Premieră: Europarlamentar român - vicepreşedinte al Comisiei Europene

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 septembrie 2024

Roxana Mînzatu - vicepreşedinte executiv pentru Oameni, Competenţe şi Pregătire, comisar european pentru competenţe profesionale, educaţie şi cultură, locuri de muncă, drepturi sociale şi demografie. Din calitatea de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu va conduce lucrările privind Uniunea Competenţelor şi Pilonul European al Drepturilor Sociale. (Sursa foto: Roxana Mînzatu)

Roxana Mînzatu - vicepreşedinte executiv pentru Oameni, Competenţe şi Pregătire, comisar european pentru competenţe profesionale, educaţie şi cultură, locuri de muncă, drepturi sociale şi demografie. Din calitatea de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu va conduce lucrările privind Uniunea Competenţelor şi Pilonul European al Drepturilor Sociale. (Sursa foto: Roxana Mînzatu)

English Version

Roxana Mînzatu, propunerea guvernului Ciolacu pentru funcţia de comisar european din partea României, a fost nominalizată ieri de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, drept unul dintre cei şase vicepreşedinţi ai Executivului comunitar, ai cărui membri urmează să treacă în perioada următoare de votul comisiilor de specialitate din Parlamentulul European şi de votul din plen al acestui for al UE. Este pentru prima dată de la aderarea ţării noastre, în 2007, la Uniunea Europeană, când un reprezentant al României ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Imediat după nominalizarea Roxanei Mînzatu ca vicepreşedintă a Comisiei Europene, premierul Marcel Ciolacu a declarat: "Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii - Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 miliarde euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educaţie, cât şi zona de politici sociale, dar şi programele de finanţare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă şi Erasmus+. Astăzi eforturile românilor au primit şi recunoaşterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă şi fonduri substanţiale ale UE, cu potenţial legislativ şi politic solid şi acces esenţial la serviciile şi agenţiile Comisiei. (...) Toţi cei care denigrau ţara noastră şi capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecţie extrem de dură : niciodată nu e bine să îţi vorbeşti de rău ţara peste hotare, ci să te lupţi şi să contribui la dezvoltarea ei".

Fostul comisar european pentru agricultură şi fost premier al României, Dacian Cioloş a afirmat: "Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul şi poziţia de Vicepreşedinte Executiv pe care le obţine Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să ţintim şi o poziţie de vicepreşedinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influenţa ţării noastre în UE o cere. Guvernul a obţinut acum acest lucru şi toţi cei care au negociat trebuie felicitaţi. De asemenea, portofoliul de care se va ocupa comisara din partea ţării noastre, chiar dacă nu este acoperit de foarte multe prevederi ale tratatelor europene, are o greutate politică şi financiară importantă. Modelul social european despre care se vorbeşte atât de mult în ultimii ani, locurile de muncă şi direcţia în care trebuie să dezvoltăm competenţe pentru viitorul digital, spre exemplu, pe economia decarbonizata, vor fi elemente de prim-plan în dezbaterea europeană în următorii ani. E un portofoliu pe care se poate construi mult pentru că aşteptările sunt mari pe aceste domenii atât la nivelul cetăţenilor cât şi într-o parte importantă a spectrului politic. Dincolo de felicitările pentru Roxana Mînzatu, cred că este necesar ca ea să primească tot sprijinul necesar pentru a juca în acest mandat interesul european şi românesc deopotrivă pentru ca şi de acum înainte România să poată fi privită ca o ţară care defineşte viitorul Uniunii, nu doar una care preia ceea ce se decide".

Structura viitoarei Comisii Europene

În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o la Bruxelles şi în care a prezentat viitoarea componenţă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus: "Colegiul comisarilor europeni este dedicat competitivităţii, potrivit principalei recomandări din raportul Draghi. Vom contribui la întărirea suveranităţii tehnologice, securităţii şi democraţiei. Vom construi o economie competitivă, decarbonizată şi circulară, cu o tranziţie echitabilă pentru toţi. Vom proiecta o strategie industrială îndrăzneaţă, concentrată pe inovaţie şi investiţii. Vom consolida coeziunea europeană şi regională şi vom susţine oamenii, abilităţile şi modelul nostru social. Toate aceste lucruri se reflectă în atribuţiile celor şase vicepreşedinţi executivi. (...) După cum vedeţi, avem unsprezece femei în Colegiul comisarilor pe care îl propun astăzi, ceea ce înseamnă 40% din totalul comisarilor. Când am primit prima rundă de cereri şi candidaţi, ne îndreptam către o Comisie formată din aproximativ 22% femei şi 78% bărbaţi. A fost inacceptabil. Aşa că am lucrat cu statele membre şi am reuşit să îmbunătăţim echilibrul la 40% femei şi 60% bărbaţi".

Potrivit şefei Executivului comunitar cei şase vicepreşedinţi executivi sunt:

- Teresa Ribera - vicepreşedinte pentru tranziţia verde, justă şi competitivă, comisar european pentru concurenţă.

- Henna Virkkunen - vicepreşedinte executiv pentru Suveranitatea Tehnologică, Securitate şi Democraţie, comisar european pentru tehnologii digitale şi avansate.

- Stephane Sejourne - vicepreşedinte executiv pentru prosperitate şi strategie industrială, comisar european pentru industrie, IMM-uri şi piaţa unică.

- Kaja Kallas - vicepreşedinte executiv şi va fi Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi Securitate.

- Roxana Mînzatu - vicepreşedinte executiv pentru Oameni, Competenţe şi Pregătire, comisar european pentru competenţe profesionale, educaţie şi cultură, locuri de muncă, drepturi sociale şi demografie. Din calitatea de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu va conduce lucrările privind Uniunea Competenţelor şi Pilonul European al Drepturilor Sociale.

- Raffaele Fitto - vicepreşedinte executiv responsabil de coeziune şi reforme, comisar european pentru politica de coeziune, dezvoltarea regională şi a comunităţilor locale.

Ceilalţi comisari europeni sunt:

- Maro¹ ©efèoviè - responsabil pentru comerţ şi securitate economică, responsabil cu relaţiile interinstituţionale şi transparenţă.

- Valdis Dombrovskis - responsabil pentru economie şi productivitate, pentru implementare şi simplificare.

- Dubravka ©uica - responsabil pentru zona Mediteranei.

- Oliver Varhely - responsabil pentru sănătate

- Wopke Hoekstra - responsabil pentru climă, decarbonizare şi tranziţia verde.

- Andrius Kubilius - responsabil pentru apărare şi spaţiu.

- Marta Kos - responsabil pentru extinderea UE şi pentru vecinătatea estică.

- Jozef Síkela - responsabil pentru parteneriate internaţionale, preşedinte al Global Gateway.

- Costas Kadis - responsabil pentru activitatea maritimă şi de pescuit.

- Maria Luís Albuquerque - responsabil pentru Serviciile Financiare şi Uniunea de Economii şi Investiţii.

- Hadja Lahbib - responsabil cu pregătirea şi gestionarea crizelor.

- Magnus Brunner - responsabil pentru Interne şi Migraţie.

- Jessika Roswall - responsabil pentru mediu şi economia circulară competitivă.

- Piotr Serafin - responsabil pentru buget, lupta împotriva fraudei şi administraţia publică.

- Dan Jørgensen - responsabil pentru energie şi locuinţe.

- Ekaterina Zaharieva - responsabil pentru cercetare şi inovare.

- Michael McGrath - responsabil pentru democraţie, justiţie şi statul de drept.

- Apostolos Tzitzikostas - responsabil pentru transport durabil şi turism.

- Christophe Hansen - responsabil pentru agricultură şi alimentaţie.

- Glenn Micallef - responsabil pentru echitatea intergeneraţională, cultură, tineret şi sport.

În următoare perioadă, toţi cei de mai sus vor trece pribn procedura validării în cadrul comisiilor din Parlamentul European, după care întreaga Comisie Europeană va fi supusă votului plenului deputaţilor europeni. Ursula von der Leyen doreşte ca noua Comisie Europeană să înceapă activitatea cel mai târziu la 1 noiembrie 2024.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sigfrid Mureșan, Rareș Bogdan și toată șleahta Kassandrelor mincinoase o să se ducă la B1 să plângă de ciudă.

    1. Acum la B1 este Sugefried Mureșan bagatelizând mandatul de Vicepreședinte executiv. Daniel Constantinescu îi ține isonul.

    Si daca-i vicepresedinta ce , scade inflatia ?

    1. Daca nu era, plangeai ca nu e nimeni de la noi. Nu vreun presedinte scade inflatia. Ea scade daca te opresti din pomeni si "indexari cu inflatia" si cu munca adevarata si productiva.

    Functia de vice e importanta doar pentru Roxana, un vent f.f.frumos! Atat! Portofoliul e apa de ploaie, sunt bani pentru pomeni sociale marca psd!! Ciolos habar nu are, acest portofoliu nu exista pe vremea cand el presta la UE!

    Hai sa renuntam la obiceiul romanilor de a improsca cu noroi orice realizare romaneasca...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb