PREŞEDINTELE PARTIDULUI CONSERVATOR: Şereş şi Copos vor fi retraşi din Guvern dacă strategia de export nu este îmbunătăţită

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 13 septembrie 2005

Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator, s-a arătat nemulţumit de conţinutul Strategiei Naţionale de Export (SNE). Prima dezbatere a SNE s-a desfăşurat ieri, la Palatul Parlamentului. Domnul Voiculescu a precizat că, din strategie, lipseşte capitolul de concluzii şi măsuri pe termen scurt şi că documentul proaspăt lansat nu rezolvă problemele actuale ale exportatorilor, cum ar fi aprecierea leului şi necesitatea primelor de export. În consecinţă, preşedintele Partidului Conservator a propus elaborarea unui program concret, care să cuprindă trei probleme esen-ţiale din domeniu.

Propunerea a fost susţinută şi de Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Domnia sa a sugerat ca cele trei puncte să fie majorarea capitalului "Eximbank", subvenţionarea unor "campanii de branding" pentru trei dintre produsele care au succes la export şi restricţionarea leasingului pentru automobile, prin înăsprirea taxelor.

Domnul Dan Voiculescu a promis că primele două sugestii ale preşedintelui ANEIR vor fi îndeplinite, în caz contrar, cei doi reprezentanţi ai Partidului Conservator (Codruţ Şereş şi George Copos) vor fi retraşi din Guvern.

La rîndul său, Codruţ Şereş, ministrul economiei, a subliniat faptul că "branding"-ul de produs reprezintă o soluţie pentru stimularea exporturilor şi că primele trei produse care şi-au demonstrat competitivitatea la export sînt cele din industria textilă, din sectorul mobilei şi din domeniul tehnologiei informaţiei. Domnia sa a precizat că este foarte dificil de stabilit criteriile pentru definirea produselor care vor face obiectul campaniei de imagine. Totodată, ministrul de resort a afirmat că se va proceda în curînd la o majorare de capital la "Eximbank".

Oficialul MEC a declarat că, în prezent, lucrează la întocmirea unei proceduri interne pentru transformarea, în decursul anului care urmează, a Birourilor Consilierilor Economici în Centre de Expansiune Economică. Această măsură a fost solicitată săptămîna trecută de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Lansată în urmă cu o săptămînă, SNE reprezintă un document iniţiat de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) şi elaborat în parteneriat public - privat, sub egida Consiliului de Export (CE).

La realizarea acestuia au contribuit aproximativ 400 de persoane, reprezentante a numeroase organisme (institutii publice, asociaţii profesionale, patronate) constituite în 23 de grupe de lucru. Scopul strategiei este de a dezvolta capacitatea sectoarelor exportatoare, de a atrage investiţii locale şi străine şi de a crea o economie care să se dezvolte în condiţii de comerţ liber, pe o piaţă globalizată, cu accent pe avantajul competitiv al unei ţări. Strategia vizează diverse domenii, cum ar fi confecţiile, mobila, vinul, articolele de sticlă şi ceramică, produsele chimice, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, construcţiile de maşini, echipamentele şi componentele auto, turismul rural, agricultura organică, serviciile de tratament balnear, meşteşugurile, electronica şi electrotehnica, cultura, protecţia mediului, cerecetarea, dezvoltarea, certificarea calităţii, transportul etc.

După definitivarea tuturor dezbaterilor, Strategia Naţională de Export va fi adoptată printr-o Hotarîre de Guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb