PREGĂTIRI PENTRU LISTAREA LA BURSĂ: "Poli" Timişoara adună titluri de campioană

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Sport / 6 decembrie 2010

Marian Iancu (foto stânga) şi Emil Roşianu

Marian Iancu (foto stânga) şi Emil Roşianu

Palmaresurile campioanelor interbelice, "Ripensia" şi "Chinezul", ţintele lui "Poli" Timişoara pentru creşterea valorii de piaţă

Acţionarii "FC Timişoara SA" sunt pe punctul să-şi îndeplinească unul dintre obiectivele stabilite pentru listarea societăţii la bursă în martie 2011, şi anume obţinerea palmaresului de 89 de ani al clubului de fotbal în vederea creşterii cotei de piaţă.

Palmaresul echipei de fotbal bănăţene a făcut, ani buni, obiectul unor neînţelegeri între "FC Timişoara SA", societate controlată de omul de afaceri Marian Iancu, şi "FC Politehnica Timişoara SA", al cărei adminis­trator a fost, până de curând, afaceris­tul italian Claudio Zambon.

Războiul identitar dintre cele două cluburi de fotbal ar putea să fie tranşat, decisiv, în favoarea trupei lui Marian Iancu, după ce unul dintre acţionarii minoritari ai "FC Timişoara SA" a intrat în acţionariatul "FC Politehnica Timişoara SA" şi a reuşit să-l înlăture din afacere pe Claudio Zambon.

Zambon, schimbat cu "mâna dreaptă" a lui Iancu

"BKP Management&Invest Group", companie care dispune de 19,6% din acţiunile "FC Timişoara SA", a intrat în acţionariatul "FC Politehnica Timişoara SA", deţinând 0,98% din capitalul social, potrivit Monitorului Oficial.

După intrarea "BKP Management&Invest Group" în acţionariatul "Politehnicii Timişoara", omul de afaceri italian Claudio Zambon a fost schimbat din funcţia de administrator al societăţii cu Emil Roşianu, vicepreşedintele "FC Timişoara SA" şi, totodată, "mâna dreaptă" a lui Marian Iancu în afaceri.

După scoaterea din schemă a lui Claudio Zambon, acţionarii "FC Timişoara SA" vor să tranşeze definitiv războiul identitar, lovitura de graţie urmând să fie suspendarea activităţii "FC Politehnica Timişoara SA" şi dezafilierea ei de la Federaţia Română de Fotbal (FRF).

Marian Iancu: "Vrem să suspendăm activitatea societăţii"

"Noi vrem să suspendăm activitatea societăţii (n.r. Politehnica Timişoara) şi să facem demersurile pentru dezafilierea ei de la FRF", ne-a declarat Marian Iancu, şeful "FC Timişoara" SA.

Iancu a precizat că, foarte probabil, pe viitor, pentru îndeplinirea acestor obiective, la "Politehnica Timişoara" va urma o majorare de capital social, în contextul în care "BKP Management & Invest Group" deţine, momentan, doar calitatea de acţionar minoritar.

Marian Iancu a mai susţinut că prevederea din actul constitutiv al "FC Politehnica Timişoara" SA prin care aceasta figura ca fiind deţinătoare a palmaresului a fost anulată în instanţă.

"Ripensia" şi "Chinezul", noile obiective

Obiectivele "FC Timişoara" SA în ceea ce priveşte palmaresul clubului de fotbal nu se opresc doar la rezolvarea disputei cu "FC Politehnica Timişoara" SA.

În ciuda istoriei de 89 de ani, echipa de fotbal nu are nicio performanţă notabilă pe plan intern, iar clubul lui Marian Iancu ţinteşte mult mai departe: vrea să preia şi palmaresul a două dintre cele mai puternice cluburi de fotbal din perioada interbelică: echipele timişorene Ripensia şi Chinezul, "strămoşii" Timişoarei, care deţin, împreună, zece titluri de campioană.

"Urmează să discutăm anul viitor despre această problemă, să vedem cum putem să facem (n.r. preluarea palmaresurilor), ne-a mai spus Iancu.

Dacă "Timişoara" va prelua palmaresurile "Ripensiei" (n.r.- primul club profesionist de fotbal din ţară, înfiinţat în noiembrie 1928) şi "Chinezului", atunci va deveni cel de-al treilea club ca performanţe din ţară, cu zece titluri de campionă, după Steaua şi Dinamo. Noul statut al clubului de fotbal va duce, automat, la creşterea valorii de piaţă a societăţii, în contextul în care acţionarii şi-au propus, pentru anul viitor, listarea companiei la bursă.

Timişoara, fotbal şi bani

Războiul palmaresului a afectat "FC Timişoara SA", în chestiuni legate de imagine. Un rol importat în clarificarea problemei palmaresului îl are şi Asociaţia Fotbal Club Politehnica Timişoara, structură non-profit. Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 30 noiembrie, că între "FC Politehnica Timişoara" SA şi Asociaţia Fotbal Club Politehnica Timişoara nu a existat un act prin care asociaţia să fi decis să predea palmaresul societăţii comerciale. Echipa de fotbal bănăţeană a lui Marian Inacu este, sezonul acesta, una dintre pretendentele la titlul de campionă în Liga I de fotbal. De cealaltă parte "Politehnica Timişoara" joacă înb diviziile inferioare de fotbal. Câştigarea Ligii I ar urma să îngroaşe conturile societăţii cu circa 15 milioane de euro, din participarea în Liga Campionilor. Aceşti bani sunt mai mult decât necesari în contextul crizei financiare care a lovit, puternic, cluburile noastre de fotbal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb