Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat joi că pacea în Ucraina şi securitatea în Europa sunt "inseparabile", avertizând că nu vor exista negocieri "credibile şi de succes" şi o pace "durabilă" fără implicarea Kievului şi a Uniunii Europene în negocieri, relatează EFE.
"Pacea în Ucraina şi securitatea Europei sunt inseparabile", a subliniat Costa într-o postare pe reţelele de socializare, ca reacţie la ultimele demersuri ale preşedintelui american Donald Trump pentru a pune capăt invaziei pe scară largă declanşate de Rusia în Ucraina acum aproape trei ani.
Fostul prim-ministru portughez a subliniat că "fără Ucraina şi fără UE nu vor exista negocieri credibile şi de succes, şi nici o pace durabilă".
"Pacea nu poate fi o simplă încetare a focului", întrucât "Rusia nu trebuie să mai fie o ameninţare pentru Ucraina, pentru Europa, pentru securitatea internaţională", a afirmat Antonio Costa, în prima sa declaraţie după convorbirile de miercuri ale preşedintelui american cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski privind negocierile de pace.
Surse europene au declarat pentru EFE că declaraţiile de joi ale preşedintelui Consiliului European expun liniile generale ale discursului său de sâmbătă la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde va lua cuvântul după Volodimir Zelenski.
Sursele au adăugat că blocul comunitar al celor 27 de ţări membre analizează situaţia şi că un summit european extraordinar nu este prevăzut pentru moment.
Donald Trump a purtat joi o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, după care a afirmat că a convenit cu liderul rus începerea negocierilor de pace privind războiul în Ucraina.
După discuţia cu Putin, Trump a vorbit cu Zelenski, care, cu câteva ore mai devreme, se întâlnise la Kiev cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, în cadrul unei întâlniri în care responsabilul american i-a înmânat un proiect de acord economic ca parte a negocierilor de pace. Un proiect pe care Zelenski speră să îl semneze cu reprezentanţii Washingtonului în acest weekend în Germania, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen.
În acest context, secretarul de stat american pentru apărare, Pete Hegseth, a declarat miercuri, la sediul NATO, că nu este "realist" să se creadă că Ucraina poate recupera teritoriul pe care îl avea în 2014, înainte de invazie, şi nici ca acordul de pace să prevadă aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2025, 19:07)
Mare frica de Rusia in UE ???
chiar suntem luati de prosti ;
Buget NATO=1 300 miliard $/anual(USA 900 miliar$/anual!!!)
Rusia buget militar anual 2021 era de 50 miliarde $,pe anul
2024 spera sa ajunga la 100 miliarde $
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.02.2025, 20:47)
America v-a sabota Europa în orice fel,asa este când te culci pe o ureche.