Preşedintele celei mai mari ţări predominant musulmane din lume a cerut luni ca Indonezia să nu se grăbească în a aproba un vaccin anti-Covid-19, citând îngrijorările publice privind conformarea acestuia cu principiile islamice, transmite Hindustan Times, conform Hotnews.
Autorităţile indoneziene se zbat să ţină sub control pandemia de COVID-19, peste 365.000 de infecţii cu coronavirusul şi 12.000 de decese fiind înregistrate în această ţară de la izbucnirea pandemiei.
Guvernul a depus eforturi pentru a-şi asigura doze din vaccinurile anti-Covid aflate în faza de dezvoltare, atrăgând critici din partea unor epidemiologi indonezieni care afirmă că executivul încearcă să obţină o soluţie pentru criză înainte ca eficacitatea potenţialelor vaccinuri şi siguranţa acestora să fie cunoscută.
Mai mulţi miniştri au dat de înţeles că un vaccin ar putea fi autorizat de urgenţă până în luna noiembrie însă preşedintele Joko Widodo a cerut luni o abordare mai precaută, avertizând împotriva grabei şi îndemnând la un mesaj public clar privind permisibilitatea vaccinurilor în islam.
"Cer ca acest vaccin să nu fie grăbit deoarece este complex", a declarat Widodo înaintea unei întâlniri cu cabinetul, adăugând că "vreau să mă asigur că există o pregătire bună pe partea de comunicare publică în special în legătură cu ce este halal şi haram, preţ şi calitate".
Autorităţile indoneziene anunţaseră anterior că intenţionează să vaccineze 100 de milioane de persoane anul următor dar Widodo a declarat luni că amploarea procesului de imunizare va prezenta provocări specifice în arhipelagul cu 270 de milioane de locuitori.
Controversele privind conformarea vaccinurilor cu principiile islamice au obstrucţionat în trecut răspunsul la crize de sănătate publică, inclusiv în 2018 când autorităţile religioase au emis o fatwă împotriva unui vaccin antirujeolic, afirmând că acesta este haram, adică interzis în islam.
Indonezia a comandat 50 de milioane de doze de la compania chineză Sinovac şi 100 de milioane de doze de la Astrazeneca, acestea urmând să fie livrate până în primăvara lui 2021.
Vaccinuri de la Sinovac precum şi de la alte două companii chineze, Sinopharm şi CanSino Biologics, vor fi disponibile încă din acest an, un înalt oficial din ministerul sănătăţii anunţând că 9,1 milioane de persoane urmează să fie vaccinate până la sfârşitul lui 2020, angajaţii din domeniul sanitar având prioritate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2020, 18:44)
:)) uite si pe astia de ce-i f* te grija....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2020, 23:32)
principiile religioase islamice = "haram" pentru o viata civilizata si avansata
:)