Premier interimar în Grecia, până în februarie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 noiembrie 2011

Premier interimar în Grecia, până în februarie

Liderii celor două partide politice majore din Grecia negociau, ieri, alegerea unui nou guvern interimar, de uniune naţională, care va avea ca sarcină adoptarea pachetului de salvare destinat ţării.

Premierul socialist George Papandreou, care a acce-ptat să părăsească această funcţie după tensiunile pe care le-a creat, săptămâna trecută, în ţară şi în întreaga Europă, a discutat cu liderul conservator Antonis Samaras, cu privire la un guvern care să conducă ţara timp de 15 săptămâni. Noua administraţie va trebui să aprobe, până la alegeri, pachetul de salvare de 130 de miliarde de euro stabilit de creditorii internaţionali ai Greciei la data de 27 octombrie.

Până la închiderea ediţiei, agenţiile internaţionale de presă informau că viitorul premier grec ar putea fi economistul Lucas Papademos, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE).

"Am putea spune: habemus Papademos (< avem un Papademos >), dar încă nu este cazul", a declarat Georges Karatzaferis, liderul formaţiunii de extremă-dreapta din Grecia, după o întrevedere cu preşedintele ţării, Carolos Papoulias.

Karatzaferis a pus trei condiţii pentru participarea la viitorul Cabinet: încetarea reducerilor salariale şi ale pensiilor, păstrarea suveranităţii naţionale şi suspendarea privatizărilor.

Oficialii celor două partide politice majore elene au confirmat că fostul bancher BCE, în vârstă de 64 de ani, este un candidat pentru funcţia de premier, însă nu există vreun indiciu că şi acesta îşi doreşte funcţia din fruntea Cabinetului de la Atena.

Comisia Europeană aşteaptă din partea Greciei un răspuns clar cu privire la evoluţiile politice şi economice interne, înainte să decidă deblocarea celei de-a şasea tranşe, în valoare de 8 miliarde de euro, din programul de asistenţă financiară internaţională convenit anul trecut cu UE şi FMI.

Ieri seară, miniştrii finanţelor din zona euro urmau să se întâlnească la Bruxelles, unde era aşteptat ministrul elen de resort, Evangelos Venizelos, care trebuia să prezinte cele mai recente evoluţii din ţara sa. La rândul său, premierul Papandreou i-a informat pe oficialii UE în privinţa discuţiilor de ieri, din ţară.

Principalele partide politice din Grecia s-au înţeles că data cea mai potrivită pentru organizarea alegerilor anticipate este 19 februarie 2012.

George Papandreou a acceptat să demisioneze la jumătatea mandatului său de patru ani.

Euro s-a depreciat ieri, având un curs de 1,3768 dolari la ora 10.38, pe piaţa din New York, mai mic cu 0,2% faţă de vineri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb