Preşedintele SEC: "Inteligenţa artificială va fi în centrul următoarei crize financiare"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 august 2023

Preşedintele SEC: "Inteligenţa artificială va fi în centrul următoarei crize financiare"

"Deşi inteligenţa artificială este cea mai transformatoare tehnologie a timpului nostru, poate induce un comportament de turmă", spune Gary Gensler "Consilierii de investiţii au o datorie morală, de loialitate faţă de clienţi; chiar dacă utilizaţi un algoritm, aveţi aceeaşi datorie morală", afirmă preşedintele SEC

La începutul acestei săptămâni, în buletinul informativ DealBook din The New York Times, Gensler a reluat o opinie pe care a explorat-o într-o lucrare din 2020 la care a fost coautor, legată de "deep learning" şi stabilitatea economică. Conform Oracle, "deep learning" este un subset al "machine learning", în care reţelele neuronale artificiale - algoritmi modelaţi pentru a funcţiona asemenea creierului uman - învaţă pornind de la cantităţi mari de date.

În lucrarea din 2020, Gensler observa că progresul rapid al tehnologiei poate creşte gradul de uniformitate şi interconectare al sistemelor financiare, ceea ce este posibil să le facă mai greu de reglementat.

"Această tehnologie va fi centrul crizelor viitoare, al viitoarelor crize financiare", a scris preşedintele SEC în bulentinul informativ. "Are de-a face cu acest set puternic de variabile economice legate de scală şi reţele".

Gensler a explicat că doar câteva companii de AI vor oferi majoritatea instrumentelor pe care se bazează afacerile şi finanţele. Astfel, cu cât sistemul devine mai centralizat, cu atât toată lumea depinde de aceleaşi informaţii, ceea ce face ca un accident să fie mai probabil.

Într-un discurs susţinut luna trecută, preşedinle SEC a avut comentarii similare, punctând că, deşi inteligenţa artificială este "cea mai transformatoare tehnologie a timpului nostru", poate induce un comportament de turmă în rândul investitorilor. De asemenea, pe măsură ce AI sporeşte interconexiunea financiară, riscurile dintr-un sector se pot răspândi rapid în alte sectoare.

Acum, Gensler spune că modelele bazate pe inteligenţă artifcială pot pune priorităţile companiilor înaintea investitorilor. "Oare companiile îşi vor face publice descoperirile înainte de a acţiona ele însele", se întrabă preşedintele SEC. De altfel, luna trecută, reglementatorul american a propus o regulă care abordează exact această problemă, cu scopul de a evita conflictul de interese.

"Nu trebuie să pui consilierul înaintea investitorului, nu trebuie să pui brokerul înaintea investitorului", a scris Gensler în Dealbook, adăugând că firmele trebuie să fie considerate responsabile pentru protejarea consumatorilor faţă de propria tehnologie.

"Conform legii, consilierii de investiţii au o datorie fiduciară, o datorie morală, de loialitate faţă de clienţii lor. Chiar dacă utilizaţi un algoritm, aveţi aceeaşi datorie morală", a scris preşedintele SEC, citat de Business Insider.

Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse este echivalentul din Statele Unite al ASF-ului din ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb