Premierul bulgar Plamen Oreşarski a demisionat

E.D.
Internaţional / 24 iulie 2014

Primul-ministru bulgar, Plamen Oreşarski, şi-a dat ieri demisia, după ce a promis anterior că va face acest lucru pentru a permite aplicarea acordului convenit de partidele politice în vederea organizării alegerilor legislative anticipate, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

Potrivit acestora, în urma consultării formaţiunilor politice, preşedintele Rosen Plevneliev a anunţat la sfârşitul lunii iunie dizolvarea parlamentului începând cu data de 6 august şi desfăşurarea alegerilor anticipate pe 5 octombrie, între aceste două date urmând să funcţioneze un guvern interimar.

Sub aspect formal, preşedintele va propune acum fiecăruia dintre cele trei mari partide să formeze guvernul, dar acestea s-au angajat să respingă propunerea, astfel încât să se poată respecta prevederile constituţionale privind dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate.

În vârstă de 54 de ani, Plamen Oreşarski, a fost numit premier în luna mai 2013, după căderea guvernului conservator condus de Boiko Borisov în urma manifestaţiilor de amploare împotriva corupţiei elitelor politice şi a creşterii preţului la energie.

Odată ajuns la putere, el a promis că va lua măsuri de combatere a sărăciei, dar o lună mai târziu avea să-şi piardă orice credibilitate după ce a numit la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS) un deputat controversat, membru al partidului minorităţii musulmane (MDL) şi magnat în sectorul mass-media. Deşi a revenit ulterior asupra acestei numiri, bulgarii au ieşit din nou în stradă pentru a cere demisia şi a acestui guvern, pe care l-au acuzat că este controlat de oligarhi.

Oreşarski nu a cedat atunci în faţa demonstraţiilor, dar nici nu a reuşit să implementeze reformele promise, fiind împiedicat şi de disputele fără sfârşit dintre partide. Conservatorii din partidul GERB, la fel ca şi ultranaţionaliştii formaţiunii Ataca au boicotat şedinţele parlamentului.

Criza politică este dublată din luna iunie de o gravă criză a sistemului bancar, ce ameninţă să destabilizeze finanţele publice. Rezultatele foarte slabe obţinute de Partidul Socialist la alegerile europarlamentare au grăbit căderea guvernului, decisă în final de retragerea sprijinului oferit de formaţiunea MDL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb