Presa a mai murit puţin şi în 2011

O.D.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 3 februarie 2012

Piaţa mass-media autohtonă şi-a continuat declinul şi în 2011, chiar dacă în comparaţie cu anul precedent au fost înregis-trate mai puţine "decese" în rândul presei scrise. Două cotidiene centrale, un săptămânal economic, o revis-tă şi o televiziune au suferit unele transformări, pentru că spre deosebire de 2010, ziarele nu se mai închid, ci "trec la alt nivel", "se mută pe platformele viitorului", "redimensionează costurile" sau "vin mai aproape de consumator". Sintagmele sună foarte bine, dar la un studiu mai atent se poate observa că respectivele titluri, după ce încetează să mai apară în varianta tipărită, concediază masiv personalul, îşi pierd audienţa - cu tot ceea ce decurge din asta - şi în final intră în moarte clinică. Dacă la sfârşitul lui 2009 şi începutul lui 2010 mai multe publicaţii centrale au dispărut : Cotidianul, Ziua, Gardianul, unele cu tot cu varianta electronică, în prima parte a anului 2011 o singură publicaţie cu distribuţie naţională a avut aceeaşi soartă: Gândul. O campanie agresivă de marketing a prezentat acest eveniment trist drept un adevărat succes, un prim pas spre presa viitorului. Cert este că presa quality a mai pierdut un titlu şi cititorul şi-a împuţinat opţiunile. Toam-na a fost furtunoasă pentru publicaţiile din trustul Intact. În primă fază cotidianul "Financiarul" a renunţat la varianta tipărită şi nu după foarte mult timp acelaşi lucru l-au făcut alte două publicaţii: "Săptămâna financiară" şi "Felicia". Pe piaţa revistelor glossy agitaţia este şi mai mare, titluri apar, dispar, reapar într-un ritm ameţitor pentru consumatorul de rând, ce-i drept multe dintre acestea având tiraje discrete.

Lansat în decembrie 2010, postul 10 TV, condus de Radu Moraru " a ars" foarte repede, din luna iunie a anului trecut intrând într-un perpetuu program de redifuzări. În toamnă "Naşul" Moraru a recunoscut că a pierdut contactul cu patronatul, RCS - RDS, şi că practic postul se află în moarte clinică. Acelaşi trust pregăteşte o nouă lansare, pe segmentul televiziunilor de ştiri, unde a mai apărut un post în acest an: RTV, aripa lui Sebastian Ghiţă desprinsă din Realitatea TV.

Lucrurile nu au evoluat foarte fericit nici pentru titlurile din presa scrisă care continuă să apară, în 2011 existând o scădere semnificativă din punct de vedere al tirajelor, dar şi al vânzărilor. Primele 10 publicaţii din punct de vedere al copiilor vândute au înregistrat scăderi drastice, conform cifrelor BRAT, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Spre exemplu cotidianul Click, numărul 1 în acest top, a vândut în medie pe zi, în perioada iulie - septembrie a anului trecut, cu 26.459 mai puţine ziare decât în perioada iulie -septembrie 2010. Cea mai mare cădere a înregistrat-o Adevărul, de la 91.000 de copii vândute la 33.700, un minus de 57.000 de ziare. Libertatea a pierdut 27.000 de ziare vândute în medie pe zi, Cancan - 18.788, Jurnalul Naţional 24.779. România Liberă este printre puţinele ziare care a reuşit să-şi menţină tirajul şi vânzările la aceleaşi cote ca anul trecut, înregistrând un minus de doar 1298 de ziare. Descreşterea este constantă, acest fapt fiind deosebit de îngrijorător, existând temerea că mare parte din public şi-a pierdut interesul pentru presă în general. Situaţia presei este cam aceeaşi în toată lumea. Spre exemplu în SUA în ultimul an au fost închise 150 de ziare, jumătate faţă de 2009, cel mai greu an pentru presă din ultimele decenii, când nu mai puţin de 300 de titluri au dispărut de pe piaţă.

Anul 2012 poate fi decisiv pentru mai multe titluri din presa autohtonă, este evident că nu se mai poate merge pe reducerea costurilor şi a numărului de angajaţi, iar cine nu va identifica alte măsuri de eficientizarea activităţii va trebui să găsească o formulă pompoasă care să anunţe dispariţia de pe piaţa clasică.

12 firme au cerut anul trecut insolvenţa "Adevărul Holding"

Cotidianul Adevărul pierde în fiecare săptămână din angajaţi, printre motivele divorţurilor fiind neînţelegerile financiare, cauzate de întârzierile salariale tot mai mari, aşa susţin cei care se hotărăsc să părăsească instituţia. Tirajul a scăzut dramatic în ultimul an, cifrele vorbesc de la sine. În ciuda cifrelor îngrijorătoare, există şi veşti bune, în plan moral fără efecte în plan financiar, potrivit studiului de piaţă "Emotional Branding", "Adevărul" este cea mai iubită publicaţie.

Pe scurt, istoria publicaţiei este următoarea: în ultimele zile ale lui 1989, Scînteia, oficios al Partidului Comunist Român, şi-a schimbat denumirea mai întâi în "Scînteia Poporului", iar apoi în "Adevărul". Pe la conducerea ziarului s-au perindat ziarişti sau oameni de cultură cu nume, cum ar fi Darie Novăceanu, Dumitru Tinu sau Cristian Tudor Popescu. În anul 2006, Adevărul a fost cumpărat de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a înfiinţat cu acea ocazie trustul Adevărul Holding, în care şi-a reunit toate operaţiunile media. Din 2006 în ziar s-a investit masiv, echipa redacţională a crescut considerabil, au fost editate suplimente, au fost oferite cu ziarul cărţi, 54 de milioane după spusele lui Dinu Patriciu, cd-uri cu filme sau muzică, au fost organizate concursuri, toate acestea pentru ocuparea unui segment de piaţă cât mai consistent.

În 2011, nu mai puţin de 12 firme au cerut insolvenţa Adevărul Holding, pentru diverse datorii, o parte din cereri fiind soluţionate. În urmă cu un an, patronul trustului de presă declara încrezător: "Am toată convingerea că, în următorii ani, vom culege rodul acestor investiţii în Adevărul Holding, atât ca investitori, cât şi ca angajaţi". Pe 3 martie 2011, asociaţii Adevărul Holding SRL, Dinu Patriciu şi SC Adevărul Distribuţie SRL au dat undă verde raportului de majorare a capitalului social al societăţii cu 176.549.917 lei, anunţul fiind publicat în Monitorul Oficial. Ca urmare a majorării, capitalul social al Adevărul Holding ajungea la vremea respectivă la 396.000.000 lei . În portofoliul Adevărul Holding se mai află, printre altele, tabloidul "Click!", revistele "Dilema veche", "Historia", "Forbes România", "Foreign Policy", "OK!", "Tango", "Click! pentru femei", "Ştiinţa şi tehnica", "Caţavencii". Au existat zvonuri că o parte din aceste titluri vor trece exclusiv în mediul online cu începere de la 1 martie, dar acestea au fost infirmate pe mai multe canale de directorul general al holdingului, Peter Imre.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9758
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb