PREMIERUL LUDOVIC ORBAN:  Demararea proiectelor de investiţii - baza repornirii economiei naţionale

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 24 aprilie 2020

Proiectele de investiţii trebuie demarate urgent, iar procedurile pentru acestea trebuie accelerate, deoarece investiţiile reprezintă motorul care va relansa economia naţională, a afirmat, ieri, premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de guvern care se afla în desfăşurare la închiderea ediţiei.

Şeful Guvernului a spus: "Trebuie să păstrăm la turaţie maximă motorul economic reprezentat de investiţiile publice şi private, făcute de companiile care se află în sectorul public, în administrarea ministerlor sau de companiile private. Am dezvoltat produsul IMM Invest şi vom pregăti produsul pentru companiile mari pentru susţinerea procesului investiţional. Pentru pornirea proiectelor de investiţii, trebuie să accelerăm procedurile de achiziţie, care ar trebui finalizate cât mai repede. Avem resurse financiare importante pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, proceduri de achiziţie la Ministerul Dezvoltării şi dorim ca lucrările de investiţii să înceapă repede. De asemenea, în cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri avem în analiză planul de investiţii în domeniul energiei, carfe trebuie derulat în conformitate cu discuţiile avute cu companiile care activează în acest sector. De aceea, cred că acolo unde avem posibilitatea de a da stimulente pentru companiile private, trebuie să le dăm repede pentru a susţine investiţiile. În acest domeniu, poate contribui şi Fondul pentru Mediu, care ar trebui să utilizeze sumele alocate doar pentru proiecte de investiţii, care să aducă plusvaloare economiei naţionale".

Premierul a precizat că accelerarea procedurilor trebuie făcută în toate domeniile de activitate economică, pentru că este vital pentru economia naţională să se treacă la faza de execuţie pentru investiţiile aflate în derulare.

Cu toate acestea, Ludovic Orban s-a arătat nemulţumit de achiziţiile făcute de spitalele din teritoriu, care se află în subordinea consiliilor judeţene sau consiliilor locale. El a cerut Ministerului Sănătăţii să monitorizeze toate achiziţiile făcute de unităţile sanitare în această perioadă.

Ludovic Orban a arătat: "Am avut trei săptămâni un val de declaraţii că nu au materiale şi echipamente, iar noi am achiziţionat prin companiile de stat stocuri mari care stau degeaba, deoarece spitalele din subordinea autorităţilor locale nu achiziţionează aceste materiale. Toate materialele achiziţionate de noi sunt certificate şi de calitate. Nu putem accepta ca spitalele din teritoriu să facă achizitii de casă de la diferite firme. De aceea, consider că Ministerul Sănătăţii trebuie să intervină în relaţia cu spitalele pe procedura achiziţiilor acestor materiale şi echipamente".

Amintim că, referitor la modul netransparent în care se fac aceste achiziţii, au făcut declaraţii recent mai mulţi politicieni printre care se numără Dan Barna, preşedintele USR şi Ana Birchall, fostul ministru al Justiţiei. Mai mult, în urmă cu două zile, Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) a atras atenţia că "apariţia epidemiei de COVID-19 creşte riscurile corupţiei" şi sectorul sănătăţii este expus îndeosebi "din cauza urgenţei necesităţilor imediate de echipamente medicale şi a simplificării regulilor referitoare la achiziţiile publice, a serviciilor medicale supraîncărcate şi a personalului medical surmenat". Conform experţilor GRECO, practicile de corupţie pot afecta sectoarele public şi privat şi pot lua diferite forme: de la mită în serviciile conexe sectorului medical, la conflicte de interese şi lobby agresiv în cercetarea şi dezvoltarea unor noi produse şi până la comercializarea produselor medicale contrafăcute.

La începutul şedinţei de guvern de ieri, premierul Ludovic Orban a spus, referitor la relaxarea restricţiilor de deplasare după 16 mai, că obligativitatea purtării măştii de protecţie va genera o cerere mare şi pentru a evita explozia preţurilor este nevoie ca oferta să crească şi ea, pe măsura cererii.

De aceea, şeful Guvernului a cerut Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri să utilizeze la maximum activitatea de producţie a măştilor în unităţile din subordine şi la cele două firme din ţară care au început producţia pe scară mare a acestora, şi chiar să ofere sprijin producătorilor autohtoni din acest domeniu.

Referitor la acest subiect, ministrul de resort Virigil Popescu a declarat, ieri, că în cursul lunii mai, în ţara noastră vor fi produse zilnic un milion de măşti de protecţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb