Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR) susţin că procesatorii de grâu le oferă producătorilor circa 0,35 lei pe kilogram faţă de aproximativ 0,9 lei cât ofereau în primăvară. Însă, preţul pâinii se meţine la fel de ridicat, afirmă directorul executiv al FNPAR, Dan Botănoiu.
Procesatorii spun, însă, că preţul pe care îl oferă pe kilogramul de grâu este mai mare faţă de cel vehiculat de producători. "Anul trecut, la recoltare, cumpăram grâul cu 0,5 lei pe kilogram. Pe parcurs, preţul grâului pentru morărit a înregistrat o creştere artificială", a declarat, citat de NewsIn, preşedintele patronatului din morarit şi panificaţie, Aurel Popescu.
Reprezentantul Rompan a spus că, în 2008, producătorii plătesc între 0,5 şi 0,6 bani pe kilogramul de grâu, în funcţie de calitatea acestuia. Aurel Popescu a precizat că preţul de pe piaţa grâului de panificaţie diferă de cel practicat de depozitari.
Domnul Popescu apreciază că, până în septembrie, preţul pâinii nu va scădea: " În iulie, am utilizat grâu nou doar în proporţie de 25%, iar în august amestecul este de 50%. Abia din septembrie vom folosi grâu din recolta nouă în proporţie de 100%. Nu ştim însă dacă preţul pâinii va scădea atât timp cât au crescut costurile la energie, combustibil, salarii".
În privinţa recoltei de grâu de anul acesta, Aurel Popescu apreciază că aceasta este mai mare cu 60-70% faţă de anul trecut.