PREŞEDINTELE ANAF: Posibil bonus pentru contribuabilii bun platnici, de la 1 ianuarie 2020

Ziarul BURSA #Politică / 16 septembrie 2019

Mirela Călugăreanu, Sursa foto: twitter

Mirela Călugăreanu, Sursa foto: twitter

Contribuabilii care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp ar putea beneficia, de la 1 ianuarie 2020, de un bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen, a declarat, sâmbătă, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu.

Potrivit domniei sale, în acest sens a fost creionat un proiect de act normativ al listei albe a contribuabililor bun platnici, care se doreşte a fi aplicat de la 1 ianuarie 2020.

"Am realizat studiul de impact pe acest segment al celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp. Am identificat contribuabilii care se regăsesc în situaţia de a putea fi premiaţi. Reprezintă un număr semnificativ. A fost creionat proiectul de act normativ care reglementează două aspecte: cum avem aşa-zisa listă neagră, vom avea trimes-trial, în acelaşi ritm, lista albă, iar pe de altă parte proiectul de act normativ vizează acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen de către bunii plătitori", a afirmat Călugăreanu la un post TV, conform Agerpres.

Proiectul prevede două posibilităţi: fie acordarea anuală a acestui bonus, fie acordarea acestuia la fiecare termen de plată.

"Proiectul prevede două posibilităţi: fie acordarea anuală a acestui bonus - şi eforturile sunt de a aplica acest act normativ începând cu 1 ianuarie 2020 -, fie ca la fiecare termen de plată să fie acordat acest bonus. Aici sunt două abordări. În gândirea noastră a fost procentul aplicat la suma respectivă, suma integral declarată şi achitată însă în curând acest proiect va fi supus unei largi dezbateri publice şi vom ţine seama de toate propunerile ce vor fi formulate", a dat asigurări Mirela Călugăreanu.

În privinţa listei negre, aceasta a fost eliminată în cazul persoanelor fizice, din cauza unor probleme ale ANAF.

"A fost reglementată problema listei negre în cazul persoanelor fizice, în sensul că s-a eliminat această obligaţie, mai ales că trebuie să recunoaştem că în evidenţa fiscală care priveşte persoanele fizice au fost o serie de probleme din interior şi atunci s-a eliminat obligativitatea de a pune pe lista neagră persoanele fizice. Ideea este că de aceea am simţit nevoia să creăm un instrument pentru bunii plătitori, pentru că pentru persoanele fizice şi juridice care s-au confruntat cu dificultăţi financiare reale s-a aprobat Ordonanţa 6 care prevede două categorii de măsuri: contribuabilii care aveau datorii la 31 decembrie 2018 restante şi care nu au avut posibilitatea şi nici nu au în perioada următoare posibilitatea de a le achita în termen scurt pot accesa planul de restructurare cu un termen de aplicare pe 7 ani. Sunt acolo o serie de facilităţi care conduc la reduceri de până la 50% din aceste datorii şi anularea accesoriilor. De asemenea, important este faptul că pentru cei care-şi achită obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2018 până la data de 15 decembrie 2019 se aplică mecanismul anulării integrale a dobânzilor şi penalităţilor", a explicat domnia sa.

Şeful ANAF a menţionat că grupul ţintă pentru aceste măsuri este de peste 460.000 de companii.

"Noi am organizat în acest scop întâlniri numeroase la care au participat peste 3.000 de contribuabili care au apreciat această măsură şi am notificat tot grupul ţintă care este de peste 460.000 de companii", a precizat Călugăreanu.

"Sancţiunile şi amenzile aplicate de inspectorii antifraudă au dus la încasarea a 75 milioane lei anul acesta"

Sancţiunile şi amenzile aplicate de inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă în urma controalelor derulate anul acesta au condus la încasarea a 75 de milioane de lei, la care s-a adăugat descoperirea de fapte de evaziune fiscală, a mai declarat Mirela Călugăreanu.

"În legătură cu rezultatele acţiunilor derulate de colegii de la Antifraudă în cursul acestui an - Demetra (sunt verificate circuitele de comercializare a legumelor şi fructelor mai ales la nivel intra-comunitar - n.r.), Integrum (acţiune ce vizează abaterile de la legislaţia financiară-contabilă - n.r.) şi alte acţiuni specifice - au fost rezultate semnificative. Sancţiunile aplicate - sancţiuni, amenzi şi altele asemenea - s-au ridicat la 75 de milioane de lei încasaţi", a spus domnia sa.

Potrivit acesteia, numai la nivelul lunii august au fost organizate 10.000 de astfel de verificări, care au dus la încasarea a circa 300 de milioane de lei.

Şeful ANAF a atenţionat că aceste controale vor continua până la sfârşitul anului.

"Ponderea veniturilor colectate în PIB la 8 luni a crescut cu jumătate de punct procentual"

Ponderea veniturilor colectate în PIB în primele opt luni ale anului în curs a crescut cu jumătate de punct procentual, ceea ce reprezintă un progres, nivelul lor depăşindu-l cu peste 20 de miliarde de lei pe cel realizat în perioada similară din 2018, a afirmat Mirela Călugăreanu.

Domnia sa a spus: "Ne dorim să asigurăm confortul acestei ţări prin realizarea veniturilor bugetare planificate. Din acest punct de vedere suntem pe un trend pozitiv. Încasările din primele opt luni ale acestui an sunt cu peste 20 de miliarde (de lei - n. r.) mai mari decât cele realizate în perioada similară a anului precedent. Un lucru important este că şi conformarea contribuabililor cu privire la obligaţiile fiscale declarate a crescut. De asemenea, 20 de miliarde de lei în plus au fost declarate faţă de anul precedent".

Potrivit sursei citate, rambursările de TVA au crescut, de asemenea, cu peste un miliard de lei.

În ceea ce priveşte raportul Comisiei Europene "Decalajul Fiscal la TVA", şeful ANAF a afirmat că tendinţele sunt de scădere în cazul României.

"Este adevărat că gap-ul la TVA şi mai ales componenta de evaziune fiscală reprezintă un element important în activitatea agenţiei. Este de reţinut faptul că la nivelul anului 2017 gap-ul nu a mai crescut, iar tendinţele pentru anii care urmează sunt de des-creştere. Pentru anul 2018 a fost estimată o scădere cu 3 puncte procentuale a decalajului la TVA", a menţionat Călugăreanu.

Preşedintele ANAF a subliniat că instituţia a iniţiat o serie de acţiuni pe linia conformării, în special în zona de TVA.

"Noi nu stăm. Adoptăm măsuri, acţionăm. Avem acţiuni pe linia conformării, mai ales în zona TVA. Am reconsiderat modul în care fiscul trebuie să acţioneze. Atât colegii de la Antifraudă, cât şi colegii de la Inspecţie Fiscală, care pot influenţa în mod direct conformarea voluntară, au iniţiat un număr semnificativ de analize de risc şi, în funcţie de acestea, au fost declanşate un număr însemnat de un acţiuni de verificare care au drept scop, nu aplicarea de sancţiuni, ci să-i ajutăm pe contribuabili să se conformeze. E normal să greşeşti. Legislaţia îţi oferă posibilitatea ca orice eroare să o rectifici. De asemenea, sunt proceduri destul de flexibile la partea de eşalonare la plată în vederea achitării acestor corecţii, iar prin această paletă de instrumente pe care o utilizăm în ultima perioadă sperăm să vedem o îmbunătăţire masivă în ceea ce priveşte conformarea voluntară şi pe zona TVA", a adăugat Mirela Călugăreanu.

Comisia Europeană a publicat, pe 6 septembrie, raportul privind deficitul de încasare a TVA în statele membre. Conform documentului, România a pierdut 29,299 miliarde lei (6,413 miliarde euro) în anul 2017 din neîncasarea unor venituri reprezentând taxa pe valoarea adaugată (TVA).

De asemenea, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, 36% din veniturile din această taxă preconizate nefiind încasate în 2017.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. BUNA,am constatat ca daca si l-a BRASOV ar creste bonusul in primul trimestru l-a 10%,omul de rand cu bani putini s-ar grabi s-si achite darile catre stat in special pensionarii si nu numai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb