Preţul cuprului nu mai este susţinut de cererea chinezească

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 februarie 2023

Preţul cuprului nu mai este susţinut de cererea chinezească

MetalMiner Insights: Stocurile de cupru din depozitele Shanghai Futures Exchange au crescut cu peste 61% în mai puţin de o lună Unii experţi cred că la nivel global ar putea apărea un deficit de cupru în 2023

Speranţele legate de redresarea preţurilor cuprului par să se fi diminuat de la începutul lunii februarie, în condiţiile în care cererea din China, unul dintre cei mai mari consumatori de profil din lume, nu este la nivelul aşteptărilor, conform platformei MetalMiner Insights.

Cuprul este considerat un barometru pentru sănătatea economică globală datorită utilizării sale pe scară largă, inclusiv în echipamentele electrice şi utilaje industriale.

Dată fiind evoluţia sub aşteptări a cererii din China, analiştii cred că avansul preţurilor cuprului, înregistrat pe pieţele internaţionale în ultimele luni, nu va continua. Iniţial, optimismul legat de redresarea Chinei a susţinut preţul cuprului, însă acum, atitudinea pieţei s-a schimbat, iar cei interesaţi preferă să aştepte evoluţiile viitoare. Unii analişti continuă să spere că vor fi semne ale redresării cererii din partea Chinei, dar mulţi cred că este posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Tot mai multe presiuni pe cotaţiile cuprului

Potrivit datelor operatorului bursier CME Group, preţul contractelor futures pe cupru era de 4,035 dolari pe livră (o livră = aproximativ 0,5 kg) la data de 6 februarie, după care a ajuns la un minim de 3,9930 dolari/livră. Această cotaţie reprezintă cel mai scăzut nivel consemnat după 10 ianuarie, când metalul de bază s-a tranzacţionat la 3,9875 dolari livra.

Ieri dimineaţă, în jurul orei locale 08.15, pe piaţa americană, livra de cupru cu livrare în martie avea un preţ de 4,0535 dolari, în scădere cu 0,1% faţă de ziua anterioară.

O redresare mai lentă decât era anticipată în China rămâne un factor important ce determină scăderea preţurilor cuprului, potrivit MetalMiner Insights. Cu toate acestea, experţii din sector spun că este posibil să fi existat şi alţi factori care au contribuit la declinul cotaţiilor. Printre aceştia se numără slăbirea sectorului de producţie din afara Chinei şi grevele de la minele de cupru din Peru, care este unul dintre cei mai mari producători de profil din lume, afectat de o stare de instabilitate post-electorală.

Presiunea pe preţuri este susţinută şi de faptul că stocurile de cupru din depozitele Shanghai Futures Exchange au crescut cu peste 61%, până la 226.509 de tone weekendul trecut, comparativ cu nivelul din 20 ianuarie, conform sursei citate, care adaugă că lucrurile au fost agravate şi de o creştere a dolarului continuă, care face achiziţiile de cupru mai puţin atractive pentru deţinătorii de active non-dolari.

Oferta de cupru, afectată de situaţia din Peru şi Chile

O mare parte din sudul statului sud-american Peru, unde se află unele dintre principalele mine de cupru, este acum sub controlul susţinătorilor fostului preşedinte, iar în situaţia dată, MMG Ltd., societate susţinută de China, a închis temporar mina Las Bambas, aparent pentru "întreţinere", aminteşte MetalMiner Insights. Acest lucru creează probleme, deoarece mina produce aproximativ 2% din oferta globală de cupru.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii ianuarie, mina de cupru Antapaccay din Peru, deţinută de gigantul Glencore, şi-a suspendat operaţiunile după ce protestatarii au atacat-o pentru a treia oară într-o lună. Dacă tulburările sociale continuă, multe alte mine ar putea fi nevoite să îi urmeze exemplul. În plus, criza politică din Peru va afecta, probabil, şi consumul de cupru al Chinei, potrivit sursei citate. Aproximativ două treimi din producţia de cupru din Peru merge spre China.

Dacă problemele menţionate vor persista, atunci ar putea apărea întreruperi semnificative în lanţul global de aprovizionare.

Pe de altă parte, Chile contribuie la criza de pe piaţa cuprului, potrivit sursei citate. Această ţară este cel mai mare producător de cupru din lume, punând pe piaţă aproximativ 27% din oferta globală. Dar, producţia de profil din Chile a înregistrat o scădere de 7% în noiembrie anul trecut, faţă de aceeaşi lună din 2021.

Unii experţi cred că la nivel global ar putea apărea un deficit de cupru pe tot parcursul anului 2023. Alţii consideră că deficitul s-ar putea extinde chiar şi în restul acestui deceniu, dacă nu vor fi făcute eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei. Lumea se confruntă deja cu o penurie de cupru, iar criza din Peru nu poate decât să înrăutăţească situaţia, conchide sursa citată.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna martie era de 52,19 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 53,1 euro, iar la ora 13.37 atingea 53,12 euro.

---------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 0,6% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 86,09 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a coborât cu 1,1%, la 79,30 dolari barilul la ora locală 08.33.

Profiturile realizate anul trecut de industria mondială de petrol şi gaze au explodat până la aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, de la o medie de 1.500 de miliarde de dolari în anii anteriori, a declarat ieri directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, conform Reuters. În pofida acestor profituri record, ţările care depind de veniturile din petrol şi gaze ar trebui să se pregătească pentru a-şi reduce dependenţa de ţiţei, pe măsură ce cererea va scădea pe termen lung, a spus Fatih Birol la o conferinţă organizată la Oslo (Norvegia), notează Agerpres.

"În special, ţările din Orientul Mijlociu trebuie să îşi diversifice economiile. În opinia mea, summitul pentru climă COP28 ar putea fi un punct de cotitură excelent pentru a schimba destinul ţărilor din Orientul Mijlociu", a apreciat directorul IEA, Fatih Birol, adăugând: "Nu mai poţi conduce o ţară a cărei economie este dependentă în proporţie de 90% de veniturile din petrol şi gaze, pentru că cererea de petrol va scădea".

În acest an, summitul pentru climă COP28 va fi găzduit de Emiratele Arabe Unite, o ţară membră a grupului ţărilor producătoare de petrol (OPEC).

---------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în aprilie a crescut cu 0,7%, la 1.876,30 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.37, cea spot - cu 0,5%, la 1.863,25 dolari/uncie.

---------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 0,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,99 dolari/buşel la ora 08.33, cotaţia porumbului cu livrare în martie a urcat cu 0,3%, la 6,84 dolari/buşel.

Cotaţia grâului s-a tranzacţionat aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele peste două luni, pe fondul temerilor că Rusia va intensifica războiul din Ucraina, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru cultivarea şi recoltarea cerealelor şi pentru exporturile de la Marea Neagră, transmite Bloomberg.

Ritmul exporturilor s-a îmbunătăţit de la începutul sezonului, acordul pentru prelungirea iniţiativei privind livrările de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră majorând exporturile pe mare. Acordul ar urma să fie reînnoit în martie, dar viitorul său este nesigur, notează Agerpres. Coordonatorul ONU pentru iniţiativă a cerut săptămâna trecută extinderea acordului, în cadrul întâlnirilor sale cu oficiali guvernamentali şi diplomaţi.

Ucraina a aprobat propunerea de a majora capacitatea minimă a navelor care exportă cereale la 25.000 tone. Dar, conform Ministerului Infrastructurii, va fi nevoie de aproximativ 1,5 luni până când nave cu o capacitate mai ridicată vor permite majorarea cantităţilor exportate, din cauza ritmului scăzut în care se realizează inspecţiile vapoarelor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci SP500 este atât de bolnav încât nu mai poate înghiți "stimulentele comparati caracterul graficului după V recovery in aprilie 2020 până în octombrie anul trecut cu starea actuală grav "tremurata" cu ședințe de tranzacționare sinistre și inumane etc. Pariati pe crah faliment general.

    Chinezii nu mai ai nevoie de asa mult cupru caci acum pariaza pe ev uri cu baterii sodiu-ion mult mai ieftine ca cele bazate pe litiu si care nu au nevoie nici de asa mult cupru. Urmariti ce face CATL anul asta

    1. in mare, daaa, ar putea scadea cererea, dar nu pe termen scurt. Motivul nr. 1 ar fi noile motoare pe hidrogen. Mai ales la marii consumatori: transport public, tiruri, vapoare, etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb