Preţul energiei pe platforma bursieră destinată populaţiei, mai mare cu 45%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 septembrie 2017

Preţul energiei pe platforma bursieră destinată populaţiei, mai mare cu 45%

Preţurile la energie stabilite pe platforma bursieră de unde furnizorii cumpără electricitate pentru consumatorii casnici vor fi în trimestrul patru cu 45% mai mari decât în trimestrul doi şi, totodată, sunt similare cu cele de pe piaţa spot, potrivit datelor postate pe site-ul bursei de energie OPCOM.

ANRE precizează într-un comunicat de presă: "În zilele 12-13 septembrie 2017 s-a desfăşurat cu succes sesiunea de licitaţie pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal administrată de OPCOM SA, pentru achiziţia de către Furnizorii de ultimă instanţă (FUI) a energiei electrice furnizate clienţilor casnici şi noncasnici care au dreptul la Serviciul Universal (SU), în trimestrul IV 2017. Au fost tranzacţionate toate cele trei produse scoase la licitaţie simultan (un produs bandă şi două produse vârf), licitaţia fiind închisă după parcurgerea a 12 runde de descreştere a preţului şi având ca rezultat tranzacţionarea a circa 64% din necesarul FUI. În perioada imediat următoare, ANRE va analiza toate datele privind achiziţia de către FUI a întregului necesar de energie electrică pentru trimestrul IV 2017, atât din PCSU cât şi din celelalte pieţe la termen administrate de OPCOM SA, în vederea avizării tarifelor aplicabile clienţilor casnici şi noncasnici care au dreptul la SU, începând cu 01.10.2017".

Preţurile s-au încheiat la preţul de 267 de lei pe MWh pentru perioada de vârf de consum, respectiv orele 18:00 - 22:00, la preţul de 254 de lei pe MWh pentru intervalul orar 7:00 - 24:00 şi la preţul de 230 de lei pentru intervalul 1:00 - 24:00.

Aceste preţuri sunt comparabile cu cele de pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare) din ultima perioadă şi chiar mai mari decât preţul energiei cu livrare joi, 14 septembrie, care este de 249 de lei pe MWh pentru orele de vârf de consum şi 199 lei pentru gol de consum, cu o medie de 224 lei pe MWh.

Licitaţia pentru trimestrul al III-lea a fost suspendată, însă, faţă de trimestrul al II-lea al anului, preţurile de acum sunt cu 45% mai mari pentru toate intervalele orare. Şi faţă de trimestrul IV 2016, preţurile de acum sunt mai mari cu până la 46%.

Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal este platforma de unde furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali, cumpără energia pentru consumatorii casnici, prin licitaţii trimestriale, cu preţuri minime şi maxime stabilite de ANRE.

În urmă cu o săptămână, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, declara că licitaţia pe PCSU ar putea fi din nou suspendată, întrucât ofertele nu acopereau la acel moment cererea la vârf de consum.

"Regulamentul este foarte clar: sigur că există riscul ca această licitaţie să nu se deruleze, în condiţiile în care ofertele nu acoperă cererea şi sunt prevăzute în regulament limitele care ar putea conduce la această situaţie", a spus Ionescu.

În iunie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitaţiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creşteri anormal de mari pe pieţele de energie, a declarat, la acea dată, pentru Agerpres, Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.

"Am luat decizia excepţională de a suspenda, timp de un trimestru, licitaţia pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piaţă pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condiţiile tehnice necesare pentru ca licitaţia să aibă loc şi, pe de altă parte, pentru că simţeam evoluţii ale preţurilor în pieţele de energie şi în special în piaţa zilei următoare (PZU), creşteri anormal de mari", a explicat Calotă.

Oficialul ANRE a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni o creştere puternică a facturii consumatorilor: "Atunci, ca să prevenim un impact puternic în factura consumatorului beneficiar al serviciului universal, am luat această măsură excepţională de a suspenda pentru un trimestru licitaţia şi pentru a pregăti mai bine făcând modificări, adaptări şi elemente de securizare din punct de vedere al evoluţiei preţului pentru consumatorii beneficiari de serviciul universal. Oricum, ceea ce cred că trebuie subliniat este că, la situaţii excepţionale trebuie să luăm decizii excepţionale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb