Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), Gheorghe Emacu, a efectuat, ieri, o vizită de lucru la Chişinău, în vederea identificării unor noi mecanisme de optimizare a procedurilor de soluţionare a cererilor de redobândire a cetăţeniei române depuse de cetăţeni din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă. Prezenţa Preşedintelui Gheorghe Emacu la Chişinău a avut loc în contextul anunţului făcut de prim-ministrul României, Victor Ponta, cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Republica Moldova, la începutul săptămânii trecute.
Întrevederile şi discuţiile tehnice avute cu ministrul Justiţiei, domnul Oleg Efrim, cu reprezentanţii Direcţiei notariat şi avocatură, precum şi ai Serviciului Stării Civile din cadrul aceluiaşi minister, dar şi cu preşedinţii asociaţiilor obşteşti ai notarilor din Republica Moldova au vizat identificarea de noi soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii de redobândire a cetăţeniei române şi fluidizarea acestui proces.
Delegaţia română, din care a făcut parte şi Preşedintele Comisiei pentru Cetăţenie, a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti depun toate eforturile necesare creării unor condiţii favorabile soluţionării cu celeritate şi în condiţii de totală transparenţă a tuturor cererilor de redobândire a cetăţeniei române.
Ministrul Justiţiei din Republica Moldova a salutat vizita delegaţiei ANC, a reconfirmat buna colaborare în acest domeniu cu instituţiile de la Bucureşti şi a adresat Preşedintelui ANC rugămintea de a semnala direct orice tentative ale unor funcţionari din Republica Moldova de a transforma procesul într-o afacere proprie, declarându-se ferm decis să pună capăt unor asemenea practici. Ministrul Oleg Efrim a propus chiar iniţierea unui canal direct de comunicare pentru semnalarea tentativelor de încălcare a legii de către angajaţi ai instituţiilor de stat din Republica Moldova.
Directorul Serviciului de Stare Civilă de la Chişinău a sugerat încheierea unui protocol între părţi, cu privire la identificarea modificărilor succesive ale denumirii localităţilor din statul vecin, urmare schimbărilor de ordin administrativ-teritorial intervenite de-a lungul timpului.