PRESA ELENĂ ARUNCĂ BOMBA: National Bank of Greece ar urma să părăsească România

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 octombrie 2013

National Bank of Greece ar urma să părăsească România

National Bank of Greece, acţionarul majoritar al Băncii Româneşti, ar fi ajuns la o înţelegere cu Direcţia Generală pentru Concurenţă a Comisiei Europene (CE) privind retragerea sa din Europa de Sud-Est. Potrivit presei elene, NBG ar urma să părăsească România, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Albania, dar că şi-ar menţine 60% din operaţiunile Finansbank din Turcia, instituţie pe care o controlează în prezent.

Reprezentanţii CE în ţara noastră ne-au declarat că nu a fost făcut niciun anunţ oficial privitor la acest subiect, singura informaţie anunţată recent de Comisie privitor la Grecia fiind în legătură cu vizita creditorilor internaţionali în statul elen. "Ultimul anunţ privitor la înţelegerea CE cu băncile greceşti, datează din iunie, când instituţiilor de credit elene li s-a cerut să îşi vândă operaţiunile din afara Greciei. Oficial, nu există altă noutate privind domeniul bancar în Grecia", au reiterat reprezentanţii Comisiei Europene.

Aurelian Dochia: "Operaţiunile NBG din România ar putea fi cumpărate de un jucător autohton"

Plecarea din ţara noastră a instituţiei de credit nu constituie o noutate, potrivit analistului Aurelian Dochia, care ne-a spus că NBG are o expunere aproape neglijabilă în plan local. Astfel, dacă aceasta ar părăsi piaţa, efectul resimţit nu ar fi unul de impact, ne-a precizat domnia sa, explicând: "National Bank of Greece deţine o bancă mică la noi. Chiar dacă este prezentă şi prin alte instituţii, nu acoperă o proporţie însemnată din piaţă. Acestea fiind spuse, nu cred că ar avea un impact semnificativ dacă se va dovedi că va pleca din România. Au fost, la un moment dat, zvonuri că Germania şi China ar intenţiona să între în piaţa noastră bancară, însă nu cred că vor profita acum de această posibilă conjunctură. Eu cred că tot un jucător din România ar cumpăra NBG în momentul în care se va pune această problemă. Băncile din alte ţări nu par să aibă dorinţă de expansiune".

Până la ora închiderii ediţiei, NBG nu a răspuns solicitării ziarului BURSA de a confirma informaţia că ar intenţiona să părăsească piaţa financiară din ţara noastră.

Cele mai multe bănci locale nu îşi permit să finanţeze instituţiile de credit cu capital majoritar grecesc din ţara noastră, motiv pentru care, dacă acestea ar fi scoase la vânzare, niciuna nu s-ar arăta interesată să depună o ofertă, ne-au spus analiştii economici, la începutul lunii trecute.

La finele lunii august, preşedintele OTP Bank România, Laszlo Diosi, ne confirma că instituţia de credit pe care o conduce ar putea fi interesată să cumpere o bancă mică sau un portofoliu. Cu toate acestea, domnia sa a lăsat de înţeles că zona băncilor greceşti nu ar fi direcţia spre care OTP Bank România s-ar orienta. Şi preşedintele directoratului Băncii Comerciale Carpatica, Johan Gabriels, a declarat că ia în calcul eventuale achiziţii pe piaţa bancară locală, în situaţia în care insituţia pe care o conducere ar reuşi să atragă un investitor strategic.

Mesajul pe care Comisia Europeană (CE) l-a transmis duminică băncilor greceşti, să nu transfere fonduri către subsidiarele din regiune,ci să îşi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, nu spune ca acestea să părăsească regiunea, ne-a declarat recent Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). Domnia sa ne-a explicat: "Băncile cu capital majoritar grecesc care sunt prezente în România (n.r. inclusiv NBG, prin Banca Românească) sunt bănci româneşti, cu clienţi români, supravegheate de BNR şi cu depozite de maximum 100.000 euro garantate de FGDB. Din acest motiv, absenţa unor fonduri viitoare care să vină din partea băncilor- mamă nu le afectează activitatea, având în vedere că sunt bine capitalizate".

"Prelungirea prezenţei instituţiilor de credit elene în regiune este ca un parazit care opreşte o posibilă ascensiune a sistemului bancar", ne-a spus recent analistul Lucian Isar, continuând: "Pentru economie, cel mai bine ar fi ca cine nu mai poate să stea să iasă din sistem".

La ce ar renunţa NBG în România?

Conform presei greceşti, NBG şi-ar păstra, în Turcia, 60% din Finansbank, restul de 40% având să fie vândut unor investitori, în două etape, până la finele anului 2017. Decizia NBG de a rămâne cu cele 60 de procente din Finansbank se datorează faptului că, prin această instituţie de credit, sunt operate 72% din activităţile NBG din afara Greciei, informează media elenă.

La nivel autohton, National Bank of Greece deţine controlul asupra Băncii Româneşti (99,28% din capitalul social), NBG Securities România (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) şi Garanta Asigurări SA (94,96%).

Banca Românească deţinea, la sfârşitul anului trecut, active de 6,9 miliarde lei (1,9% din total active bancare), ceea ce o plasa pe poziţia a unsprezecea în rândul instituţiilor de credit din ţara noastră. Banca a înregistrat o pierdere de 214 milioane lei (48 milioane euro), în 2012.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe Publice (MFP), NBG Securities România a încheiat anul trecut cu o pierdere de circa 2,45 milioane lei, în timp ce NBG Leasing IFN şi Garanta Asigurări SA au avut profit, de 179.353 lei şi, respectiv, de circa 2,1 milioane lei. NBG Factoring IFN a încheiat anul fiscal 2011 cu o pierdere de aproximativ 1,21 lei.

NBG şi Piraeus înfiinţează divizii speciale, cărora să le transfere creditele neperformante

National Bank of Greece şi Piraeus Bank, cele mai mari bănci din Grecia, plănuiesc să îşi transfere creditele neperformante unor bănci special create ca să administreze aceste împrumuturi, în vederea refacerii încrederii clienţilor, au anunţat directorii celor două instituţii de credit, citaţi de Reuters.

Directorul executiv adjunct al NBG, Petros Christodoulou, a spus că este în discuţii cu investitori privaţi pentru ca aceştia să preia un pachet minoritar de acţiuni la unele împrumuturi acordate întreprinderilor mici şi mijlocii.

Christodoulou a spus că NBG vrea să înfiinţeze o bancă pentru creditele neperformante, în următoarele două luni, şi că intenţioneză să angajeze o serie de consultanţi pentru acest proiect.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb