PRESA AMERICANĂ: Sepp Blatter este vizat de o anchetă a FBI

Elena Deacu
Sport / 3 iunie 2015

Sepp Blatter este vizat de o anchetă a FBI

ACTUALIZARE 11:50 Doi foşti oficiali FIFA incluşi de Interpol pe lista persoanelor urmărite internaţional

Interpol a pus şase persoane, inclusiv doi foşti oficiali FIFA şi patru directori de companii, pe lista persoanelor urmărite internaţional, fiind acuzaţi de corupţie şi înşelătorie, la cererea autorităţilor americane, informează Al Jazeera.

Fostul vicepreşedinte FIFA Jack Warner şi Nicolas Leoz, fostul membru FIFA al comitetului executiv, sunt cei doi oficiali care au lucrat pentru Federaţia Internaţională de Fotbal şi au fost incluşi pe lista Interpolului.

(M.C.)

---

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Joseph Blatter, face obiectul unei anchete a justiţiei americane în scandalul de corupţie care zguduie forul mondial, a anunţat marţi presa americană, la câteva ore după ce elveţianul şi-a anunţat demisia.

New York Times afirmă că Blatter ''a încercat de mai multe zile să se distanţeze de acest scandal'', dar autorităţile ''speră să obţină cooperarea unor responsabil din cadrul FIFA inculpaţi'' pentru corupţie, pentru a strânge laţul în jurul lui Blatter.

Cotidianul newyorkez, dar şi ABC News au menţionat o anchetă FBI care îl vizează direct pe Sepp Blatter, citând responsabili care au dorit să îşi păstreze anonimatul, precum şi surse apropiate dosarului, însă fără a oferi detalii.

Un purtător de cuvânt al Biroului Federal de Investigaţii (FBI) a refuzat orice comentariu, reamintind anunţul făcut săptămâna trecută de procurorul general Loretta Lynch, legat de inculparea pentru corupţie a 14 oficiali şi parteneri ai FIFA, relatează AFP.

Potrivit ABC News, Sepp Blatter s-ar afla în colimatorul FBI şi al procurorilor americani pentru faptele de corupţie şi mita care au dus săptămâna trecută la şapte arestări în rândul oficialilor forului fotbalistic mondial.

''Într-un moment în care toată lumea încearcă să-şi salveze pielea există cu siguranţă o cursă legată de cel care va ceda primul'', a declarat o sursă pentru canalul ABC.

''Nu suntem în măsură să răsturnăm toată organizaţia, dar poate nici nu este nevoie'', a afirmat o altă sursă, referindu-se la tehnicile de interogatoriu care îi fac pe acuzaţi să îşi denunţe superiorii.

Loretta Lynch a anunţat miercurea trecută că justiţia americană a pus sub acuzare 14 responsabili ai FIFA şi parteneri de marketing, într-un dosar de corupţie.

Joseph Blatter, ales vineri pentru un al cincilea mandat de preşedinte al FIFA, şi-a anunţat marţi demisia din funcţie, după 17 ani la cârma organizaţiei, suspiciunile de implicare a braţului său drept, Jerome Valcke, în imensa afacere de corupţie precipitând retragerea sa.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Blatter a furat ca un porc zeci de ani calcand pe bec doar atunci cand a acceptat organizarea compionatului mondial in Rusia. Daca lua spaga de la oricine altcineva, cum a facut zeci de ani FBI-ul nu avea nimic impotriva.

    1. Este adevărat că arestarea cu câteva zile înainte de alegeri are o simbolistică, dar lupta anti-corupție din FIFA este de mai lungă durată.

       

      Citește despre condamnările din CONCACAF (Chuck Blazer, fiul lui Jack Warner - cel arestat acum, etc). Poveștile au început să apară prin 2010 despre fapte de criminalitate financiară din 2007 făcute în SUA (cam greu s-a mișcat DoJ). Qatar 2022 a pus cireașa pe tort (se spune de un mizilic de 1.5 mil $). Dar vreau să îi văd și pe cei de la Nike cu 40 mil $ mită pentru a furniza echipamentul Braziliei. 

      Anglia a reclamat că i s-ar fi cerut 1.5 mil $ pentru votul candidaturii (deși nu explicit ci doar insinuat) în 2018 dacă i-ar fi livrat bani pe care Jack Warner i-ar fi folosit pentru ceva umanitar în Haiti (și drepturi de televiziune). Este schema clasică de "lobby" sau corupție a politicienilor din SUA (a se vedea cazul fundației Clinton în cursa prezidențială). Nu asta este corupția din FIFA ci sumele uriașe din drepturile de televizare și de echipament sportiv. 

    Daca nu se muta CM din rusia putiniana, atunci degeaba...

    Sa ne intelegem , nu am nimic cu rusii, dar nu credeti ca ajunge organizarea mafiota a JO de la Soci ? Si-a luat putin caimacul , cu rusii cei mai multi medaliati, e destul... 

    1. Dacă te referi la nota de plată și la părerile exprimate de experții occidentali, prima ar putea fi adevărată, și probabil că a ajuns comision destul de mult pe la diverși.

       

      Dacă te referi la comparațiile financiare cu alte Olimpiade, nu are sens. Obiectivele au fost diferite (Olimpiada a fost un pretext de marketing pentru publicitatea singurului resort rusesc). 

      Din comentariul tău se înțelege exact pe dos... ai ceva împotriva rușilor dacă vrei FIFA distrusă doar pentru a retrage Cupa Mondială de la ei (deși până acum nu au apărut nici chiar indicii, nu dovezi, că ar fi făcut ceva ilegal). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb