Premierul polonez vede o 'dilemă' în poziţia SUA şi crede că ar putea să îl convingă pe Trump să susţină Ucraina

R.S.
Internaţional / 2 martie

Premierul polonez vede o 'dilemă' în poziţia SUA şi crede că ar putea să îl convingă pe Trump să susţină Ucraina

Polonia şi-ar putea folosi legăturile amicale cu Washingtonul pentru a convinge SUA să susţină mai mult Ucraina, a declarat duminică premierul polonez Donald Tusk, înaintea unui summit la Londra cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu aliaţi europeni care sprijină Ucraina, relatează AFP.

Tusk a descris poziţia SUA faţă de Ucraina drept o 'dilemă'.'Trebuie să depăşim această dilemă', a indicat el, susţinând că ţara sa se află într-o 'situaţie unică' şi s-ar putea face 'auzită mai mult', având în vedere bugetul ridicat alocat de Polonia înarmării şi 'relaţiile sale foarte bune cu americanii'.

Premierul polonez participă duminică după-amiază la un summit la Londra ce reuneşte circa 15 lideri aliaţi ai Ucrainei, întâlnire care îşi propune să elaboreze noi garanţii de securitate pentru Europa în faţa temerilor că, sub conducerea lui Donald Trump, Statele Unite ar putea abandona Europa.

Aceste îngrijorări sunt acum accentuate de altercaţia spectaculoasă de vineri dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă. Întâlnirea celor doi s-a transformat într-o ceartă în toată regula în faţa presei după ce preşedintele ucrainean a dat de înţeles că preferă să continue războiul cu Rusia decât să încheie cu aceasta o pace fără garanţii de securitate, în timp ce preşedintele american şi vicepreşedintele său JD Vance au apreciat că acest război trebuie să se încheie prin diplomaţie şi i-au reproşat lui Zelenski lipsa de recunoştinţă pentru ajutorul oferit de SUA în acest conflict.

'Polonia este de partea Ucrainei, fără niciun 'dar'', a mai subliniat premierul Tusk înaintea summitului de la Londra. Însă 'poziţia administraţiei de la Washington nu este la fel de clară ca a noastră', a remarcat el.

Pe de altă parte, premierul polonez a susţinut propunerea omoloagei sale italiene Giorgia Meloni de a se organiza rapid un summit UE-SUA asupra Ucrainei.

Donald Tusk le-a cerut de asemenea ţărilor europene să ajute Polonia şi statele baltice să-şi consolideze graniţele cu Rusia şi Belarus, inclusiv prin trimiterea de forţe armate. 'Îmi voi convinge partenerii de acest lucru', a adăugat liderul polonez.

Premierul britanic Keir Starmer, care joia trecută a avut şi el o întrevedere cu Trump la Casa Albă, a invitat la summitul de duminică din rândul statelor UE şefii de stat sau de guvern din Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă, România, Spania şi Suedia, invitaţii din afara blocului comunitar fiind Ucraina, Norvegia şi Turcia. Participă de asemenea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9635
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.3913

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb