Preţul crizei, suportat de petrol

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 octombrie 2011

Preţul crizei, suportat de petrol

Pe şoptite, după uciderea lui Muammar Gaddafi, petroliştii se întreabă dacă a fost recuperată şi servieta de autodistrugere a infrastructurii de ţiţei a ţării, sau, dacă nu cumva ea este încă activată şi "butonul roşu" se află sub degetul altcuiva.

Analiştii susţin că producţia din Libia nu va reveni prea curând la normal, iar producătorii străini nu se vor întoarce în ţară atât de rapid pe cât speră guvernul interimar.

Muammar Gaddafi este artizanul creşterii preţului petrolului, în anii "70, la extracţiile din Libia, (şi apoi, la scară mondială - este o întreagă istorie, care poate fi spusă în multe feluri).

Dependenţa de preţul petrolului a evoluţiilor economice devine cu mult mai evidentă în această perioadă a crizei mondiale: ţiţeiul scump accelerează ritmul prăbuşirii, în timp ce ţiţeiul ieftin îi preia costurile

Piaţa ţiţeiului brut a fost volatilă în ultimul an, fiind influenţată atât de unele evenimente geo- politice, cât şi de datele privitoare la mersul economiei. Dacă în prima parte a anului, revoltele care au avut loc în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au adus creşteri importante, ulterior, datele dezamăgitoare pri­vind economia SUA şi problema datoriilor din zona euro au dus preţul petrolului pe trend descendent.

Până în luna august, cotaţia ţiţeiului câştigase peste 25 de procente la bursa energiei din SUA, însă în perioada care a urmat, trendul a fost unul descendent, pe fondul temerilor legate de evoluţia economiei globale, respectiv de criza datoriilor din Europa, care a devenit tot mai acută.

Revoltele din Orientul Mijlociu au făcut ca, în luna aprilie, preţul petrolului să depăşească 112 dolari barilul la Bursa din New York şi 126 de dolari barilul pe piaţa din Londra, pentru primă oara în ultimele 30 de luni, în condiţiile în care investitorii erau sceptici cu privire la redresarea producţiei de profil din Libia, la momentul la care conflictul din ţară se va sfârşi. Atunci, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a lansat un avertisment potrivit căruia economia globală a intrat într-o perioadă în care petrolul va fi tot mai greu de găsit, ceea ce ar putea duce la o creştere puternică a preţurilor. În plus, spuneau specialiştii FMI, creşterea preţului petrolului ar putea afecta redresarea economiei globale.

Avansul preţului petrolului pe fondul situaţiei din Libia determinase banca britanică "Barclays Capital" să estimeze că acesta se va apropia de 130 de dolari/baril, însă, în perioada care a urmat, criza datoriilor şi teama de un consum redus în cea mai mare economie a lumii (SUA) au tras în jos de cotaţie. În prezent, preţul petrolului brut este de 87 dolari/ baril la New York şi de mai puţin de 110 dolari/baril la Londra.

Preţul petrolului, în prima creştere din ultimele trei zile

Preţul petrolului a urcat vineri, pe piaţa americană, pentru prima oară în ultimele trei zile, investitorii sperând că liderii europeni vor ajunge la un acord cu privire la soluţionarea crizei datoriilor din regiune.

Cotaţia ţiţeiului brut cu livrare în decembrie a urcat cu 1,33 dolari (1,6%), la 87,40 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Pe întrea­ga săptămână trecută, preţul a câştigat 0,7%.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului cu livrare în decembrie a scăzut cu 25 de cenţi (0,2%) vineri, la 109,51 dolari/baril.

Revoltele din Libia - ţară membră a OPEC, au făcut ca producţia de petrol a acesteia să scadă cu 97%, la 45.000 de barili/zi în luna august, potrivit estimărilor Bloomberg. În septembrie, producţia s-a redresat, ajungând la 100.000 de barili.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Interesanta ipoteza de la care porneste articolul. Nu face decat sa intareasca convingerea ca revoltele din "Primavara araba" sunt conduse din umbra, cu un program sustinut, material. logistic si mediatic, de cei care vor profita de adancirea sau iesirea din criza. Dirijorii vor castiga in oricare alternativa! Europenii si noi, alaturi de ei, sunt neputinciosi, din start, toate negocierile si amanarile actuale n-au nicio sansa sa rezolve situatia.

    1. Daca este sau nu este un program, oricum, rezultatul economic este acelasi.

      Ceea ce izbeste cel mai tare este, insa, ideea caraghioasa de "democratie islamica" - un motiv mai bun nu a putut fi gasit? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb