Pragul SIF-urilor va fi modificat prin ordonanţă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2005

Evoluţiile cotaţiilor SIF au reflectat într-o mare măsură ceea ce pregătea Guvernul, respectiv o ordonanţă prin care pragul de deţinere la SIF-uri va fi majorat de la 0,1% la 1%.

Speculaţiile nu au întîrziat să apară în piaţă. Astfel, în cadrul sesiunii bursiere de marţi, cînd ordonanţa a fost adoptată de Guvern, spre "surprinderea" tuturor, acţiunile SIF au avut o prestaţie foarte bună pe fondul unei presiuni sporite la cumpărare fapt care a condus în mod direct la aprecieri importante de curs. Cu două zile în urmă, segmentul SIF nu a confirmat tendinţa de creştere, arătînd că evoluţiile anterioare au fost pur speculative. Indicele BET-FI a scăzut cu 3%, în condiţiile în care mai toate titlurile SIF s-au depreciat cu 2,8 -3%.

Sesiunea bursieră de ieri a fost una edificatoare. Zvonul privind pragul de deţinere a fost lansat în piaţă. Creşterile pe segmentul SIF s-au înregistrat pe parcursul întregii şedinţe, ordinele de cumpărare fiind multiple şi pe volume ridicate de acţiuni. Ordinele de cumpărare se realizau direct din ask, adică la preţul de vînzare indicat.

Finanţele pregătesc un proiect de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri financiare, printre care se regăseşte precizarea privind majorarea pragului de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare de la 0,1%, cît este în prezent, la 1%, cît era stipulat în propunerea legislativă aprobată de Senat. Astfel, orice persoană poate dobîndi cu orice titlu sau poate deţine acţiuni emise de către SIF-uri, pînă la limita de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare. În ordonanţă, este prevăzut că în termen de trei luni de la data depăşirii limitei de 1% din capitalul social, acţionarii aflaţi în această situaţie sînt obligaţi să vîndă acţiunile care depăşesc limita de deţinere. De asemenea, reprezentanţii SIF vor lua măsuri de modificare a statutelor sau actelor constitutive, după caz, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei. Legea pieţei de capital nu cuprinde nici o prevedere expresă cu privire la pragul de deţinere de către o persoană a acţiunilor emise de către SIF-uri. În prezent, acesta este de 0,1%, prag care face deosebit de dificilă exprimarea voinţei majoritătîi acţionariatului. Guvernul motivează urgenţa măsurii prin faptul că prevederea ar trebui să fie în vigoare înainte de finalizarea raportului de ţară din toamnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb