Preşedintele BCE solicită mai multă transparenţă pe piaţa CDS-urilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 2010

Jean-Claude Trichet consideră că instrumentele financiare nu trebuie utilizate într-o manieră speculativă.

Jean-Claude Trichet consideră că instrumentele financiare nu trebuie utilizate într-o manieră speculativă.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut, la finele săptămânii trecute, mai multă trans-parenţă pe pieţele CDS-urilor (Credit Default Swap).

"Mi se pare că cea mai bună cale este, în această perioadă, să impunem o transparenţă adecvată, care este foarte importantă", a spus Trichet, la Bruxelles, adăugând: "În condiţiile date, facem presiuni în această direcţie, pe ambele părţi ale Atlanticului".

Trichet a afirmat că anumite instrumente financiare, care au fost introduse ţinând seama de efectele pozitive pentru acoperirea riscurilor, nu trebuie să fie utilizate greşit, într-o manieră speculativă.

Oficialul BCE a explicat că autorităţile de reglementare trebuie să aibă la dispoziţie instrumentele adecvate ca să poată investiga şi acţiona efectiv.

Preşedintele BCE a subliniat: "Avem nevoie de mai multă transparenţă pe piaţa CDS-urilor, aşa cum au şi investitorii. Transparenţa pieţelor este un bun public. Autorităţile trebuie să fie capabile să adune informaţii şi să estimeze posibilele ris-curi pentru stabilitatea financiară".

Menţionăm că CDS-urile sunt ins-trumente financiare utilizate de investitori pentru protejarea faţă de riscul de neplată al unui creditor. În ultima vreme, CDS-urile, dar şi alte produse financiare derivate, au fost criticate sever, întrucât au avut o contribuţie la situaţia financiară a Greciei.

Săptămâ-na trecută, miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au întrerupt dis-cuţiile privind noile reglementări ce vor fi aplicate fondurilor speculative, anunţând că au nevoie de mai mult timp ca să ajungă la un acord. În plus, Marea Britanie a anunţat că amână această problemă până după alegerile generale din ţară.

Franţa a convins majoritatea guvernelor UE să accepte restricţii mai dure, prin care fondurile speculative, cum ar fi cele din New York (dar cu sediul la Londra), să fie mai atent supravegheate şi să fie supuse aceloraşi reglementări ca în Europa. Dar, Statele Unite susţin că aceste reglementări ar face imposibilă activitatea unui fond speculativ american în Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb