Producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH) a raportat venituri din exploatare preliminare de 96,2 milioane lei, cu 20,2% sub cele din 2023, în vreme ce profitul din exploatare a crescut cu 6,6%, până la aproape 3,5 milioane lei, conform raportului emitentului publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Economia naţională a continuat să se confrunte cu multiple provocări în anul 2024, legate de stabilitate, volatilitate şi predictibilitate. România a înregistrat cel mai ridicat nivel de deficit bugetar/PIB din anul 2020, fiind cea mai slabă evoluţie a dinamicii anuale a PIB - conform Institutului Naţional de Statistică. În anul 2024 s-a înregistrat deteriorarea ritmului anual al activităţii economice în contextul evenimentelor din plan politic, precum şi deteriorarea semnificativă a finanţelor publice având ca efect intensificarea percepţiei de risc investiţional, confirmarea fiind reducerea volumului producţiei industriale precum şi scăderea volumului lucrărilor de construcţii", se arată în raport.
Potrivit documentului, anul trecut s-a menţinut blocajul din piaţa materialelor pentru construcţii cauzat de lipsa de lichiditate şi de scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor. "În ceea ce priveşte piaţă de prefabricate din beton armat şi precomprimat, stâlpi electrici, elemente de autostradă, piese prefabricate, grinzi pentru poduri rutiere, cauza este decontarea greoaie a lucrărilor executate pe fondul blocajelor financiare în domeniul investiţional naţional, volumul redus sau stagnarea proiectelor mari pentru infrastructura naţională cât şi a lipsei forţei de muncă calificată. Deşi investiţiile din fonduri europene sunt vitale pentru economia românească, absorbţia acestora este sub nivelul optim. Implementarea PNRR şi absorbţia fondurilor europene ar tebui să fie un obiectiv major pentru România. Totodată. accesibilitatea şi versatilitatea inteligenţei artificiale va avea un impact major în toate sectoarele economiei", conform raportului.
Conducerea Prebet mai reclamă fiscalitatea excesivă şi schimbatoare, riscul creşterii impozitelor şi taxelor pentru finanţarea cheltuielilor publice, legislaţie greoaie, birocraţie exagerată în ceea ce priveşte obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare şi riscul valutar ce influenţează preţul unor materii prime şi materiale.
Pentru anul trecut, Prefab a raportat o cifră de afaceri preliminară de 86,5 milioane lei, cu 21,5% sub cea din 2023, scădere cauzată de cererea insuficientă pentru materialele de construcţii. Cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 92,7 milioane lei, cu 20,1% sub cele din anul anterior, cele cu materiile prime şi materialele consumabile fiind de 39,2 milioane lei, în scădere cu 16,2%, în vreme ce cheltuielile cu personalul au fost de 22,6 milioane lei, cu 6,2% mai mici decât cele din anul anterior. Din activităţi financiare Prefab a raportat un rezultat negativ de 2,2 milioane lei, astfel încât profitul net preliminar al companiei pentru anul trecut s-a ridicat la 0,92 milioane lei, uşor peste cel din 2023, de 0,9 milioane lei.
În toamna anului trecut, Prefab a absorbit societatea Romerica Internaţional. La finele lunii noiembrie 2024, Marian Miluţ deţinea 52% din producătorul de materiale de construcţii, în vreme ce firma Celco din Constanţa avea un pachet de 30,5% din societatea a cărei evaluare bursieră se ridică la circa 130 milioane lei.
Opinia Cititorului