Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu premierul Republicii Serbia, Ana Brnabic, context în care cei doi oficiali au abordat aspecte legate de necesitatea revigorării dialogului bilateral şi a creşterii nivelului de ambiţie în ceea ce priveşte cooperarea sectorială, informează Agerpres.
Potrivit Executivului, premierul român a indicat potenţialul generos oferit de oportunităţile de intensificare a cooperării economice.
"Totodată, a punctat importanţa deosebită a implementării proiectelor în domeniul conectivităţii energetice şi de transport, prin dezvoltarea interconectorului de gaz România-Serbia şi punerea în funcţiune a conexiunii autostrăzii Timişoara - Moraviţa cu drumul de mare viteză Belgrad - Vatin. De asemenea, avansarea proiectelor de transport feroviar şi fluvial rămân importante pentru contactele între cetăţeni, dar generează şi beneficii pentru economie", arată sursa citată.
În ceea ce priveşte aspectele legate de comunitatea românească din Serbia, prim-ministrul Ciucă a reiterat aprecierea deosebită pentru decizia autorităţilor sârbe de a ceda fără condiţii complexul "Luceafărul" din localitatea Vârşeţ în proprietatea statului român.
Şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat că acest demers va contribui la avansarea relaţiei bilaterale şi a colaborării sectoriale, reiterând interesul părţii române pentru deschiderea de Institute Culturale între cele două ţări.
În schimbul de opinii dintre cei doi oficiali, au fost abordate şi modalităţile de sprijinire a parcursului european al Republicii Serbia.
"Premierul Ciucă a reconfirmat angajamentul României pentru susţinerea avansării Serbiei în procesul de aderare la Uniunea Europeană, insistând asupra importanţei reformelor şi consolidării capacităţii administrative", transmite Executivul.
Referitor la stabilitatea în regiunea Balcanilor de Vest, mai ales în contextul agresiunii ruseşti din Ucraina, prim-ministrul român a salutat acordul recent facilitat de Uniunea Europeană în dialogul Belgrad - Priştina.
"În acest context, flexibilitatea şi capacitatea de compromis a părţilor sunt esenţiale pentru climatul de stabilitate în regiune", conform sursei citate.