împreună. I-am transmis mesajul personal de prietenie al Preafericitului Patriarh, i-am mulţumit pentru faptul că, aici în Italia şi nu doar, comunitatea ortodoxă poate să folosească fără niciun fel de problemă bisericile catolice pentru slijbele religioase, şi toate celalte lucruri care ţin de religia ortodoxă şi l-am asigurat că România va fi în continuare o ţară în care toate drepturile şi standardele internaţionale sunt respectate".
Oficialul român a confirmat că i-a dăruit Papei o icoană din partea Patriarhului, un coş cu produse bio şi un tricou semnat de fotbalistul Gheorghe Hagi, după modelul preşedintelui Braziliei, care îi dăruise Suveranului Pontif un tricou al lui Pele. La rândul său, Ponta a primit o medalie care să-i amintească de acest moment şi o icoană pentru fiul domniei sale, care şi-a serbat, ieri, ziua de naştere.
La Vatican, Victor Ponta a fost însoţit de soţia domniei sale, Daciana Sârbu, de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, de ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi de europarlamentarul PSD Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European.
Joi, Guvernul anunţa că vor fi discutate relaţiile şi colaborarea dintre ţara noastră şi Sfântul Scaun privind apărarea drepturilor omului, a libertăţii religioase şi combaterea discriminării creştinilor în lume. De asemenea, urmează să fie dezbătute diverse proiecte bilaterale legate de educaţie şi cultură, promovarea cooperării ecumenice prin încurajarea dialogului dintre Biserici şi susţinerea comunităţilor româneşti din diaspora.
Prim-ministrul a declarat: "Sunt foarte onorat de faptul că voi fi primit de către Sanctitatea Sa, Papa. Am un mesaj de prietenie, de cele mai bune gînduri, pe care i-l transmit, în primul rând în numele României, în al doilea rând din partea Patriarhului României, Preafericitul Daniel, cu care am discutat şi care, dealtfel, mi-a şi dat un cadou pe care, mâine, îl voi prezenta Sanctităţii Sale".
Victor Ponta a mai afirmat că urma să îi mulţumească Papei pentru faptul că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pot folosi lăcaşurile de cult pentru slujbele şi evenimentele religioase de care comunitatea românească are nevoie şi că îi va garanta Suveranului Pontif că România este o ţară tolerantă, care respectă credincioşii altor religii şi culte religioase, comunităţile romano- şi greco-catolică din ţara noastră bucurându-se de toate drepturile şi de tot respectul autorităţilor.