Popa merge înainte cu delistarea "Avicola" Braşov, deşi CNVM spune că nu poate

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 august 2010

Popa merge înainte cu delistarea "Avicola" Braşov, deşi CNVM spune că nu poate

Surse din piaţă susţin că raportul de evaluare aprobat în AGA poate fi folosit şi pentru o eventuală ofertă de preluare

Deşi contestată de minoritari, retragerea de la tranzacţionare a companiei "Avicola" Bra­şov (simbol AVLE) a trecut, în Adunarea Generală de miercuri, fiind aprobată cu 37,77% din voturile acţionarilor prezenţi. Aceştia au aprobat şi un raport de evaluare întocmit de firma "Darian" de unde a rezultat un preţ de 3,03 lei/acţiune. AGA a decis că acesta va fi preţul pe care îl vor primi acţionarii care se vor retrage din societate înainte ca aceasta să se delisteze de pe segmentul Rasdaq. Pentru comparaţie, titlurile AVLE s-au tranzacţionat, luni, înainte de a fi suspendate pentru desfăşurarea Adunării Generale a Acţionarilor, la un preţ cu 30% mai mic decât cel rezultat din raportul de evaluare, de respectiv 2,1 lei/acţiune.

Decizia de delistare a societăţii pune pe jar acţionarii minoritari şi anunţă un război de uzură pe care Ioan Popa, acţionarul majoritar al companiei, pare că este dispus să îl ducă atât cu minoritarii, cât şi cu arbitrul pieţei de capital.

Semne de agitaţie în piaţă au apărut încă de când propunerea de retragere a companiei a fost trecută în Convocatorul Adunării Generale, în condiţiile în care societatea nu îndeplineşte condiţiile necesare ca să se delisteze de la Bursă doar în urma unei hotărâri a acţionarilor.

Dispunerea de măsuri nr. 8/2006 prevede că retragerea de la tranzacţionare a unei societăţi ca urmare a hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor poate fi realizată doar dacă, în ultimele 12 luni, s-a tranzacţionat cel mult 1% din capitalul social al emitentului şi dacă s-au înregistrat maxim 50 de tranzacţii cu titluri AVLE, exceptându-le pe cele încheiate între persoane implicate. Niciuna dintre aceste condiţii nu este, însă, îndeplinită în cazul "Avicola" Braşov.

După Adunarea Generală de miercuri, toţi ochii sunt aţintiţi asupra Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, fiind aşteptată o reacţie din partea acesteia. La începutul lunii, reprezentanţi ai CNVM au declarat că au trimis companiei şi Regis­trului Comerţului din Braşov o decizie în care au explicat că societatea nu poate fi delistată deoarece nu sunt îndeplinite cerinţele de retragere de la tranzacţionare.

Comisia a reacţionat dur şi la refuzul lui Ioan Popa de a lansa o ofertă publică de preluare pentru acţiunile AVLE pe care nu le deţine, amendându-l cu 500 de lei.

CNVM i-a imputat acţionarului majoritar faptul că a depăşit pragul de 33% din drepturile de vot asupra societăţii la începutul acestui an, când desfiinţarea Asociaţiei AVIPAS a fost înregistrată la Depozitarul Central.

"Avicola" Braşov are o capitalizare bursieră de 14,21 milioane de lei, potrivit preţului de 2,1 lei/acţiune înregistrat luni. Ioan Popa deţine 70,82% din companie.

Deşi ieri apăruseră deja voci care contestau preţul propus pentru delistare, surse din piaţă susţin că raportul de evaluare poate fi utilizat atât pentru o eventuală ofertă de preluare, cât şi pentru retragerea companiei de la tranzacţionare.

"Când se face o ofertă publică de preluare, valoarea oferită pe acţiune nu poate fi mai mică decât activul net corectat, în timp ce, în cazul unei delistări, nu există o astfel de restricţie", au explicat sursele citate. Preţul de 3,03 lei/unitate este mai mare decât activul net corectat, au mai precizat sursele.

Asociaţia AVIPAS a dobândit 761.571 din acţiunile AVLE (reprezentând 50,99% din companie) de la Fondul Proprietăţii de Stat în 2006, dar şi-a mărit participaţia la 77,81% în urma unei majorări de capital din 2008. Ulterior, Popa a contestat Ordonanţa Comisiei, susţinând că Asociaţia AVIPAS trebuia să lanseze oferta, şi nu el.

În primul semestru al anului, societatea a raportat un un profit de 447.775 de lei, cu 61,8% mai mic decât cel în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,1 milioane de lei. "Avicola" a avut o cifră de afaceri de 47,4 milioane de lei, în scădere cu 4,9% faţă de încasările de 49,9 milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile firmei s-au majorat cu 12,6%, de la 44,6 milioane de lei la 50,3 milioane de lei, iar cheltuielile au avansat cu 14,6%, de la 43,5 milioane de lei, la 49,8 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb