Preţul futures al boabelor de cacao a urcat cu peste 150% pe piaţa din New York, în ultimele trei luni, iar din martie 2023 până în prezent, a câştigat 255%, ca urmare a scăderii ofertei globale. Culturile de profil sunt afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile, precum seceta prelungită şi ploile abundente, dar şi de bolile care determină tăierea arborilor de cacao. De menţionat că arborii nou plantaţi au nevoie de trei până la cinci ani ca să producă cacao, astfel că aprovizionarea în următorii 2-3 ani va fi, probabil, mai mică decât media ultimilor 15 - 20 de ani, ceea ce va susţine avansul preţurilor boabelor de cacao.
O analiză realizată de aganţia de ştiri Anadolu arată că preţul boabelor de cacao a urcat cu peste 61% anul trecut, acestea devenind materia primă cu cea mai mare creştere după uraniu, depăşind totodată cotaţia cuprului anul acesta, care este de circa 9.000 de dolari pe tonă.
Marţi, preţul boabelor de cacao a trecut de 10.000 de dolari pe tonă pentru prima dată. Ieri, cotaţia pentru boabele de cacao cu livrare în luna mai era de 9.592 dolari tona pe piaţa SUA, la ora locală 08.42, mai mică cu 0,3% faţă de ziua anterioară. Nivelul maxim atins marţi a fost de 10.080 dolari tona, însă la finele sesiunii bursiere, cotaţia era de 9.622 dolari tona.
În urmă cu două luni, boabele de cacao se tranzacţionau la mai puţin de 5.000 de dolari pe piaţa din New York, iar cu un an în urmă erau cotate sub 3.000 de dolari. Contractele futures pe cacao din Londra s-au dublat de la începutul lunii februarie şi s-au triplat faţă de anul trecut.
Potrivit companiei de analiză GlobalData, oferta de cacao va scădea cu 8% în sezonul agricol 2023 - 2024, comparativ cu ultimele 12 luni, motivul principal invocat fiind problemele din marile ţări producătoare - Coasta de Fildeş şi Ghana, care generează 60% din producţia globală de profil. Fabricile de cacao din aceste ţări au decis să reducă sau să oprească producţia, deoarece nu puteau acoperi costurile cu seminţele.
O recoltă de cacao semnificativ mai mică este aşteptată în Coasta de Fildeş, care asigură 45% din oferta globală de cacao. Totodată, recolta din Nigeria este cu mult sub aşteptări.
• Casey Sprake, Anchor Capital: "Furtuna perfectă pentru producătorii de dulciuri din ciocolată"
Scenariul actual este ca "o furtună perfectă" pentru producătorii de dulciuri din ciocolată, spun analiştii, iar veştile nu sunt bune pentru iubitorii de ciocolată, mai ales că şi preţurile zahărului sunt ridicate.
Casey Sprake, analist de investiţii la Anchor Capital, afirmă, citat de primediaplus.com: "Cele mai recente prognoze privind producţia de boabe de cacao din Coasta de Fildeş în anul 2023-2024 au fost reduse la 1,8 milioane de tone, cantitate cu 24% mai mică faţă de cea din anul 2022-2023".
Analistul Anchor Capital spune că marea problemă este lipsa de sustenabilitate a industriei în ansamblu, având în vedere că majoritatea boabelor de cacao din lume provin de la numai doi producători de bază din Africa de Vest, iar acum, cu nişte condiţii meteorologice extrem de nefavorabile, aprovizionarea este afectată. "Dacă mai punem la socoteală problemele legate de creşterea preţului zahărului, dintr-odată ciocolata este mult mai scumpă decât era în urmă cu o lună".
Sprake observă că nu doar consumatorul este afectat de acest scenariu care ameninţă un întreg lanţ de aprovizionare: "Industria boabelor de cacao susţine economii întregi. Avem efecte secundare chiar în lanţul de aprovizionare şi în economiile locale, precum şi în economiile regionale africane".
În consecinţă, prognozele arată că iubitorii de ciocolată vor fi afectaţi de creşterea semnificativă a preţurilor, în întreaga lume. Producătorii de ciocolată vor transmite consumatorilor preţurile mai mari pe care le plătesc pentru boabele de cacao fie prin majorarea preţurilor, fie prin reducerea dimensiunilor produselor.
Zafer Ergezen, expert în pieţe de mărfuri, spune citat de Anadolu: "Când deficitul de producţie este atât de mare, preţurile vor creşte inevitabil, ceea ce, în acest caz, poate duce la micşorarea dimensiunii produselor din ciocolată, mai degrabă decât la creşterea preţului, lucru observat deja la unii producători din Europa".
Conform Anadolu, fermierii din Coasta de Fildeş şi Ghana nu au beneficiat încă de pe urma preţurilor record ale boabelor de cacao, deoarece ambele ţări au livrat mai mult de jumătate din recoltă în primăvara lui 2023, când cotaţiile erau mult mai mici.
• Paul Joules, Rabobank: " Lumea se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare cu cacao din ultimii 60 de ani"
Lumea se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare cu cacao din ultimii 60 de ani, iar consumatorii ar putea începe să vadă efectul acestuia la sfârşitul lui 2024 sau începutul lui 2025, spune, citat de CNBC Paul Joules, analist la Rabobank.
Organizaţia Internaţională a Producătorilor de Cacao a prognozat un deficit de aprovizionare de 374.000 de tone pentru sezonul 2023-2024, în creştere cu 405% faţă de un deficit de 74.000 de tone în sezonul precedent.
"Ce este mai rău urmează să vină", atrage atenţia Joules, menţionând că preţurile boabelor de cacao vor rămâne ridicate ceva vreme, deoarece nu există soluţii simple pentru problemele sistemice cu care se confruntă piaţa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2024, 11:51)
Situatia e la propriu "de cacao":-)...trebuie sa gasim rapid un inlocuitor "sintetic" pe baza de hidrocarburi:-)