Preşedintele Republicii Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarović, va sosi astăzi la Bucureşti, pentru o vizită de două zile, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă.
În comunicat se menţionează: "Vizita se înscrie în tendinţa ascendentă înregistrată în ultimii ani a relaţiilor româno-croate, inclusiv prin vizita oficială la Zagreb, în 2015, a preşedintelui Klaus Iohannis, şi în contextul aniversării în acest an a 25 de ani de relaţii diplomatice româno-croate. În cadrul convorbirilor, discuţiile se vor axa pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale şi pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeană, regională şi de securitate".
Conform sursei, în plan bilateral, vor fi discutate modalităţile prin care nivelul de excelenţă atins în dialogul politic va putea crea premisele obţinerii unor rezultate mai bune, concrete în domeniul economic, precum şi în alte domenii sectoriale.
Cei doi preşedinţi vor deschide în data de 3 octombrie lucrările Forumului oamenilor de afaceri români şi croaţi, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor reciproce, informează sursa.
Preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia, de asemenea, importanţa pe care o au pentru relaţia bilaterală minoritatea croată din România, precum şi comunitatea română din Croaţia.
Administraţia Prezidenţială a menţinut: "În ceea ce priveşte agenda europeană, o atenţie deosebită va fi acordată, printre altele, aspectelor legate de viitorul proiectului european şi perspectivei exercitării, pentru prima dată pentru ambele ţări, a Preşedinţiilor Consiliului UE în cadrul aceluiaşi Trio de preşedinţii. Preşedintele României şi Preşedintele Republicii Croaţia vor evidenţia, totodată, importanţa cooperării şi asigurării securităţii şi stabilităţii Europei de Sud-Est. Discuţiile vor viza, de asemenea, problematica Vecinătăţii Estice".
De asemenea, va fi abordată organizarea, anul viitor, de către România, a Summitului Iniţiativei celor 3 Mări, demers în care atât Croaţia, cât şi România au fost implicate încă de la lansarea sa, în 2015, la New York, urmată de Summitul de la Dubrovnik din 2016 şi cel de la Varşovia, din iulie 2017, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, cei doi preşedinţi vor aborda şi problematica de securitate, cu accent asupra cooperării în NATO şi a rolului Alianţei la nivel european şi global, inclusiv în pregătirea Summitului din 2018.