Guvernul britanic a transmis gigantului tehnologic chinez Huawei că a fost interzis în reţeaua de telecomunicaţii 5G din Marea Britanie, din motive "geopolitice", în urma unor presiuni uriaşe din partea preşedintelui Donald Trump, a aflat Observer, potrivit The Guardian.
În zilele premergătoare anunţului controversat de marţi, săptămâna trecută, au avut loc discuţii intense şi au fost schimbate comunicate confidenţiale între guvern şi oficialii Whitehall de o parte şi directorii Huawei de cealaltă parte.
Ca parte a contactelor la nivel înalt din culise, Huawei a fost informată că geopolitica a jucat un rol şi i s-a dat impresia că este posibil ca decizia să poată fi revizuită în viitor, poate dacă Trump nu va câştiga un al doilea mandat, iar poziţia anti-China de la Washington se realaxează.
Directorii seniori ai Huawei au ieşit public, de la decizia de marţi, spunând că speră că guvernul britanic va regândi situaţia, încurajat, aparent, de rezultatele contactelor din back-channel.
Afirmaţiile private ale guvernului nu sunt în concordanţă cu declaraţiile publice făcute săptămâna trecută de miniştri, care au declarat că Huawei a fost interzisă din cauza noilor probleme de securitate ridicate de Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC), care face parte din GCHQ.
În Camera Comunelor, Oliver Dowden, secretarul de stat pentru digitalizare, cultură, mass-media şi sport, a declarat că noile sancţiuni care interzic vânzarea componentelor produse de către Huawei - ceea ce înseamnă că compania chineză va trebui să le aprovizioneze din altă parte - a schimbat echilibrul riscurilor de securitate.
"Noile măsuri americane restricţionează capacitatea Huawei de a fabrica produse importante folosind tehnologie sau software american", a spus el. "Centrul Naţional de Securitate Cibernetică a examinat consecinţele acţiunilor SUA...
"NCSC a raportat acum miniştrilor că şi-a schimbat în mod semnificativ evaluarea de securitate a prezenţei Huawei în reţeaua 5G din Marea Britanie. Având în vedere incertitudinea pe care acest lucru o creează în jurul lanţului de aprovizionare Huawei, Marea Britanie nu mai poate fi sigură că va putea garanta securitatea viitoarelor echipamente Huawei 5G afectate de modificarea normelor privind produsele directe din SUA."
Mişcarea de săptămâna trecută a anulat decizia luată în ianuarie, când guvernul a anunţat că echipamentele Huawei pot fi utilizate în noua sa reţea 5G, în mod restricţionat. Acest lucru a dus la critici aprige din partea parlamentarilor conservatori, inclusiv fostul lider de partid Iain Duncan Smith, care a descris Huawei ca un braţ al partidului comunist chinez şi un risc pentru Marea Britanie.
Repoziţionarea de astăzi a acelui anunţ a mulţumit pe toată lumea, cu excepţia celor mai aprigi luptători anti-Huawei, Tory MP. Dar a şi pus sub semnul întrebării promisiunea manifestului lui Boris Johnson de a furniza bandă largă super-rapidă în toate casele şi firmele din ţară până în 2025 şi i-a determinat pe chinezi să avertizeze asupra represaliilor. Cu toate acestea, răspunsul Beijingului a fost mai deranjant decât s-au temut mulţi din Marea Britanie.
De asemenea, decizia a condus la acuzaţii potrivit cărora guvernul Regatului Unit îşi pune loialitatea faţă de Trump - care poartă un război diplomatic împotriva Chinei pentru Coronavirus, drepturile omului, comerţ, poziţia sa asupra Hong Kong-ului şi Huawei, în legătură cu alegerile prezidenţiale din SUA - înainte de angajamentul său de a pune Marea Britanie în avangarda progreselor tehnologice globale.
Într-o conferinţă de presă de la Casa Albă, marţi, Trump a revendicat imediat meritul pentru decizia Marii Britanii - "Am făcut asta singur, în mare parte" - şi a spus că încearcă să forţeze şi alte naţiuni să nu folosească Huawei.
Respingând afirmaţiile potrivit cărora guvernul Regatului Unit s-a aliat cu Trump pe fondul nevoii Regatului Unit de a semna un acord comercial post-Brexit cu Washingtonul, Matt Hancock, secretarul de sănătate, a respins afirmaţia preşedintelui. "Cu toţii îl cunoaştem pe Donald Trump, nu-i aşa?", a declarat acesta pentru Sky News. "Dar cred că este o decizie sensibilă. Tot felul de oameni pot încerca să revendice meritul pentru decizie, dar aceasta s-a bazat pe o evaluare tehnică de către Centrul Naţional de Securitate Cibernetică despre cum putem avea sisteme 5G de cea mai înaltă calitate în viitor."
Lord O'Neill, economistul care a fost adus în guvern ca secretar comercial al Trezoreriei în 2015, a declarat că explicaţiile private oferite Huawei au făcut ca decizia să pară "mai raţională".
Acesta a spus: "Având în vedere că premierul continuă să se recomande drept Sinofil, s-ar putea crede că încearcă să minimizeze pagubele. În caz contrar, decizia nu are niciun sens. China a fost cel mai mare contribuitor la PIB-ul global din ultimii 20 de ani. Atunci de ce am vrea să renunţăm la asta?"
Cu toate acestea, parlamentarii conservatori vor fi înfuriaţi de orice sugestie potrivit căreia ar putea exista o altă întoarcere a Huawei. Câţiva au promis să-l forţeze pe Johnson în continuare să interzică Huawei din Marea Britanie, inclusiv din reţelele 2G, 3G şi 4G existente.
Parlamentarul Muncii Kevan Jones, fost ministru al apărării, care acum face parte din Comisia de informaţii şi securitate a Comunelor, a declarat că era clar că presiunea americană a influenţat guvernul. "Sigur că securitatea ar trebui să fie prioritatea numărul unu, dar este clar că această decizie a fost luată din motive geopolitice, mai degrabă decât să ţină cont de costurile economice pentru Marea Britanie", a spus acesta.
În această săptămână, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, va vizita Londra şi va purta discuţii cu parlamentarii conservatori, inclusiv Duncan Smith, care se opun Huawei. Se aşteaptă ca acesta să încerce să facă lobby asupra altor guverne europene în vizita sa.
Huawei a refuzat să comenteze discuţiile sale cu funcţionarii publici şi miniştrii şi a arătat o declaraţie emisă săptămâna trecută în care se spune: "Această decizie dezamăgitoare este o veste proastă pentru oricine din Marea Britanie cu un telefon mobil. Aceasta ameninţă cu mutarea Marii Britanii pe banda lentă digitală, cu majorarea facturilor şi aprofundarea decalajului digital. În loc să "avanseze", guvernul retrogradează şi îi îndemnăm să-şi reexamineze decizia. Rămânem încrezători că noile restricţii din SUA nu ar fi afectat rezistenţa sau securitatea produselor pe care le furnizăm în Marea Britanie."
Un purtător de cuvânt al DCMS a spus: "Am interzis achiziţionarea oricăror echipamente noi 5G Huawei după 31 decembrie a acestui an şi vom elimina toate echipamentele Huawei din reţelele 5G până la sfârşitul anului 2027. Aceasta a fost o decizie luată de miniştri în Consiliul de Securitate Naţională, bazată pe analiza tehnică şi de securitate a Centrului Naţional de Securitate Cibernetică".
(P)