Cetăţenii pot subscrie în oferta de titluri de stat a Ministerului Finanţelor la dobânzi în intervalul 1,75% - 2,15%, potrivit termenilor ofertei.
Investitorii pot subscrie în mod valabil Titluri de stat la orice rată de dobândă din cadrul intervalului (inclusiv la limita inferioară şi cea superioară a intervalului). Pasul de dobândă aferent subscrierilor realizat de către investitori este de 0,05%, respectiv rata de dobânda la care se oferă să subscrie investitorii va fi exprimată cu maximum două zecimale, iar cele două zecimale trebuie să fie multipli de 0,05%, precizează prospectul.
Titlurile de stat, denominate în lei, sunt emise cu dobânda fixă anuală şi sunt scadente în 25.06.2017, potrivit prospectului.
Valoarea emisiunii va fi de 100 de milioane de lei, iar valoarea nominală a unui titlu va fi de 1.000 de lei. Perioada de subscriere va fi de două săptămâni, în intervalul 8 - 19 iunie.
În perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a ofertei, vor organiza un roadshow în Bucureşti şi marile oraşe din ţară pentru a prezenta programul.
22 iunie este data stabilirii ratei dobânzii finale şi data alocării, 25 iunie este data decontării iar 26 iunie este prima zi de tranzacţionare la BVB, conform graficului prezentat de Ministerul Finanţelor.
Ministerul Finanţelor a cerut băncilor din consorţiu să nu perceapă niciun comision pentru subscrierile făcute de populaţie în cadrul acestui program, având în vedere randamentele reduse, şi să plafoneze comisioanele la 0,1% pentru tranzacţiile de cumpărare de pe piaţa secundară, după listare.
Titlurile de stat pot fi păstrate până la scadenţă - iunie 2017. În acest caz, anual, la datele cuponului (27 iunie 2016 şi 26 iunie 2017) beneficiarii vor încasa dobânda aferentă deţinerii de titluri. La ultima dată de plată a cuponului, 26 iunie 2017, odată cu dobânda, beneficiarii încasează şi principalul calculat ca numărul de obligaţiuni deţinute înmulţit cu 1.000 lei.
"Valoarea nominală totală a Titlurilor de stat oferite este de 100.000.000 lei. În cazul în care subscrierile cumulate pentru Titlurile de stat vor depăşi numărul de 100.000 Titluri de stat, emitentul va avea dreptul (fără a fi însă obligat) să crească numărul de Titluri de stat oferite, în funcţie de nivelul cererii. Titlurile de stat vor fi admise de drept la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere administrată de BVB, sectorul «Titluri de credit», categoria «Titluri de stat». Titlurile de stat vor fi oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente şi nerezidente, cu excepţia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii Ofertei, inclusiv", se menţionează în prospect.
Oferta este împărţită în două tranşe astfel: Tranşa Primară -reprezintă tranşa în care se înregistrează subscrierile de Titluri de stat care au cuprinse între minim un Titlu de stat şi maxim 50 de Titluri de stat (inclusiv), efectuate de către un singur subscriitor; Tranşa Secundară- tranşa care va include toate Titlurile de stat subscrise care depăşesc 50 de Titluri de stat incluse deja în Tranşa Primară, efectuate de către un singur subscriitor.
Programul de subscriere este de la ora 09:00 la ora 17:00, în fiecare zi lucrătoare, cu excepţia ultimei zile, când subscrierile vor putea fi înregistrate numai între orele 09:00 -13:00. După expirarea Perioadei Ofertei nu mai sunt acceptate subscrieri de la investitori.
Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, când utiliza rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adăuga o marjă fixă.