Pretextul "beton" utilizat de Vladimir Putin

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 20 august

Sorin Rosca Stanescu

Pentru oricine analizează retorica liderului de la Kremlin, rezultă cât se poate de evident că acesta înţelege prin "operaţiunea militară specială" pe care Federaţia Rusă o desfăşoară în Ucraina o luptă nu împotriva unui stat, nu împotriva unui popor, ci împotriva nazismului. Vladimir Putin ne transmite în subliminal că îndeplineşte o misiune sacră, încredinţată lui de către comunitatea internaţională. Şi culmea este că dispune de un argument "beton", chiar în Carta Naţiunilor Unite. De necrezut!

În articolul 107 din Carta Naţiunilor Unite, al cărui conţinut poate fi accesat de orice persoană, scrie negru pe alb că membrii Consiliului de Securitate, reprezentând statele învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, pot să acţioneze în orice stat, împreună sau separat, aşa cum cred de cuviinţă, deci inclusiv militar, pentru a combate nazismul. Acest articol 107 ne poate lămuri în multe privinţe asupra modului în care liderul de la Kremlin, interpretând Carta Naţiunilor Unite, acţionează militar în afara graniţelor Federaţiei Ruse.

La capătul celui de-al Doilea Război Mondial, când s-a făcut bilanţul urgiei prin care a trecut întreaga lume, puterile învingătoare au decis care urma să fie arhitectura Organizaţiei Naţiunilor Unite, care înlocuia defuncta Ligă a Naţiunilor, şi au stabilit că puterile învingătoare, dintre care Uniunea Sovietică făcuse cele mai mari sacrificii umane, urmau să vegheze pentru ca nazismul să nu fie resuscitat şi să nu ameninţe din nou pacea lumii. În aceste circumstanţe, s-a luat decizia consemnată în articolul 107 la care m-am referit anterior. De-a lungul deceniilor scurse după cel de-al Doilea Război Mondial, singurul stat care a pus în operă prevederile acestui articol, valorificându-şi dreptul de a interveni militar în alte state sub pretextul combaterii nazismului a fost Uniunea Sovietică, în Ungaria, Cehoslovacia şi parţial în Polonia, precum şi în Germania de Răsărit, iar apoi Federaţia Rusă, recunoscută drept succesoare a Uniunii Sovietice. De fiecare dată, mai apăsat sau nu, în retorica utilizată de Kremlin am auzit vorbindu-se despre nazism şi necesitatea eradicării acestui fenomen. Despre nazism am auzit de nenumărate ori şi în ceea ce priveşte Ucraina şi motivele invocate pentru atacarea acestui stat. Fireşte, propaganda de la Kremlin a mers mai departe, inventând fel de fel de poveşti despre naziştii ucraineni de ieri şi de azi sau exacerbând o serie întreagă de manifestări extremiste reale, dar în realitate marginale. În felul acesta, regimul lui Vladimir Putin încearcă să-şi legitimeze agresiunea în Ucraina.

Dar de ce în toţi aceşti ani doar Rusia este cea care, sub pretextul articolului 107 din Carta Naţiunilor Unite, a atacat alte state, acuzându-le de recrudescenţa nazismului pe teritoriul lor? La capătul celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia a reuşit să pună mâna pe întreaga Europă de Est, să o înglobeze în Uniunea Sovietică sau să o transforme în state satelit. Şi, de câte ori undeva în Est s-a declanşat o mişcare de rezistenţă sau de independenţă în raport cu Uniunea Sovietică, liderii de la Kremlin au lansat acuzaţii privind recrudescenţa nazismului şi, sub acest pretext, au atacat şi siluit statele respective. Alte state membre ale Consiliului de Securitate nu s-au confruntat cu o asemenea situaţie şi nu au declanşat operaţiuni militare împotriva statelor europene, cu excepţia războiului care a dus la destrămarea Iugoslaviei şi unde, ce să vezi, coaliţia statelor occidentale a utilizat în câteva rânduri aceeaşi retorică vizând renaşterea sub umbrela lui Miloşevici a unor practici de tip nazist.

Dacă actele de agresiune desfăşurate rând pe rând într-un mare număr de state europene, iniţiate de Kremlin sub pretextul combaterii nazismului, se întemeiază pe articolul 107 din Carta ONU, se pune fireşte întrebarea de ce acest articol nu este pur şi simplu abrogat. Pentru a fi abrogat, este necesar votul unanim al membrilor Consiliului de Securitate. Numai că acest vot unanim, din motive pe care nu le mai dezvolt, nu poate fi obţinut. Alternativa este votul majoritar al membrilor ONU. Dar, în ceea ce priveşte modificarea Cartei ONU, pentru declanşarea acestei proceduri e obligatorie o decizie unanimă a membrilor Consiliului de Securitate.

Ne aflăm aşadar în plin cerc vicios. Un cerc vicios creat de I.V. Stalin şi de existenţa căruia ultimul succesor al acestuia, Vladimir Putin, profită din plin.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Totuși nu știu sau nu cred ca sovieticii să fi invocat acest art. 107 când au intrat cu trupele în 1956 și 1968 în Ungaria, respectiv Cehoslovacia. Au înlăturat niște lideri comuniști cu "față umană" care doreau niște schimbări strict în sistem.

    În schimb în Ucraina, odată cu lovitura de stat din 2014 când cu euromaidanul sprijinit de americani prin Victoria Nuland, se poate vorbi răspicat de ultranationalism ucrainean.  

    În 2017 a culminat cu o lege care interzicea minorităților învățământul în limba lor. 

    Și câte proteste a făcut guvernul român atunci. 

    Dacă acest ultranationalism scârbos aduce și cu fascismul invocat de ruși, ăsta ar fi un subiect amplu de discutat la rece.

    Interesant e că toate se petrec acolo în condițiile în care marile fonduri de investiții americane au cumpărat o halca mare din Ucraina, inclusiv datoriile acestui stat. Și se vorbește de suveranitate. "Curat murdar coane Fănică":) 

    1. Nazismul este in Rusia acum, asa incat tarile castigatoare, conform art. 107, pot actiona pe teritoriul Rusiei.

      Ce nu inteleg eu din Carta, este faptul ca unele state au mai multe drepturi decat celelalte.

      Ce Carta a Natiunilor Unite este asta, ca nu vad unitatea? 

      De ce ar fi nazism? Vino cu argumente serioase, nu așa că nu ne plac Putin și rușii.

      Cel puțin în privința minorităților naționale, și sunt o groază, drepturile le sunt asigurate în cadrul Federației. 

      Am vazut drepturile minoritatilor, au avut prioritate absoluta la linia intai a frontului, iar despre alte drepturi nici nu are rost sa mai scriu ca pierd timpul. In Rusia se traieste si se moare asa cum vrea Putin, ajungi oligarh daca vrea putin, sau cazi in baie si crapi daca ordona putin, esti scutit de razboi daca esti fiul lui peskov sau mergi la moarte daca il critici pe putin.

      Ori est prost de nu reusesti sa intelegi ce se intampla acolo, ori esti mincioss pentru ca scrii la comanda si nu din convingere. In ambele cazuri esti o persoana toxica pentru tine, pentru siteul asta si pentru orice om liber si de bun simt.  

      Traiesti ca sclavul, la cheremul unui dictator si vrei sa ne convingi si pe noi sa traim la fel!

      Muta-te pe alt canal. Te-ai îndopat cu prea multă propagandă si acum o versi. "Amice, ești idiot". Nu o zic eu.

      Să înțeleg că our president KWI este dictator:) Mare ți-e prostia. Oi fi vreun ucrainean de pe litoral:)

      Putinistii nu vor sa traiasca ca sclavii. Ei vor sa fie vatafii care bicuiesc sclavii. Ei viseaza la pstul de grdian in Gulag.

      Balerian Ksenia Karellina a fost condamnata la 12 ani de inkisoare pt. ca a donat 50 dolari ucraineinilor. Macar Stalin nu-i condamna pe balerini, ii lasa sa plece din URSS. 

      Alt îndopat care crede tot ce i se bagă pe gât și nu citește decât titlurile.

      Hai că încep să mă amuz.

      Se pare că suveranismul ucrainean nu-mi servește scopurilor putlerista. Autodeterminarea, decizia oamenilor de a-și trăi viața altfel decât într-un lagăr sovietic, este, mai nou, nazism.

      Fără medicație răsună salonul de behăiala mea de propagandist sovietic. 

      Tu mai lipseai Putlerica și tulburările tale obsesiv compulsive.

      Gogule nu-i frumos!

      Iar ai dat iama prin piata...fara palarie. 

      Pai cum altfel, sa promiti ca te amuzi si in fapt s-o dai pe istericale.

      Halal sa-ti fie! 

    Nazismul este una , fasicismul este alta ,. hitlerismul este tot alta doar puto palmismul se numeste diferit , iar Leninismul si Ceausimul inca face casa buna cu imbecilismul si asta ca sa nu ca sa nu mai vorbim de Musolinism sau Leninism sau Stalinism care fac casa buna cu dracul.

    Pretextul , nazism, e din cauza ca ucrainienii voiau sa se desprinda de fost urss cu totul si sa intre in UE si NATO. De unde , nazism. Nu poti sa-i acuzi pe ucrainieni de ultranationalism, din moment ce vor in UE, problema -i ca nu vor in rusia.

    Mai nazist e putin cu ideile idem hitler, mama rusia e superiara vestului decadent, ca numai ei sunt ortodoxi, anti lgbt si familisti traditionali. in fapt , daca s-ar ajunge la razboi nuclear, cei din vest doar ar muri, pe cand rusii sunt atat de sfinti incat ar merge in rai. in frunte cu putin.  

    Cine crede ca rusii se vor lepada de putin e prea optimist. Ideile astea cu superioritatea lu' mama Rusia, si a rusilor, le gadila urechile la rusnaci in cel mai placut mod. Ei au literatura, tolstoi, au balet au rachete nucleare, si de fapt, daca ar disparea rusia, ce rost ar mai avea sa existe lumea?  

    de-asta lumea ii zice la putin putler, nu e rasa ariana rusul dar cu siguranta putin le-a bagat in cap ca e superioara la toti inclusiv la rasa ariana. in plus vedem ca putin vrea sa anexeze toate zonele cu vorbitori de rusa, ceea ce a facut si hitler initial. si nu in ultimul rand nationalismul economic, face si el parte din ideologia nazista, nu-l vezi in ucraina dar il vezi in rusia, companiile din vest out, ca isi fac ei mcdonald,s ul lor ,masini lada in loc de renault si etc.

    deci avem nationalism economic, avem agresivitate fata de vecini, avem, superioritatea rusilor fata de vestul decadent, avem crestinismul,hitler se dadea si el mare crestin, si antisemitismul, vezi pe cine sprijina rusia, hamar, iran, deci da sunt bifate casutele de nazism la ruZZia lui putin. pana si ZZZZ in da de gol man. hotul striga hotii.  

    1. Multumesc Bursa pentru "publicarea" comentariului meu!

      Iranul hurnizeaza materia esentiala pentru armele nucleare. Au interese strategice de a apara Iranul.

      Revin la 1.2 și gata.

      Uite că pot fi aduse în discuție la modul civilizat argumente. 

    Vad ca nu zice nimeni nimic de tabloul lui Bandera care apare (uneori) la interviuri pe peretele din spatele liderilor ucrainieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb