Preţul futures al aurului a crescut ieri, pentru a doua oară în ultimele trei zile, pe piaţa americană, după ce Statele Unite au anunţat avansul peste aşteptări al numărului solicitărilor de ajutor de şomaj, săptămâna trecută. În aceste condiţii, a sporit cererea pentru metalul preţios, considerat investiţie refugiu.
Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,2% la ora 10:24, la Comex New York, ajungând la 1.161,10 dolari uncia. Conform datelor Bloomberg, volumul tranzacţiilor de pe această piaţă a materiilor prime era, ieri dimineaţă, cu 40% mai mare decât media ultimelor o sută de zile.
Cotaţia futures a aurului a pierdut 8,4% în trimestrul al treilea, iar comparativ cu nivelul minim al ultimilor patru ani, atins în 7 noiembrie (1.130,40 dolari uncia), acesta a crescut cu 2,7%. De la începutul anului până în prezent, cotaţia metalului galben s-a depreciat cu aproape 3,5%, după un declin de 28% în 2013.
Consiliului Mondial al Aurului (WGC) şi-a exprimat, ieri, optimismul cu privire la perspectivele cererii de bijuterii, chiar dacă, în trimestrul al treilea din anul curent, consumul total de aur a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, pe fondul declinului achiziţiilor de profil din China.
Cel mai recent raport al WGC arată că cererea totală de aur a scăzut cu 2% în perioada iulie-septembrie 2014, în ritm anual, la 929,3 tone - cel mai scăzut nivel înregistrat după trimestrul al patrulea din 2009. În intervalul menţionat, cererea globală de aur pentru bijuterii s-a redus cu 4%, la 534,2 de tone. De asemenea, achiziţiile globale de lingouri şi monede de aur au scăzut cu 21%, la 245,6 tone.
Băncile centrale din întreaga lume au cumpărat, în trimestrul al treilea, 92,8 tone de aur pentru rezervele lor, cu 8,6% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut.
Pe piaţa din China, care a fost cel mai mare consumator mondial de aur anul trecut, consumul de bijuterii din aur a scăzut cu 39%, iar investiţiile în lingouri şi monede de aur - cu 30%. Per total, cererea de aur a consumatorilor chinezi a scăzut cu 37% în perioada analizată, la 182,7 tone. Drept urmare, India a redevenit cel mai mare consumator mondial de aur, cumpărând 225,1 tone de bijuterii, lingouri şi monede de aur în trimestrul al treilea.
Alistair Hewitt, director de studii de piaţă din cadrul WGC, a declarat: "Estimările noastre pentru întregul an sunt aceleaşi atât pentru India, cât şi pentru China. Ne aşteptăm ca în ambele ţări cererea de aur să fie undeva între 850 şi 950 de tone. Ambele ţări rămân pilonii cererii mondiale de aur".
Consiliului Mondial al Aurului aşteaptă ca, în acest an, cererea de aur să atingă 4.000-4.100 de tone, faţă de 4.080 tone în 2013. Vârful în materie a fost atins în 2011: 4.702 tone.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.11.2014, 11:01)
S-au trezit ca trebuie sa-i opresca pe nebunii de peste ocean, sa nu dea de pamint cu preturile la petrol si aur simultan, ca sa nu distruga UE printr-o MEGA deflatie, in dorinta de a lovi in Rusia !