Actualizare 14:45 Tranzacţiile cu acţiuni Electrica depăşeau 8,5 milioane euro în jurul orei 14
Tranzacţiile cu acţiuni Electrica (simbol: EL) depăşeau 8,5 milioane euro (37,53 milioane lei) în jurul orei 14, după prima jumătate a sesiunii de tranzacţionare de astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar preţurile la care au fost efectuate transferurile s-au situat între 11,04 şi 11,26 lei/acţiune.
În intervalul menţionat, BVB a consemnat 2.328 tranzacţii cu acţiuni EL. Micii investitori care au cumpărat acţiuni în oferta publică Electrica la un preţ cu discount, de 10,45 lei/acţiune, au vrut să obţină profituri de câteva procente chiar din prima zi de tranzacţionare.
Preţurile la care au fost încheiate operaţiunile cu acţiuni Electrica au fost cu 5,64%-7,75 % mai mari decât cu preţul cu discount din ofertă (10,45 lei/acţiune) şi cu până la 2,3% mai ridicate decât preţul de 11 lei/titlu pentru celelalte tranşe de investitori.
---
Actualizare 12:32 GDR-urile Electrica stagnează la 13,85 dolari/unitate la Londra
Preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz stagnează, pe bursa din Londra, la 13,85 dolari/unitate.
---
Actualizare 10:20 Electrica deschide pe BVB la preţul de 11,13 lei/unitate
Electrica (simbol: EL) a deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la preţul unitar de 11,13 lei.
Numărul total de acţiuni al societăţii este de 345.939.929.
---
Actualizare 10:01 A început listarea Electrica pe Bursa de la Londra, în prezenţa lui Ponta
Listarea companiei energetice Electrica a început, în urmă cu puţin timp, pe Bursa de la Londra (London Stock Exchange - LSE), în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta.
Debutul a fost marcat printr-un sunet de clopoţel, la ora 10 (ora României).
---
Meteorologii dau şanse zero de ploaie, la Londra, astăzi, în timp ce, în Bucureşti, există posibilitatea să picure puţin, după ce, ieri, a turnat cu broaşte.
Acest argument a contat, probabil, în decizia premierului Victor Ponta să participe, astăzi, la listarea "Electrica" în Capitala britanică, şi nu la Bursa de Valori Bucureşti, deşi numai 19% din cea mai mare ofertă derulată prin piaţa de capital a fost alocată prin certificate globale de depozit (GDR) denominate în dolari şi tranzacţionabile pe Bursa de la Londra.
Dar, la oferta Romgaz, unde procentul alocat GDR-urilor a fost ceva mai mare (36%), Victor Ponta a preferat Londra, deşi era luna noiembrie.
Poate că, pur şi simplu, primul ministru vrea să se vadă la Londra.
Oricum, este tare mândru de "realizarea" lui.
"Voi merge mâine (n.r. astăzi), pentru a doua oară în şase luni, să deschid operaţiunile - am fost invitat, evident, - la Bursa din Londra, pentru că, aşa cum în urmă cu şase luni, Romgaz a fost cea mai mare listare din istoria Românei, acum Electrica a devenit cea mai mare listare", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.
Vorba urării: "La mai mare!"
Domnia sa a adăugat: "Dumneavoastră înţelegeţi care e semnificaţia când Bursa din Londra invită un prim-ministru al României - nu s-a mai întâmplat niciodată - pentru cea mai mare listare, în sensul că au venit nişte oameni cu bani privaţi, nu sunt bani publici, nu sunt bani... şi au spus: «Avem încredere în România, dăm o jumătate de miliard de euro pe o companie, Electrica»".
Sincer, înainte să ne întrebe Ponta dacă înţelegem ce înseamnă asta, înţelegeam, dar după ce ne-a întrebat, nu mai înţelegem nimic, nici măcar întrebarea.
Dar, oare Victor Ponta s-a întrebat şi ce înseamnă faptul că investitorii de retail au cerut atât de multe acţiuni Electrica, încât le-a fost alocat, în plus, un pachet de 6% din ofertă?
Asta în condiţiile în care promovarea ofertei în rândul investitorilor locali a fost minimală.
Oare s-a întrebat cât a fost subscrierea pe tranşa investitorilor instituţionali?
Şi care ar fi fost rezultatul ofertei fără participarea BERD?
El nu se întreabă, dar noi îi răspundem: faptul că pe retail oferta a fost un succes, ceea ce este discutabil că s-a înregistrat şi pe segmentul de investitori instituţionali, înseamnă că piaţa de capital românească dispune de un potenţial de dezvoltare ignorat pentru că este orientată strategic greşit, cam tot aşa cum arată şi preferinţa premierului pentru Londra.
Probabil că nici nu îl interesează, cât timp se poate lăuda cu performanţa că a fost la London Stock Exchange de două ori.
În timp ce Victor Ponta alege Londra, de două ori, în faţa BVB, oficialii Bursei locale susţin, sus şi tare, că Executivul sprijină piaţa locală de capital. Desigur, nu trebuie pierdut din vedere că anul acesta este electoral, aşa că susţinerea pentru "orice" dă bine, aşa că rămâne de văzut dacă acest sprijin se concretizează sau reprezintă doar promisiuni în van, ca mereu.
Întrucât listările au fost făcute la presiunea FMI, nu pot fi încadrate la capitolul "sprijin guvernamental".
Faptul că oferta "Electrica" s-a închis la preţul minim (11 lei/acţiune) a fost criticat de fostul ministru delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar.
"Dacă asculţi oficialii, listarea Electrica a fost un succes deşi s-a închis la preţul minim din prospect", a scris acesta pe blog, adăugând: "Mai mult, 15% a fost adjudecat de BERD. Listarea Electrica fără o restructurare grosieră şi până la nivelul la care statul a rămas cu doar 48,8% este o mare greşeală.
Este surprinzător cum lipsa de pregătire economică a guvernanţilor să îi facă să marşeze în anumite direcţii fără să sesizeze implicaţiile pe termen mediu şi lung ale unor asemenea decizii".
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit 75 milioane euro în oferta Electrica şi a obţinut astfel 8,6% din acţiunile companiei, devenind al doilea mare acţionar după statul român. Al treilea mare acţionar este grupul financiar olandez ING, care a cumpărat acţiuni prin mai multe entităţi.
Electrica a atras 1,943 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie.
• Program special de tranzacţionare pentru acţiunile Electrica, la debutul companiei pe bursă
Acţiunile Electrica (EL) vor avea program special de tranzacţionare vineri, când titlurile vor fi listate pe Bursa de Valori Bucureşti, debutul companiei pe piaţa locală fiind astfel sincronizat cu listarea certificatelor globale de depozit (GDR) pe bursa de la Londra.
Astfel, brokerii vor putea introduce ordine de vânzare sau cumpărare pentru acţiunile Electrica începând de vineri, de la ora 9:30, dar deschiderea tranzacţionării titlurilor va avea loc la ora 10:00, fiind astfel întârziată cu 15 minute faţă de deschiderea pieţei, potrivit unui comunicat transmis joi de Bursa de Valori Bucureşti.
Programul pentru restul zilei rămâne nemodificat.
1. Neintelegere?
(mesaj trimis de pagubit pe piata de capital din Romania în data de 04.07.2014, 05:21)
Cand ai o presiune pe cumparare din partea micilor cumparatori, cand le-ai alocat numai partea saracului si totusi au suprasubscris, cand obtii pretul minim unde e succesul despre care se vorbeste? E o neintelegere ? O dezinformare? O necunoastere a detaliilor? Oare prim ministrul a auzit de cazul Harinvest? Cand vine la Valcea sa-l primeasca investitorii valceni pagubiti pe piata de capital din Romania? Sa i se explice cum au fost furati ziua in amiaza mare si fara sa fi fost clienti ai unui SSIF! Voturile se castiga si la Ramnicu Valcea! Consilierii nu au aflat ca Ramnicu Valcea e mai aproape de Bucuresti decat Londra? Pana nu se recupereaza paguba de la Harinvest vorbim de un risc enorm de a investi pe piata de capital din Romania! Iar increderea se poate castiga in tara si mai putin aiurea! Sau increderea romanilor in piata bursiera nu conteaza?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonimus în data de 04.07.2014, 08:35)
Ponta sustine oligarhii de la Londra, nu piata de capital. Oare cat capital e cu adevarat strain si cat provine din evaziuni pur dambovitene transferate prin mii de vehicule in toate insulele marilor si oceanelor lumii? O rusine nationala!
2. incercati sa nu repetati de 100 de ori :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.07.2014, 09:44)
stimate domnule Ponta cat de mult ati facut pentru piata de capital, ca dupa aceea ar trebui sa va pun sa va uitati pe letopiseturile din primavara anului 2012 cand eram pe primul loc european si patru mondial in ceea ce priveste randamentul bursier. Cat despre celebrul 6 martie care era 7 martie si ca nu a fost aprobata transformarea datoriilor in actiuni la OLTCHIM cel mai bine vorbiti cu domnul Vosganiean care spunea : Nu exista decizie a AGA pentru marire de capital nu se mareste. Cum o fi fost cand era pentru scadere....
3. Omul care aduce ghinion
(mesaj trimis de mr. rabbit în data de 04.07.2014, 13:45)
Precis a fost in tribuna la Wimbledon si , ca de obicei , a adus ghinion.
4. ponta sustine piata de capital asa cum...
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2014, 21:29)
bursa sustine piata de capital prin articole de gen OFERTELE PRIMCOM ŞI FP
Suprasubscrierea duce spre o alocare echitabilă .